ΓΤΤ


Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Ανάγκη για καθολικό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον κίνδυνο εκτροχιασμoύ από το νεοναζισμό


 
Χαιρετισμός του Δημάρχου στην ημερίδα για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και το Ναζισμό


Την ανάγκη να συγκροτηθεί καθολικό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον κίνδυνο εκτροχιασμoύ από το νεοναζισμό, υποστήριξε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η άνοδος του Ναζισμού» που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ειδικά εμείς οι Βολιώτες έχουμε υποχρέωση να
υπερασπιστούμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατική παράδοση του τόπου μας.  Ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αναληφθεί από τη χώρα μας, που ασκεί και τα καθήκοντα της προεδρίας στην Ε.Ε., κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την εμπέδωση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των καλώς εννοούμενων εθνικών μας συμφερόντων.

Αναλυτικά, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε στον χαιρετισμό του τα ακόλουθα:

            Ιδιαίτερα επίκαιρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικά το θέμα της αποψινής ημερίδας:  «Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η άνοδος του Ναζισμού» που διοργανώνουμε από κοινού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Μαγνησίας .
Και τούτο, διότι πολλοί πιστεύουν ότι η σημερινή κατάσταση στην χώρα μας προσομοιάζει μ’ αυτήν της προ Χίτλερ Γερμανίας. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο μεγάλος  Γερμανός φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οποίος έχει πει ότι η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα  θυμίζει σε αρκετά σημεία τις συνθήκες της όψιμης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Όπως υπογραμμίζει ο Γιούργκεν Χάμπερμας «στην περίπτωση της Ελλάδος, είναι φανερό ότι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη αποτελεί το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων. Μόνο μια Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο, και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να κινήσει τη διαδικασία πολιτικής ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης και πολιτικού ελέγχου των ανεξέλεγκτων χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλαδή να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να το καταλάβει και το τμήμα εκείνο της Αριστεράς που  στενόμυαλα είναι εθνοκρατικά προσανατολισμένo». Ο  Χάμπερμας ανοίγει, με άλλα λόγια, ένα μεγάλο πολιτικό θέμα που θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος ενόψει και των ευρωεκλογών.
Βεβαίως το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Και οι πολίτες δεν είναι ανεύθυνοι για αυτό. Δεν θα συμφωνήσω με τη θέση περί ανευθυνότητας των πολιτών. Και δεν θα συμφωνήσω, γιατί ανευθυνότητα των πολιτών σημαίνει ανωριμότητα των πολιτών. Οι πολίτες είναι υπεύθυνοι και για τις καλές και για τις κακές τους πράξεις. Η άκρα δεξιά έχει βαθιές και βαριές ρίζες σε όλη την Ευρώπη και εδώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Πολλώ μάλλον όταν η Ελλάδα βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία 4-5 χρόνια. 

Το βέβαιο είναι ότι αν δεν συγκροτηθεί καθολικό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον κίνδυνο εκτροχιασμoύ από το νεοναζισμό, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Φτώχεια και μαζί απογοήτευση και κρίση και ανεργία και νεοναζισμός, φανερός ή συγκεκαλυμμένος, σημαίνει ότι η κοινωνία οδηγείται κατευθείαν προς τη συλλογική της αυτοκτονία. Στο διχασμό  και στη διάλυση. Με θεσμικούς λοιπόν τρόπους και με αγώνα για την άρση όλων των κοινωνικών προϋποθέσεων που τροφοδοτούν την εγκληματική αυτή οργάνωση, οφείλουμε να  ανασχέσουμε τον εκτροχιασμό. Και στην ανάσχεση αυτή δεν χωράνε οποιεσδήποτε άλλες διαχωριστικές γραμμές. Αποτελεί κοινή, δημοκρατική υποχρέωση όλων μας. Κι ας το προσέξουμε, ειδικά εμείς εδώ στο Βόλο, όπου έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατική παράδοση του τόπου μας.

Η επικαιρότητα της σημερινής ημερίδας σχετίζεται όμως και με τις απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης να επικρέμαται στη «γειτονιά» μας, μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Πιστεύουμε πως η χώρα μας, που ασκεί και τα καθήκοντα της προεδρίας στην ΕΕ, θα αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την εμπέδωση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων.