ΓΤΤ


Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανατροπή στις βάσεις εισαγωγής



Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανατροπή στις βάσεις εισαγωγής
Μείωση των αριστούχων, σταθερότητα στις χαμηλές και μεσαίες επιδόσεις, επιστροφή στις «παραδοσιακές» σχολές και επιλογή στις σχολές κοντά στο σπίτι είναι τα φετινά βασικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να φέρουν τα πάνω – κάτω στις φετινές βάσεις εισαγωγής σύμφωνα με τα «Νέα».
Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των τριών Κατευθύνσεων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο ανάμεσα στις τρεις Κατευθύνσεις αλλά και στις βαθμολογικές
κλίμακες της ίδιας Κατεύθυνσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων έχουν δύο χαρακτηριστικά: αφενός παρατηρείται μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με την περσινή χρονιά (2011), αφετέρου δεν εμφανίζεται ορατή αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα 0-9,9 (κάτω από τη βάση). Σε αρκετά μάλιστα μαθήματα μειώνεται φέτος το ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα 0-4,9 σε σχέση με πέρυσι.
Από την γενική εικόνα παρατηρείται ότι φέτος η κίνηση των βάσεων, τουλάχιστον στα Επιστημονικά Πεδία 2ο, 3ο και 4ο θα είναι πτωτική. Ωστόσο, η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου καθώς αναμένεται να καταγραφούν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια, οι βάσεις στα υψηλόβαθμα θα υποχωρήσουν και η υποχώρηση θα είναι μεγαλύτερη για εκείνα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση για μείωση των αριστούχων στη Θετική και την Τεχνολογική, θα επηρεαστούν οι βάσεις των σχολών «πρώτης ταχύτητας», αυτές που τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν «αφ' υψηλού» ακόμη και τα 19.000 μόρια. Βέβαια, μια πρώτη ισχυρή καθίζηση είχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011, όλα όμως δείχνουν ότι θα υπάρχει και νέα, μικρή πιθανόν αλλά ορατή, υποχώρηση.
Με εξαίρεση τις σχολές με ειδικό μάθημα δηλαδή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και της Αγγλικής Φιλολογίας είναι πολύ πιθανόν να κρατηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο κάποιες Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εισαγωγής φέτος. Τόσο η Ιατρική Αθήνας όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, οι παραδοσιακά πιο υψηλόβαθμες σχολές των 3ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται να παρουσιάσουν νέα μικρή υποχώρηση.
Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής των οποίων δεν θα έχει παρά μια μικρή διαφορά από την περσινή (μικρές αυξομειώσεις).Παράλληλα θα έχουμε και τμήματα, χαμηλόβαθμα έως πολύ χαμηλόβαθμα, που θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω.
Οι εμφανώς χειρότερες επιδόσεις κυρίως στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, στη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης, στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας στην οποία συμμετέχουν οι υποψήφιοι όλων των Κατευθύνσεων και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας την οποία επιλέγει και ένα τμήμα των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία στα οποία κατευθύνονται οι υποψήφιοι δύο Κατευθύνσεων θα πιέσουν ακόμη λίγο προς τα κάτω τις ήδη συμπιεσμένες από πέρυσι βάσεις εισαγωγής τους. Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής καθώς και τα Πολυτεχνικά τμήματα που αποτελούν τις μικρές ή μεγαλύτερες ναυαρχίδες των τριών Επιστημονικών Πεδίων, δεν φαίνεται να μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την πίεση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η αλλαγή της συμπεριφοράς χιλιάδων υποψηφίων όσον αφορά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού θα αυξήσει τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων σε τμήματα που βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις βάσεις πολλών τμημάτων τόσο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και περιφερειακών.
Παρ' όλα αυτά, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Μηχανικοί Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Νομικές και Παιδαγωγικά, μαζί με τις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές θα είναι και φέτος ιδιαίτερα απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους καθώς σε αυτές εξακολουθεί και στρέφεται η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων υποψηφίων.