ΓΤΤ


Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ειδικό βραβείο στον Δημήτρη Κουρέτα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ
Ειδικό βραβείο στον Δημήτρη Κουρέτα
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσα από τη δράση «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία» στηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας με την αναγνώριση και ανάδειξη των επιτευγμάτων που έχουν
διακριθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.  Μετά από την έγκριση των δράσεων από τα Ιδρύματα και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, για την αναγνώριση και διάχυση κάθε δράσης δημιουργούνται παρουσιάσεις στον ιστότοπο, μικρά ντοκιμαντέρ επιλεγμένων επιτευγμάτων για προβολή στη δημόσια τηλεόραση καθώς και έντυπος κατάλογος με όλες τις δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. διοργάνωσε την Ημερίδα «Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» .
Στόχος της Ημερίδας ήταν η θεσμοθέτηση της Αριστείας, η παρουσίαση των εν λόγω επιτευγμάτων και η αναγνώριση της συνεισφοράς όλων των συντελεστών των δράσεων στην ανάπτυξη κουλτούρας Αριστείας στα ελληνικά ιδρύματα.
Ειδικό βραβείο Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας έλαβε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας για την διεθνή αναγνώριση του στον τομέα της οικολογικής καινοτομίας τροφίμων (διεθνή βραβεία σε ΗΠΑ και Γερμανία). Συγκεκριμένα βρήκε τρόπους αξιοποίησης ρυπογόνων πηγών για το περιβάλλον από τις οποίες δημιούργησε καινοτόμα τρόφιμα.

Αναλυτικότερα:
Μετά από έρευνα ετών η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δ. Κουρέτα (τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κατάφερε να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της αξιοποίησης των προιόντων ρύπανσης από τα υποπροϊόντα του γάλακτος και κυρίως από το «τυρόγαλα» ή «ορό του γάλακτος». Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των υποπροϊόντων κατέληγε σε ποτάμια ή ρυάκια προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες, ακόμα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η λύση του προβλήματος αφορά στην περιοχή της Θεσσαλίας την πιο σημαντική περιοχή στην τυροκομία στη χώρα.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σύσταση του υποπροϊόντος και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητες του με μια παγκόσμια πατέντα,  που παράγεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την επεξεργασία του τυρόγαλου και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό: Συγκεντρώνει  την πρωτεΐνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, καθώς και  απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός στη διάρκεια μιας ημέρας. Η επίδραση του προιόντος στον ανθρώπινο οργανισμό δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό( Food and Chemical Toxicology 2012, 50(8): 2805-10.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απορρύπανση των  περιοχών που αντιμετώπιζαν σημαντικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που δημιουργείται ένα επισιτιστικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας.
Έτσι με την παραγωγή και προώθηση του προιόντος επιτυγχάνεται ταυτόχρονα:
Απορρύπανση περιοχών με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα

Τόνωση της «πράσινης επιχειρηματικότητας»
-  Ενίσχυση της καινοτομίας και προσθήκη επιπλέον «προστιθέμενης αξίας» στα ελληνικά προϊόντα
- Ενίσχυση της «πράσινης διπλωματίας» της χώρας μας με προβολή του προιόντος ως επισιτιστική βοήθεια σε χώρες με σοβαρά διατροφικά προβλήματα (Αφρική, διατροφικές κρίσεις κλπ).

 http://www.larissanet.gr/2013/01/08/eidiko-vraveio-ston-dimitri-koyreta/