Οι πρώτες απόπειρες συλλογής λαογραφικού υλικού πραγματοποιήθηκαν από δασκάλους και παιδιά του Δημοτικού Σχολείου το 2002 (διευθυντής: Γαλάνης Χαράλαμπος). Συνεχίστηκαν το 2004-2005 πάλι από τον ίδιο φορέα (διευθύντρια: Χριστοπούλου Φωτεινή, δάσκαλος: Καπερώνης Γεώργιος) και το 2010 ανέλαβε τη σκυτάλη το Στέκι Γυναικών Ν.Καρυών.
Με την παρότρυνση των πρωτεργατριών Πουλτσίδου Δήμητρας και Σοφάκη Άννας και την απλόχερη προσφορά των κατοίκων, στήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα αξιόλογο μουσείο που στεγάζεται στον Α΄ όροφο του πρώην Κοινοτικού καταστήματος, σε αίθουσα που παραχωρήθηκε από το Δήμο.
Πρόσφατα στο νεοϊδρυθέν Μουσείο παραχωρήθηκαν εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου του χωριού τα εκατό περίπου αντικείμενα της Μουσειακής του Γωνιάς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκθεμάτων στα 730 με συνεχώς αυξανόμενη τάση.
Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν τον Πολιτισμικό τομέα του χωριού κατά τους τελευταίους σχεδόν δυο αιώνες. Είδη οικοσκευής και χειροτεχνημάτων, έργα αγγειοπλαστών και σιδηρουργών, γεωργικά εργαλεία, μουσικά όργανα καθώς και παραδοσιακές στολές (ανδρική-γυναικεία) κοσμούν το χώρο. Εκτίθενται επίσης έπιπλα, αντικείμενα και πολύτιμα αρχεία της παλιάς κοινότητας. Το μουσείο εμπλουτίζεται με αξιόλογη φωτογραφική συλλογή τουλάχιστον εξακόσιων φωτογραφιών καθώς και με πίνακες ζωγραφικής του Καρυώτη ζωγράφου Ντίνου Γιωτόπουλου. Στον ίδιο χώρο τέλος, διατίθεται το βιβλίο «Εν Νέαις Καρυαίς 1907, από τον Παππού στον εγγονό», όπου καταγράφονται τα ήθη, έθιμα και η ιστορία των Νέων Καρυών, χωριού που δημιουργήθηκε το 1907 από Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες.
Το μουσείο υποδέχεται το ευρύ κοινό κάθε Δευτέρα (παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία) και 28-29 Αυγούστου (διήμερος πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου).