Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν απαίτησε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας την απόσυρση των
ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία. Επίσης εισηγήθηκε την αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Και επανέλαβε την υποστηριξή του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπάιντεν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του πρωθυπουργού της Ρωσίας και λογικό είναι αφού πάντα την τελευταία λέξη στη Μόσχα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Είναι μία είδηση που δεν γνωρίζαμε, ότι δηλαδή υπήρχε απευθείας επαφή Μόσχας με το Κίεβο.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στις 10.30 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τη συνεδρίαση ζήτησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Εθνη. Διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι η συνεδρίαση θα είναι θυελλώδης, καθώς θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι δύο διπλωμάτες που δεν αντέχει ο ένας τον άλλο και λόγω της Ουκρανίας η κατάσταση των σχέσεων τους επιδεινώθηκε.
Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας.
Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε από τη Ρωσία να αποφεύγει πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία. Επίσης ζήτησε από τη Ρωσία να επιδιώξει τον διάλογο με τις αρχές στο Κίεβο, ενώ έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
“Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός και η διατήρηση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι ύψιστης σημασίας να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αμέσως μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε ο Μπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την ουκρανική κρίση.
«Ζητώ από τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε πράξη ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση και αντίθετα να συνομιλήσει εποικοδομητικά και με ειρηνικά μέσα με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπαν.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι ο αναπληρωτής του Γιαν Έλιασον, ο οποίος μόλις έφτασε στο Κίεβο, «θα μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στις ουκρανικές αρχές».
ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει αύριο Τρίτη στην Ουκρανία για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο.
Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.
Στο μεταξύ οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασαν σήμερα στο Κίεβο, δήλωσε η Πία Αρενκίλντε εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς όμως να διευκρινίσει τον στόχο και τη διάρκεια της αποστολής τους. «Κανένα κράτος μέλος δεν θα κινηθεί χωρίς μια εκτίμηση των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας από το ΔΝΤ», διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πέμπτη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι τα κρατικά ταμεία είναι «άδεια».
Αρχικά οι νέες αρχές του Κιέβου είχαν πει ότι χρειάζονται συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι αναμένουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από το ΔΝΤ για φέτος.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία ζητεί τη βοήθεια του ΔΝΤ. Τον Ιούλιο του 2010 το Ταμείο είχε δώσει δάνειο 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, το οποίο στη συνέχεια μπλόκαρε στις αρχές του 2011 καθώς οι ουκρανικές αρχές αρνούνταν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε σε αντάλλαγμα
ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, REUTERS, AFP, DPA, ANA-MPA, MEGA CHANNEL
http://mignatiou.com/2014/03/o-bainten-tilefonise-ston-prothipourgo-tis-rosias/