ΓΤΤ


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Αχλαδοχώρι Τρικάλων

Η κοινότητα Αχλαδοχωρίου έγινε αυτοτελής από το 1912, και κατά τη διαδρομή της ιστορίας έγινε γνωστή και με τις επωνυμίες «Μεγάλη Βοργιάννη, Βοργιάννη, Σταβουργιάννη, Γοργιάννη και Γεωργιάννη.

Μετέπειτα ονομάστηκε Αχλαδοχώρι λόγω της μεγάλης παραγωγής ωραίων και εύγευστων αχλαδιών.

Το Αχλαδοχώρι έχει υψόμετρο 150 μέτρα και συνορεύει ανατολικά με το Γριζάνο, δυτικά με την Κρήνη, βόρεια με το Διάσελλο και νότια με την Κρήνη και το Γριζάνο.
Τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου, ως τις αρχές της Τουρκοκρατίας, λεγόταν Μέγα Βοργιάννη, είχε εμποροπανήγυρη, υδρόμυλο και εκεί στέφονταν οι τότε Άρχοντες-Χωροδεσπότες του τόπου, με το ξύλινο αρθρωτό στεφάνι, που φυλασσόταν στον Ι. Ναό. Οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος στους πολέμους 1912-1922 και 1940-49 με 10 νεκρούς.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1944 στα αμπέλια, σύνορο με την Κρήνη έγινε μάχη του εφεδρικού
ΕΛΛΑΣ και Γερμανών στρατιωτών και φονεύτηκε ένας Έλληνας από την περιοχή Ελασσόνας, Γερμανοί (6) και αιχμάλωτοι (11).
Στην κοινότητα του Αχλαδοχωρίου υπάρχει ο Ι. Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος ίσως είναι των τελευταίων χρόνων του Βυζαντίου, γι' αυτό είναι παλιός και ερειπωμένος σήμερα. Ο νέος ομώνυμος Ναός, κτίστηκε το 1930, είναι τρίκλιτος Βασιλική, ξυλόστεγος, μέσα στον οποίο φυλάσσεται η Εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγιάς για τέσσερις μήνες, Δευτέρα του Πάσχα μέχρι την 14η Αυγούστου, και παραδίδεται στους κατοίκους της Οιχαλίας, Νέοχωρίου Τρικάλων, μέχρι το επόμενο Πάσχα, σύμφωνα με παλιό θρησκευτικό έθιμο 500 χρόνων.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στην Οιχαλία, υπήρξε σήμερα δεύτερη ημέρα του Πάσχα το «ξεπροβόδισμα της Παναγίας».
Μετά την πρωινή λειτουργία οι κάτοικοι και προσκυνητές, περιφέρουν την εικόνα της Παναγιάς ψέλνοντας το «Χριστός Ανέστη».
Η θρησκευτική πομπή, φτάνει στην έξοδο του χωριού όπου σε συγκεκριμένο εικονοστάσι γίνεται η παράδοση της εικόνας στους εκπρόσωπους και στον Ιερέα του διπλανού χωριού του δημοτικού διαμερίσματος Αχλαδοχωρίου.
Κατά την περιφορά της εικόνας η Παναγιά μεταφέρετε από κατοίκους του χωριού από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας την μεταφορά της από τους κυνηγούς που όταν βρέθηκε η εικόνα την μετέφεραν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον.
Η εικόνα θα παραμείνει στο Αχλαδοχώρι μέχρι την 14 Αυγούστου όπου πάλι με το ίδιο τρόπο μεταφέρεται από το Αχλαδοχώρι στην Οιχαλία.
Η παράδοση λέει ότι η εικόνα βρέθηκε από 12 κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τα δύο χωριά και σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα παραμένει 8 μήνες στην Οιχαλία σύμφωνα με τον αριθμό των κυνηγών και 4 μήνες στο Αχλαδοχώρι.
Κατά την παράδοση της Εικόνας οι γυναίκες της Οιχαλίας παρά την πίκρα τους για τον αποχωρισμό της Παναγιάς στήνουν τρανό χορό χωρίς όργανα στο σημείο του αποχαιρετισμού. Η Εικόνα είναι αντίγραφο της πραγματικής του Ευαγγελιστή Λουκά η οποία εκλάπη πριν μερικά χρόνια από ιερόσυλους.
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε δύσβατο και δασώδες μέρος της περιοχής από 8 Κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τρία Χωριά: Tην Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο.Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο.Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους 4 επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας τους Κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον μέχρι τον κάμπο.


Δείτε τα βιντεο: 


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ στο ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ


 http://www.youtube.com/watch?v=yk1BM6T2KME&feature=share