ΓΤΤ


Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Συνάντηση του Δημάρχου Βόλου με τον Βρετανό καθηγητή Kevin Featherstone

Ο KevinFeatherstone, διακεκριμένος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LondonSchoolofEconomics, κάτοχος της έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο κ.Πάνο Σκοτινιώτη, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βόλο έπειτα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. Μ.Ζουμπουλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ν.Οικονόμου και Δ.Δερβένης, καθώς και η κ.Λ.Γκαραγκάνη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.


Ο κ.Σκοτινιώτης ενημέρωσε καταρχάς τον Βρετανό καθηγητή για την ιστορική ταυτότητα της περιοχής και τη σύγχρονη παραγωγική φυσιογνωμία της πόλης, κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στις πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανακούφιση των πιο αδύναμων συμπολιτών.

Ο κ.Featherstone εκτίμησε ότι έχει αρχίσει να μεταστρέφεται το άσχημο κλίμα που υπήρχε στην Ευρώπη για την κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ηγεσιών όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης. Αναφερόμενος ειδικότερα στις απόψεις των Βρετανών, τόνισε ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός του πληθυσμού βλέπει πλέον με συμπάθεια την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα και αναγνωρίζει τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης.

«Ο Βόλος και η Μαγνησία», σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου, «λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής τους φυσιογνωμίας, έχουν χτυπηθεί πολύ έντονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην περιοχή μεγάλη μερίδα νεόπτωχων που προέρχεται κυρίως από το κλείσιμο επιχειρήσεων και την κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Σε αυτό το δραματικό κοινωνικό πεδίο και σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, ο Δήμος Βόλου ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυο άξονες: σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πολιτικές κοινωνικής προστασίας (παθητικές), αλλά και πολιτικές απασχόλησης (ενεργητικές)».

Στο πλαίσιο αυτό π κ.Σκοτινιώτης επανέλαβε την άποψη ότι απαιτείται να υπάρξει σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παίξει ρόλο αιχμής, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μπορέσουν να βγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση.

            Κατά τη συνάντηση, τέλος, προτάθηκε από τον Δήμαρχο και συζητήθηκε η προοπτική να φιλοξενηθεί ομάδα φοιτητών του LSE στο Βόλο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκπαιδευτικών ασκήσεων που υλοποιεί το γνωστό Πανεπιστήμιο, πρόταση η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά από τον κ.Featherstone.