ΓΤΤ


Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Βόμβα ''μολότοφ'': προφίλ και επικινδυνότητα

Άρθρο: Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π.Σ,ε.α, νομικού

Η βόμβα ''μολότοφ''(1), που έχει επικρατήσει να ονομάζεται και ''βόμβα των φτωχών'', αποτελούσε και αποτελεί τον πλέον ''προσφιλή'' αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό. Χρησιμοποιείται για τη διάπραξη εμπρηστικών επιθέσεων, κυρίως σε αστικά κέντρα, από άτομα ή ομάδες, που είτε δραστηριοποιούνται κυρίως στον αντιεξουσιαστικό ή αναρχοαυτόνομο χώρο, είτε από παραβατικούς, με σκοπό να απειλήσουν, να θέσουν σε κίνδυνο ή να προσβάλουν την
υγεία,  σωματική ακεραιότητα αλλά και την ίδια τη ζωή συγκεκριμένων προσώπων - στόχων, ανεξάρτητα αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος ή προσβολή και σε τρίτους ή την πρόκληση φθορών με εμπρησμό  συγκεκριμένων στόχων, ανεξάρτητα αν μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος και σε έννομα αγαθά τρίτων προσώπων.
Η επικινδυνότητα της βόμβας ''μολότοφ'', που εξ αντικειμένου, ως εμπρηστικού μηχανισμού, είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνη, αφού ο κίνδυνος ενυπάρχει από τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας της,  έγκειται στην απειλή, διακινδύνευση και προσβολή εννόμων αγαθών, και είναι συνάρτηση και εξαρτάται κυρίως από τα εξής:
  1. Τη σύνθεσής της, δηλαδή των επιπλέον στη βασική σύνθεση της ''προσθετικών υλικών''(2), τα οποία μάλιστα στις βόμβες μολότοφ ''νέας γενιάς''(3) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα θύματα και τα προσβεβλημένα αντικείμενα, αφού, ως επικίνδυνες χημικές ουσίες και ενώσεις, είναι τοξικά και διαβρωτικά.
  2. Την ευστοχία και αποτελεσματικότητά της. Είναι δε αποτελεσματική η βόμβα μολότοφ, αν εκτοξεύεται σε στόχους, που συντίθενται από καύσιμα υλικά, ή τουλάχιστον είναι σε πολύ μικρή απόσταση και μπορεί να μεταδοθεί σε αυτά η πυρκαγιά, γιατί μόνον τότε τα εύφλεκτα υλικά της αναφλεγόμενα κατά τη διάρρηξη της φιάλης, μεταδίδουν την πυρκαγιά στα υλικά αυτά, διαφορετικά τα υλικά σύνθεσής της καίγονται και η πυρκαγιά σβήνει.
  3. Τον αριθμό των βομβών ''μολότοφ'', που εκτοξεύονται.
  4. Τον χώρο, που εκτοξεύονται.
  5. Την βιολογική ή άλλη ιδιαίτερη κατάσταση των απειλούμενων προσώπων, όπως την υγιεινή κατάσταση καθώς και
  6. Άλλες ιδιαίτερες συνθήκες, όπως τον χρόνο εκτόξευσης.
Το προφίλ της βόμβας ''μολότοφ''(4)
Τα χαρακτηριστικά που κάνουν την βόμβα ''μολότοφ'' ιδιαίτερα προσφιλές αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό είναι:
  • Επικίνδυνη για το στόχο.
  • Ανέξοδη.
  • Εύκολη και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για την κατασκευή, μεταφορά και χρήση.
  • Ασφαλής για το χρήστη.
  • Διακριτική στις Αρχές.
  • Ζημιογόνος - Καταστροφική.
  • Θανατηφόρος (ενίοτε).
Πηγή: Ανδριανού Γκουρμπάτση ''Εμπρηστικοί Μηχανισμοί'' εκδ. ''Β. Κατσαρού'', 2010, σελ.(43 - 60).

Σημειώσεις:
(1),(2) και (3) όπως ανωτέρω πηγή, σελίδες 44 -51.
(4), όπως ανωτέρω πηγή, σελ. 52