Το Project Gutenberg, το εθελοντικό μη-κερδοσκοπικό εγχείρημα για την ψηφιοποίηση βιβλίων που δε διαθέτουν πια πνευματικά δικαιώματα (βρίσκονται στο public domain), ανακοίνωσε την 1 Μαρτίου ότι έφτασε τα 40.000 ηλεκτρονικά βιβλία, 40 χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε η προσπάθεια. Αν προστεθούν και τα βιβλία που έχουν ψηφιοποιηθεί από συνεργαζόμενα project, ο συνολικός αριθμός των τίτλων φτάνει τα 100.000 διαφορετικά e-books, χωρίς να καταμετρώνται τίτλοι που έχουν καταχορυθεί περισσότερες από μία φορές. Ανάμεσά τους βρίσκουμε και 126 τίτλους στα ελληνικά. Όλα τα ebooks είναι διαθέσιμα για δωρεάν κατέβασμα σε μια ποικιλία αρχείων.
Χρησιμοποιώντας έναν browser, τα ηλεκτρονικά βιβλία του Project Gutenberg είναι διαθέσιμα για κατέβασμα από δύο site:
- Από το http://www.gutenberg.org, όπου υπάρχουν 40.000 e-books σε 60 γλώσσες που ψηφιοποιήθηκαν από εθελοντές σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι διαθέσιμα σε είδη αρχείων κατάλληλα για μικρές οθόνες όπως html, ePUB, Mobi, txt κ.ά.
- Από το http://www.gutenberg.cc, όπου υπάρχουν e-books σε μορφή PDF από περισσότερες από 100 γλώσσες. Περιλαμβάνονται και περίπου 100.000 τίτλοι από το προηγούμενο site.
Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε και να αποθηκεύσετε με τη μορφή e-book τον πλήρη κατάλογο (http://bit.ly/gutmagic) με τα βιβλία του Project Gutenberg. Μέσα από τον κατάλογο πατώντας τον τίτλο του βιβλίου κατεβάζετε στη συνέχεια το e-book που θέλετε (απαιτείται σύνδεση με το internet).
Εδώ (ή στη mobile εκδοχή εδώ) είναι ο συγκεντρωτικός κατάλογος με τα e-books στα ελληνικά. Υπάρχουν 126 τίτλοι από 99 που υπήρχαν το Σεπτέμβριο, όταν είχαμε παρουσιάσει το Project Gutenberg. Αν στα αρχεία ePUB που κατεβάσετε στον ηλεκτρονικό σας αναγνώστη, υπάρχει πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν ενσωματωθεί οι ελληνικές γραμματοσειρές. Με τις περισσότερες εφαρμογές για υπολογιστές, iPad και τα άλλα tablet PC και τα κινητά ή με τα αρχεία Mobi για το Kindle, δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες.
Ο Michael Hart, που ξεκίνησε το Project Gutenberg
Η ιστορία και η συμβολή του Project Gutenberg
Το Project Gutenberg (Wikipedia) δημιουγήθηκε το 1971 από τον Michael Hart και είναι η πρώτη προσπάθεια για την ψηφιοποίηση βιβλίων. Το πρώτο κείμενο που ψηφιοποίησε ο Hart ήταν η "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας" των ΗΠΑ. Αυτό είναι και το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο, που, αν και μικρό σε έκταση, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την εποχή του. Μέσα σε μία βδομάδα 6 άτομα το έιχαν κατεβάσει, πολύ μεγάλος αριθμός για μια εποχή όπου δεν υπήρχε internet.
Το 1971 δεν υπήρχαν τα PC, οι προσωπικοί υπολογιστές, που άρχισαν να διατίθενται εμπορικά για πρώτη φορά το 1975 με την κυκλοφορία του Altair 8800, με τον Apple II που κυκλοφόρησε το 1977 να είναι είναι ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με σημαντικές πωλήσεις και σχετικά χρηστικός, για τα δεδομένα της εποχής, από κάποιον μη-ειδικό. Το 1971 υπήρχαν υπολογιστές μεγέθους μιας μεγάλης αίθουσας σε επιχειρήσεις για μηχανοργάνωση και σε πανεπιστήμια για επιστημονικούς σκοπούς, κυρίως υπολογισμούς. Η χρήση τους απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ δεν υπήρχε ακόμα κάποιος επεξεργαστής κειμένου ή ένα περιβάλλον εργασίας με γραφικά.
Σε ένα παρόμοιο τηλέτυπο ψηφιοποιήθε το πρώτο βιβλίο.
Εδώ το τηλέτυπο ASR-33
Ο Michael Hart, που ήταν τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, χρησιμοποίησε τον κεντρικό υπολογιστή (mainframe computer) του Materials Research Lab του πανεπιστημίου, έναν Xerox Sigma V (αξίας $300.000 την εποχή εκείνη). Το τερματικό του υπολογιστή που χρησιμοποίησε ο Hart ήταν ένα τηλέτυπο (teletype), πολύ κοντά δηλαδή στη γραφομηχανή, και δεν είχε οθόνη. Υπήρχε η δυνατότητα για περιορισμένη πρόσβαση στον υπολογιστή από τους φοιτητές μέσα από τερματικές μονάδες του κεντρικού υπολογιστή (time-sharing). O Michael Hart, χάρη στους χειριστές του υπολογιστή, είχε αποκτήσει πρόσβαση για πρακτικά απεριόριστο χρόνο, που η αξία του την εποχή εκείνη έχει υπολογιστή από 100 χιλιάδες έως 100 εκατομμύρια δολλάρια. Ως ανταπόδοση, ο Hart ήθελε να κάνει κάτι εξίσου μεγάλης αξίας και έτσι έθεσε το στόχο να ψηφιοποιήσει τα 10.000 σημαντικότερα βιβλία αναφοράς και να τα διαθέσει στο κοινό με μικρή ή μηδενική χρέωση ως το τέλος του 20ου αιώνα.
Μέχρι το 1989, η ψηφιοποίηση των βιβλίων γινόταν με πληκτρολόγηση του κείμενο, αλλά από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η χρησιμοποίηση scanner. Ως το 1989 είχαν ψηφιοποιηθεί 10 βιβλία, αριθμός που έφτασε τα 100 το 1994.
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το Project Gutenberg, ο πρόγονος όλων των ψηφιακών βιβλιοθηκών.
Από την κεντρική σελίδα του site του, μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά το Project Gutenberg.
http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2011/03/project-gutenberg-dorean-free-ebooks.html