Παρουσίαση του βιβλίου με την βραβευμένη ιστορική μελέτη του κ. Χαρίλαου Ντούλα, σε εκδήλωση του δήμου Παλαμα
Η βραβευμένη -με Έπαινο το 2009 από την Ακαδημία Αθηνών- ιστορική, γλωσσολογική και λαογραφική μελέτη για τους Καραγκούνηδες, του Παλαμιώτη φιλολόγου καθηγητή Χαρίλαου Ντούλα, παρουσιάζεται την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 11 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παναγιώτης Παλαμάς» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), σε μια ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Παλαμά.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η προϊσταμένη Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κα Βαϊα Μπακαλάκου, ο ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος Γιώργος Τσίνας και η σύμβουλος φιλολόγων κα Ζωή Κατσιαμπούρα. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο αρχιτέκτονας και πρώην δήμαρχος Καρδίτσας Δημήτρης Αρχοντής.
Ο συγγραφέας ξεκίνησε τη συγγραφή τής εν λόγω μελέτης προκειμένου να παρουσιάσει την αλήθεια κάποιων γεγονότων και στοιχείων για τους Καραγκούνηδες πάνω στα οποία υπήρχε σύγχυση λόγω των διαφορετικών απόψεων που έχουν καταγράψει διάφοροι ιστορικοί κατά καιρούς.
Αφορμή να ξεκινήσει την έρευνά του και την καταγραφή των στοιχείων για τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας, στάθηκε όπως αναφέρει ο κ. Ντούλας, «το άρθρο του Λαρισαίου γιατρού και ιστορικού Αντ. Ρίζου, στο περιοδικό ‘Τα ιστορικά’, όπου υποστηρίζει εσφαλμένα σύμφωνα με τη μελέτη μου, ότι οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας είναι Αρβανίτες».
Με στόχο να αποκατασταθεί η αλήθεια ο κ. Ντούλας έχει ερευνήσει πολλές πηγές και διαφορετικές απόψεις ιστορικών γενικότερα για τη ζωή των Καραγκούνηδων, εντόπισε τις ασάφειές τους, τις οποίες και παρουσιάζει στο βιβλίο του, καταλήγοντας σε δικά του συμπεράσματα για την πραγματικότητα.
Βιογραφικό
Ο κ. Χαρίλαος Ντούλας γεννήθηκε στον Παλαμά. Είναι φιλόλογος και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση, στον Παλαμά και στη Λάρισα όπου και διαμένει εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Παλαμά «Η πρόοδος», ιδρυτής της βιβλιοθήκης του Ομίλου, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Λάρισας και πρόεδρός του επί δώδεκα χρόνια.
Υπήρξε γραμματέας της ΕΛΜΕ νομού Λάρισας και αιρετό μέλος του ΠΑΥΣΜΕ Θεσσαλίας.
Ήταν εισηγητής της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία υιοθετήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το υπουργείο Παιδείας (1990), εισηγητής της ίδρυσης του τοπικού ιστορικού αρχείου της Λάρισας (ιδρύθηκε το 1991), συντέλεσε στην πραγματοποίηση του πρώτου και δεύτερου συνεδρίου για το αγροτικό ζήτημα, στη διενέργεια μαθητικών διαγωνισμών για το έτος περιβάλλοντος, ειρήνης και το αγροτικό ζήτημα.
Έδωσε πολλές διαλέξεις σχετικές κυρίως με τον τοπική ιστορία και πήρε μέρος σε συνέδρια. Οι διαλέξεις και το βιβλίο του «Η εποποιία του Ραβινέ και ο θρυλικός Γρηγόρης Γουλιανός», υπήρξαν αφορμή ανέγερσης προτομής του Γουλιανού στον Παλαμά και ονομασίας οδού με το όνομά του στον Παλαμά και στη Λάρισα.