ΓΤΤ


Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η παράσταση «Η Φάρμα των Ζώων»   του Τζωρτζ Όργουελ  από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΒΟΛΟΥ αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους  και θα παρουσιαστεί τη  Πέμπτη 15 έως  το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και από  Πέμπτη 22 έως Κυριακή 25 Νοεμβρίου και ώρα 21.30
 
Ο Όργουελ πέθανε μόλις στα 47 του χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου του 1950. Και παρότι έγραψε ελάχιστα έργα, κατάφερε να σημαδέψει έναν πολυτάραχο αιώνα, προφητεύοντας, ουσιαστικά, το μέλλον. Ο αντίκτυπος των έργων του συνεχίζει να είναι τεράστιος και όχι μόνο σε αυστηρά λογοτεχνικά πλαίσια. Το βιβλίο όμως που γιγάντωσε τη φήμη τού περισσότερο γνωστού με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, Όργουελ, ήταν η “Φάρμα των Ζώων”. Μια συγκλονιστική αλληγορία πάνω στον ολοκληρωτισμό.
Ο Άγγλος συγγραφέας δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθεια σε κάθε φασιστικό καθεστώς και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η πρώτη ύλη της “Φάρμας των Ζώων”, είναι παρμένη από τα τεκταινόμενα πίσω από τον αν-«υπαρκτό σοσιαλισμό», που αλλάζουν τις γραμμές στο χάρτη και τις αρχές των ιδεολογιών στα κεφάλια των ανθρώπων.
 
Σκηνοθεσία-Διδασκαλεία : Δημήτρης Δακτυλάς
Σκηνικά : Κώστας Μπομπός
Μουσική: Έλενα Λύρη
Χορογραφίες: Αλίκη Κασσάνδρα
 
Βοηθός Σκηνογράφου: Κατερίνα Βλάχου
Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Παπαδόπουλος, Ειρήνη Μυλωνά, Ολυμπία  Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ευαγγελία Τίγκα, Στέφανος Βλαχάβας, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Ιωάννης Γεωργίου,  Φιλίτσα Σαλαμούρα, Γεράσιμος Φράγκος, Κασσιανή Βαρδαλή ,Μαρία Κατσίκη.
 
Ο  Όργουελ πέθανε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του «1984» αφήνοντας παρακαταθήκη το φιλοσοφικό απόσταγμα κάθε ολοκληρωτισμού που συμπυκνώνεται στο σύνθημα:
 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΗ, Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ, Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ.
Αν βλέπουμε το σύνθημα αυτό να επαληθεύεται τότε μπορούμε να κατανοήσουμε το σύγχρονο κόσμο.
      Το Θεατρικό Εργαστήρι λειτουργεί με την μορφή που έχει ως σήμερα από το 1993 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΟΛΟΥ. Στόχος του είναι μέσα από τη λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου, να  ενισχύσει τη Θεατρική Παιδεία,  να δώσει τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Θέατρο αλλά και να ενεργοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, επίσης  να τονώσει την πολιτιστική ανάπτυξη  της καλλιτεχνικής ζωής  στην πόλη μας.
 
          Μέχρι σήμερα το Θεατρικό Εργαστήρι έχει παρουσιάσει έργα τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο δραματολόγιο αλλά και σπουδαία κείμενα της λογοτεχνίας μας. Ποιητές όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  μελετήθηκαν από τα μέλη του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου και έργα τους δραματοποιήθηκαν  και  αποδόθηκαν με τη μορφή θεατρικής παράστασης τόσο στο Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Θεατρικοί συγγραφείς όπως ο Ηλίας Καπετανάκης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παντελής Χορν, ο Γιώργος Διαλεγμένος, και τραγικοί ποιητές όπως ο Ευριπίδης μέσω των παραστάσεων του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου έφτασαν και στις πιο δυσπρόσιτες  περιοχές του Νομού μας, φέρνοντας το θέατρο κοντά σε ανθρώπους  που σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν.
          Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου από το 1994 έως σήμερα έχει παρουσιάσει τα   παρακάτω έργα:
·        «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου
·        «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη
·        «Μάνα, Μητέρα, Μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου
·        «Ματωμένος Γάμος» του Φ.Γκ. Λόρκα
·        «Ήλιος, Ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη
·        «Πειρασμός’ του Γρηγορίου Ξενόπουλου
·        «Υβόννη, η πριγκίπισσα της Βουργουνδίας» του Β. Γκομπρόβιτς
·        «Αστέρια στον πρωινό ουρανό» του Αλ. Γκάλιν
·        «Τρωάδες» του Ευριπίδη
·        «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά
·        «Το Φιντανάκι» του Παντελή Χορν
·        Άγγελος Σικελιανός «Ο Αστρώος Ποιητής». Αφιέρωμα με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του.
·        «Το Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν
·        Κ. Π. Καβάφης«εν Φαντασία και Λόγω…»Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννηση  και τα 70 χρόνια από το θάνατό του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. 
·        «Μεταμορφώσεις της Πηνελόπης», πολυθέαμα βασισμένο στο μύθο της Πηνελόπης μέσα από κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών
·        «Απόλαυσις στη γειτονιά και άλλα διηγήματα» του Αλ. Παπαδιαμάντη 
·        «Η Γηραιά Κυρία» του Φρειδερίκου Ντύρρενματ
·        «Η μικρή μας πόλη» του Θόρτον Ουαϊλντερ
·         «Η Παραπαίουσα κόρη» της Μάρως Αισώπου.
·        «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
·        «στο Χριστό στο Κάστρο» του Αλ. Παπαδιαμάντη 
2 Συνημμένα αρχεία| 434KB