ΓΤΤ


Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σε ΑΝ.ΚΑ. και Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας ο «Δρόμος Ανατροπής»



Διαδοχικές συναντήσεις στη Αναπτυξιακή Καρδίτσας και στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας –με εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων εργαζομένων- είχαν το πρωί της Παρασκευής η υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη, επικεφαλής του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Στέλιος Αναστασόπουλος.

Στην ΑΝ.ΚΑ. ο γενικός διευθυντής κ. Βασίλης Μπέλλης ανέφερε ότι πλέον στην εταιρεία, η οποία διαθέτει στρατηγική τοπικής ανάπτυξης και στηρίζει την τοπική οικονομία, απασχολούνται μόλις 20 άτομα (από 120 κάποτε) και το γεγονός ότι δραστηριοποιείται
ακόμη οφείλεται στις θυσίες των ίδιων των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα που διαχειρίζεται η ΑΝΚΑ, στο ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα και στη δράση της, στη φιλοξενία που παρέχει σε 2 δίκτυα επιχειρήσεων (τροφίμων/ποτών και δομικών υλικών), αλλά και στη δυνατότητα -που απεμπολείται λόγω της έλλειψης ενιαίας στρατηγικής- να ενταχθεί και σε άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, προσφέροντας ακόμη περισσότερα στον τόπο. Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι το πρόγραμμα «Πόλος καινοτομίας για τη Θεσσαλία», προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, δεν είχε καμία κοινωνική ανταποδοτικότητα καθώς και ότι στην πράξη, λόγω και της απουσίας συνεταιρισμών, δεν υπάρχουν δομές υποστήριξης κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Στη συνάντηση στο ΕΚ Καρδίτσας συμμετείχαν ο πρόεδρος, η γ. γραμματέας, ο αν. γραμματέας και η ταμίας κκ. Γ. Καπράνας Δ. Γούλα, Σ. Μιχαηλίδης (γ.γ. Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΤΑ) και Μ. Μπολτσή (πρόεδρος Συλλόγου καθαριστριών δημόσιων εκπαιδευτηρίων),το μέλος του ΕΚΚ Αντ. Αναστασίου (γραμ. Σωματείου Οικοδόμων) και ο Π. Βαρλάγκας, γραμ. Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όλοι οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν στα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα όλων των κλάδων, στην ανεργία που “στα χαρτιά” αγγίζει το 28% ενώ στην πραγματικότητα τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα για το Ν. Καρδίτσας, καθώς και στη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση για όλους. Στον κλάδο των καθαριστριών, που παραμένουν μήνες απλήρωτες, υπάρχουν εργαζόμενες αορίστου χρόνου που εργάζονται σε δημοτικά/νηπιαγωγεία μία ώρα/μέρα, με αποδοχές μόλις 60 ευρώ το μήνα.
Στα ΕΛΤΑ υπάρχει διαρκής συρρίκνωση, ενώ εάν κριθούν έστω και μία φορά ζημιογόνα –μέχρι σήμερα έκλειναν με κέρδη- οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι η κατάργηση της συλλογικής τους σύμβασης είναι προ των πυλών. Τέλος, αναφέρθηκε η πλήρη κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου, που έχει ως απόρροια τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στους οικοδόμους, που πλέον παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, δήλωσε:
«Βασικός άξονας της μνημονιακής πολιτικής είναι η απαξία της εργασίας αλλά και η εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό και οι πρώτες απολύσεις, μετά από 103 χρόνια, στο δημόσιο τομέα αποτελούν την αιχμή αυτής της πολιτικής. Η ημιαπασχόληση, η ανασφάλιστη και η "μαύρη" εργασία έχουν γίνει ο κανόνας ενώ το ανθρώπινο δυναμικό και της Θεσσαλίας, αντί να αξιοποιείται ως δύναμη προόδου, χρησιμοποιείται ως αναλώσιμο υλικό. Η ανεργία χρησιμοποιείται ως μέσο εκβιασμού για χειρότερες συνθήκες εργασίες και εξευτελιστικές απολαβές. Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας και θα δουλέψουμε για τη δημιουργία νέων, με αξιοπρεπείς συνθήκες, ξεκινώντας από την ενδυνάμωση και την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα. Μέσα από δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών και μέσα από ολοκληρωτικά νέους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που θα έχουν ως σκοπό την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».