ΓΤΤ


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κ. ΤΣΙΑΚΟ




    Είναι προφανές ότι ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού μας στο περιφερειακό συμβούλιο είναι ανθρωπίνως αδύνατο να έχει άμεση αντίληψη για τα μικρά ή μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται σε κάθε έναν από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Την πληροφόρηση την αντλεί από τις κατά τόπους επιτροπές της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» που αποτελούνται από τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού στις περιφερειακές
εκλογές και σας βεβαιώνουμε κ. Τσιάκο ότι δεν πληροφορούμε λάθος τον κ. Πουλάκη. Μ΄ αυτήν την έννοια αναλαμβάνουμε και την ευθύνη  να απαντήσουμε σ΄ εσάς.

      Είναι, λοιπόν επίσης προφανές ότι δεν ελέγχουμε την περιφερειακή αρχή για πράξεις ή παραλείψεις που βαρύνουν προγενέστερες αυτοδιοικητικές αρχές. Διατυπώσαμε τα ερωτήματα για τα συγκεκριμένα έργα για να διαπιστώσουμε αν η περιφέρεια είναι ευχαριστημένη για την πρόοδο των εργασιών από τότε που αυτή τα χειρίζεται. Και εξηγούμαστε. Στις 13 Ιουνίου του 2012, ημέρα Τετάρτη, τέσσερις δηλαδή ημέρες πριν από τις δεύτερες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές ο κ. Αγοραστός επισκέφτηκε τα έργα στην Καρδίτσα και διαπίστωσε «μεγάλη καθυστέρηση» στο «πολύπαθο» αυτό οδικό έργο όπως το χαρακτήρισε, χρεώνοντας στην προηγούμενη Νομαρχιακή  (τότε) Αυτοδιοίκηση την ευθύνη. Διαβεβαίωσε όμως ότι χάρη στις ενέργειες της δικής του διοίκησης τα εμπόδια που είχαν να κάνουν με την γεωτεχνική μελέτη, την εμπλοκή με τις απαλλοτριώσεις κ.λ.π έχουν ξεπεραστεί και ότι η μόνη προσωρινή καθυστέρηση για εκείνη την  περίοδο οφείλονταν στις «εκτεταμένες βροχοπτώσεις του Μαΐου», όπως είπε. Παρότι αυτά είναι γνωστά (ρεπορτάζ στον τοπικό τύπο στις 14 Ιουνίου του 2012, από την επίσκεψη του κ. Αγοραστού) τα επαναλαμβάνετε και τώρα στην απάντησή σας στον κ. Πουλάκη. Παραδέχεστε ταυτόχρονα ότι υπήρξαν νέες καθυστερήσεις  από την τροποποίηση της μελέτης, σημαντική καθυστέρηση από τη μετατόπιση του δικτύου της ΔΕΗ, καθυστερήσεις λόγω αρδευτικών αναγκών τη θερινή περίοδο. Πιθανόν κι από καθυστερήσεις του αναδόχου λέμε εμείς.

Κ. Τσιάκο η μεγάλη καθυστέρηση στο έργο παράκαμψης Αρτεσιανού - Ριζοβουνίου είναι αυταπόδεικτη και κοινά παραδεκτή ανεξαρτήτως ευθυνών. Η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου ήταν η 30/09/2012. Η νέα παράταση της προθεσμίας είναι η 31/3/2014. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 12.201.680,67 € (με ΦΠΑ). Η σύμβαση υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2010 για ποσό 6.714.222,55 € (με ΦΠΑ). Η μέχρι τώρα απορρόφηση είναι 1.747.000 € (τα στοιχεία δικά σας).

Το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι: Είστε ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών; Είναι εξασφαλισμένες οι απαιτούμενες πιστώσεις; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες ότι το έργο θα τελειώσει έστω σ΄ αυτή τη νέα ημερομηνία;

Για το θέμα του αγωγού, αναφερθήκαμε στον αγωγό του βόρειου κλάδου (14,8 Km) όπου οι εργασίες έχουν σταματήσει (προσωρινά υπονοείτε εσείς). Κρατάμε την απάντησή σας, όπως και για τον βιολογικό. Θα συμφωνήσετε όμως κι εσείς ότι η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους  του Αρτεσιανού μετά την τοποθέτηση του δικτύου είναι απαράδεκτη.

Τέλος, η αγωνία μας για την αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτικής Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Καρδίτσας δεν έχει να κάνει μόνο με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και με ό,τι συμβαίνει σήμερα, σαν αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών και τα οποία αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στο κατάστημα της αντιπεριφέρειας, την οποία εσείς συγκαλέσατε (Ε-65, απομάκρυνση σχολών, συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο στρατοπέδου, κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, υπηρεσιών υγείας, κι άλλα που δεν συζητήθηκαν κ.λ.π).

Κ. Αντιπεριφερειάρχη δεν μας έπιασε ξαφνικά αντιπολιτευτικός οίστρος. Μεταφέραμε αγωνίες των κατοίκων που δημοσιεύτηκαν και εκφράστηκαν και σε μας σε επιτόπια επίσκεψή μας. Ελπίζουμε να συμβάλαμε στην ενημέρωσή τους. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα σας επισκεφτούμε αποδεχόμενοι την πρόσκλησή σας.                                         

Για τη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας»
                                                                                                ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΜΑΝΤΑΣ
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας