ΓΤΤ


Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ



Στα πιο επίκαιρα και κρίσιμα για τον αγροτικό κόσμο προβλήματα στάθηκε στην τοποθέτησή του για τα αγροτικά θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης.
Ασκώντας κριτική στην παράταξη της πλειοψηφίας για τον τρόπο με τον οποίο συζητήθηκε το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Πουλάκης επισήμανε ότι «είναι αδιανόητο και έχει περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, τη στιγμή που το Π.Σ. έχει ήδη εξαντλήσει τη μισή του θητεία, εμείς να
“ξεπετάμε” το θέμα της αγροτικής παραγωγής σε μία – και πάλι συνολική και γενικόλογη – συνεδρίαση, αντίστοιχη με το “πυροτέχνημα” της επίσκεψης του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδη, πριν από ενάμιση χρόνο».
Επί της ουσίας της συζήτησης, ο κ. Πουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του σχεδιασμού και της περιφερειοποίησης της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, σημειώνοντας ότι «θα πρόκειται για τον πλέον άνισο τρόπο κατανομής αγροτικών ενισχύσεων βασισμένο σε ένα σύστημα διάτρητο και αναξιόπιστο, μια και τα εργαλεία πολιτικής του ΥΠΑΑΤ είναι ανελλιπή,  όπως για παράδειγμα είναι το ελαιοκομικό μητρώο, το αμπελοοινικό κ.α.», ενώ υπογράμμισε ότι «όταν τα δεδομένα και η βάση σχεδιασμού ενός μακροχρόνιου προγράμματος είναι αβάσιμα, άδικα και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε όλο το οικοδόμημα έχει προγεγραμμένο τέλος. Το θέμα φυσικά είναι ότι η καταστροφή του μικρομεσαίου αγρότη είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και μελετημένη, οπότε το 2019 ελάχιστοι αγρότες πλέον θα έχουν απομείνει για να απολαμβάνουν τα όποια οφέλη μίας καθαρά αντιαγροτικής ΚΑΠ», ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «το ήδη κατεστραμμένο σκηνικό της αγροτικής οικονομίας συμπληρώνει η εφαρμογή των Μνημονίων και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους».
Ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη άμεσης έγκρισης των γεωργοπεριβαλλοντικών προγράμματα του Μέτρου 2.1.4. (Βιολογική Γεωργία– Κτηνοτροφία, Μείωση Νιτρορρύπανσης), επέμεινε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενιαίας και εκ των προτέρων αντιμετώπισης του προβλήματος του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες και την εφαρμογή των κανόνων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, ενώ στηλίτευσε τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που έχουν ανακύψει σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης, αλλά και τα προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών.
Ειδικότερα στάθηκε ο κ. Πουλάκης σε κρίσιμα για τους αγρότες θέματα, τα οποία σχετίζονται με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική (αυξήσεις εισφορών ΟΓΑ, μείωση επιστροφής ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου, φορολόγηση αγροτικής γης, διάλυση του συστήματος ασφάλισης του ΕΛΓΑ κ.λπ.), σημειώνοντας ότι «ακούμε συχνά τους εκπροσώπους των τριών κυβερνητικών κομμάτων να επαναλαμβάνουν ότι οι αγρότες κακώς διαμαρτύρονται γιατί η κρίση και τα μνημόνια τους έχουν αφήσει ανεπηρέαστους. Η πραγματικότητα ωστόσο που οι ίδιοι οι κύριοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει, τους διαψεύδει».
Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι «τη στιγμή που το γεωργικό εισόδημα μειώνεται διαρκώς, η κυβερνητική τρόικα δίνει στην ουσία το τελειωτικό χτύπημα στους μικρούς και μεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Και όλα αυτά, ενώ ευαγγελίζεται σε όλους τους τόνους την επιστροφή στην ανάπτυξη, με κεντρικό μοχλό τον πρωτογενή τομέα», ενώ επανέφερε την πρόταση της παράταξής του για την «ανάληψη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών ώστε να είναι σταθερός συμπαραστάτης των αγώνων των αγροτών για τα δίκαια αιτήματά τους, να επηρεάσει τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να διεκδικήσει λύσεις στα άμεσα και πιεστικά προβλήματα των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων από την κυβέρνηση, και να διαμορφώσει θέσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ», ώστε όπως είπε «να καταστεί αυτή στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια κεντρικός πυλώνας του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Θεσσαλίας».