Μήνυμα που δεν επιδέχεται παρερμηνείες έστειλε το εκλογικό σώμα στις πολιτικές δυνάμεις. Η ψήφος του συνιστά εντολή για συγκρότηση κυβέρνησης που θα κρατήσει σταθερά το πηδάλιο της χώρας, ώστε να βγει από τη δίνη της κρίσης. Προϋποθέσεις αποτελούν η παραμονή στο ευρώ και η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει ως βασικό στόχο τη διαφύλαξη της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ, για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και για την επανα-διαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου,
έδωσε ο ελληνικός λαός.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, προφανώς και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς στη ΝΔ, καθώς ούτε χρόνος υπάρχει ούτε τα πολιτικά περιθώρια.
Σε δέκα ημέρες συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής και εκεί ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο - ρεαλιστικό πρόγραμμα, στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της.
Αυτό, άλλωστε, φρόντισε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) ο κ. Α. Σαμαράς με την πρώτη του -μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος- δήλωση που έκανε χθες το βράδυ στο Ζάππειο.
Παράλληλα, ο ελληνικός λαός με την απόφασή του ζήτησε (για δεύτερη φορά) τη δημιουργία κυβερνητικών συνεργασιών πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, αλλά και τη συγκρότηση μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ικανής να προωθήσει σε πολύ σύντομο χρόνο τις μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν εξαιτίας της παρατεταμένης ακυβερνησίας.
Οι πολίτες τάχθηκαν για μία ακόμη φορά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, στηρίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία τις φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά δεν έδωσε (και πάλι) αυτοδυναμία σε κανέναν.
Απέκρουσαν τις γενικές και αόριστες υποσχέσεις και απάντησαν «καθαρά» στα διλήμματα που ετέθησαν κατά την προεκλογική περίοδο.
Ζήτησαν ουσιαστικά να συνεχιστεί η εθνική «μάχη» εντός Ευρωζώνης και παράλληλα τη διαμόρφωση καλύτερων πολιτικών επιλογών που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και τη στήριξη των χαμηλών -εισοδηματικά- τάξεων.
Παράλληλα, ο ελληνικός λαός ανέδειξε ως αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα του ελέγχου στην όποια κυβέρνηση δημιουργηθεί με «κορμό» τη ΝΔ.
Σκληρή γραμμή
Παράλληλα, ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών έδειξε να πείθεται από την υιοθέτηση μιας πιο «σκληρής» γραμμής στο μείζον θέμα της επανα-διαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε εν πολλοίς τη δύναμή του, παρά τα όσα ελέγοντο κατά την προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει.
Παράλληλα, ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών έδειξε να πείθεται από την υιοθέτηση μιας πιο «σκληρής» γραμμής στο μείζον θέμα της επανα-διαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε εν πολλοίς τη δύναμή του, παρά τα όσα ελέγοντο κατά την προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει.
Σε σημαντικό «παίκτη» στο πολιτικό σκηνικό ανεδείχθη ο κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος, με τη μετριοπάθειά του και -κυρίως- με τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα έχει σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, δημιούργησε ένα κλίμα ασφάλειας.
Τα ποσοστά των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» συμπιέστηκαν σημαντικά εξαιτίας της πόλωσης που επικράτησε, ενώ εκλογικές απώλειες κατέγραψε το ΚΚΕ, ίσως και λόγω της «κάθετης» άρνησης της ηγεσίας του να συμμετάσχει ακόμη και σε κυβέρνηση της Αριστεράς, κάτι που αποτέλεσε βασικό σύνθημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα.
Γιάννης Σαραντάκος
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Δέκα σημεία σύγκλισης με ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Δέκα σημεία σύγκλισης με ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Την απόφασή του να λήξει μέσα στην ημέρα το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ή εθνικής σωτηρίας, όπως ο ίδιος την ονόμασε, δηλώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Στις συζητήσεις που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσέρχεται με τη θέση ότι ο ίδιος θα ηγηθεί του σχήματος, αλλά όπως διαβεβαίωναν συνεργάτες του, εφόσον συναντήσει έντονες αντιδράσεις (veto) από τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, δεν θα επιμείνει. «Δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα», είναι η φράση που χρησιμοποίησαν βουλευτές που συνομίλησαν χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο περιεχόμενο που θα έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση και γι' αυτόν τον λόγο θα παραδώσει στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, τους οποίους θα ζητήσει να δει εντός της ημέρας, ένα κείμενο δέκα σημείων που θα αποτελέσουν ουσιαστικά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ κοινός τόπος και γι' αυτό θα είναι οι πρώτοι -μετά και το χθεσινό τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον κ. Τσιπρα, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραμείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση- που θα δεχθούν την πρόσκληση για συμμετοχή-στήριξη της νέας κυβέρνησης.
Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι η πολιτική αριθμητική ευνοεί απόλυτα τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα αγγίζει τις 180 έδρες και θα «λύσει» τα χέρια της νέας κυβέρνησης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εκλεισε την πόρτα σε συνεργασίες
Εκλεισε την πόρτα σε συνεργασίες
«Οχι» σε μία κυβέρνηση -ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό που μπορεί να της δοθεί, δηλαδή, «εθνικής σωτηρίας» ή «συνευθύνης»- απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν υπάρχει ούτε ως δήθεν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, εθνικής ενότητας ή εθνικής συνευθύνης», δήλωναν τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αργά χθες το βράδυ, καθώς σημείωναν ότι αυτό το κυβερνητικό σχήμα είναι «κυβέρνηση εθνικής συνενοχής».
Στην Κουμουνδούρου σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους υπεύθυνους και υπόλογους για το σημερινό κατάντημα της χώρας». Ολα συγκλίνουν στο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει σκληρή μεν αντιπολίτευση -ορισμένα στελέχη έλεγαν και υπεύθυνη- αλλά δεν θα πει «όχι» στη νέα κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν προκύψουν θετικά αποτελέσματα.
Σε καθετί που είναι προς όφελος των εργαζομένων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λέει «όχι», αλλά σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής των δυσμενών όρων του Μνημονίου, όπως στα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί για το τέλος του Ιουνίου.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται αμέσως μετά την ορκωμοσία και τις προγραμματικές θέσεις του νέου πρωθυπουργού, να φέρει στο Κοινοβούλιο μια σειρά νομοσχέδια, όπως η κατάργηση της μετενέργειας αλλά και την κατάθεση νόμου για ψήφιση της απλής αναλογικής.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρότεινε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την πρώτη ασφαλή «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων.
Με απόλυτη πίστη στην προεκλογική του «γραμμή», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συνέχισε διεκδικώντας την ουσιαστική συμβολή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τον ρόλο της αντιπολίτευσης σε μια ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για την πορεία της χώρας.
Πρότεινε συγκεκριμένα «εθνική συστράτευση», με τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμετάσχουν σήμερα κιόλας σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια και με στόχο την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης.
Σε σύσκεψη στελεχών του στην Ιπποκράτους δε, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά του παραμένει η συγκρότηση κυβέρνησης, εξηγώντας ότι δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη λάβει θέση σχετικά με τη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας προς την Ευρώπη.
Εγκυρες πληροφορίες άλλωστε τονίζουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι χωρίς «εθνική συστράτευση» και με ενδεχόμενο ισοπεδωτικής αντιπολιτευτικής τακτικής από το δεύτερο κόμμα, ο κίνδυνος μη αντιμετώπισης της οικονομικής κατάρρευσης παραμένει. Ωστόσο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, η Ιπποκράτους δεν πρόκειται να «εγκλωβιστεί» στην επιλογή της ακαμψίας - αντιθέτως θα στηρίξει με κάθε τρόπο κυβέρνηση και τεχνοκράτες (όχι πρώην υπουργούς του καταρχάς) που θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Βάζει όρο την προγραμματική συμφωνία
Βάζει όρο την προγραμματική συμφωνία
Μέρος της λύσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιδιώξει να είναι η ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του Φ. Κουβέλη θα επιμείνει να υπάρξει γραπτή προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με βασικό κορμό το πρώτο κόμμα (ΝΔ), η οποία θα εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, όπως είναι η πάγια προεκλογική θέση του κόμματος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, η ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση να συμμετέχει και το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνητικό σχήμα.
Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει στην προγραμματική συμφωνία χωρίς να θέτει όρους για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αν και όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, θα προτιμούσε να επιλεγεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Αριστερά θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετέχει με υπουργούς σε ένα κυβερνητικό σχήμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα.