ΓΤΤ


Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Χωρίς προσωπικό ο Βιολογικός Καθαρισμός Βόλου



Τα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Βόλου είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και να συζητήσουν υποψήφιοι του συνδυασμού «Δρόμος Ανατροπής» για τις περιφεριεακές εκλογές στη Θεσσαλία, στη διάρκεια της χθεσινής τους επίσκεψης, με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Σταμπουλή στις εγκαταστάσεις και τη συζήτηση με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους.

Οπως διαπιστώθηκε, η δραματική μείωση του προσωπικού αποτελεί πλέον τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, καθώς από το 2003 δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη, ενώ απουσιάζουν κρίσιμες ειδικότητες επιστημόνων, όπως ηλεκτρολόγου και μηχανικού αυτοματισμών.
Ενώ η λειτουργία και η γεωγραφική κάλυψη του βιολογικού καθαρισμού συνεχώς επεκτείνεται, καθώς σε λίγο διάστημα σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα καλύπτει δίκτυο 880 χιλιομέτρων, το προσωπικό μειώνεται με αποτέλεσμα να μην γίνεται η σωστή συντήρηση αλλά και να επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι καθυστερήσεις από πλευράς αποκεντρωμένης διοίκησης στον προγραμματισμό και την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων, αποτέλεσμα των άστοχων επιλογών του «Καλλικράτη», επιδεινώνει το κόστος λειτουργίας διότι οι συνεχείς εργολαβίες αφορούν όλο και μεγαλύτερο όγκο έργων άρα και μέγεθος προϋπολογισμών.
Σχετικά με το κόστος λειτουργίας, το οποίο εν τέλει επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών, αυτό που τονίστηκε ήταν ότι επικρατεί μία παράλογη πολιτική τιμολόγησης από την πλευρά της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑΜΒ για όλες τις εγκαταστάσεις και λειτουργίες της, χρεώνεται με βάση το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που είναι και το υψηλότερο. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι το  κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι για τον Βιολογικό Καθαρισμό ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και για το δίκτυο ύδρευσης (αντλιοστάσια κ.λ.π.) επιπλέον δύο εκατομμύρια ευρώ.

Επίσκεψη στις Γλαφυρές

Την Κυριακή, κλιμάκιο υποψηφίων περιφεριακών συμβούλων, συνοδευόμενο από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ. Μεϊκόπουλο, επισκέφθηκε τις Γλαφυρές, την Κερασιά και τα Κανάλια, όπου έγιναν συναντήσεις με κατοίκους της περιοχής.
Σε όλες τις συναντήσεις, οι κάτοικοι τόνισαν την εγκατάλειψη που υπάρχει στην περιοχή τους μετά την εφασρμογή του «Καλλικράτη» που αποδυνάμωσε τις τοπικές κοινωνίες και περιρόρισε την εκπροσώπηση των ντόπιων κατοίκων στα όργανα διοίκησης και τα κέντρα αποφάσεων.
Η περιοχή έχει δυναμική οικονομικής ανάπτυξης, τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία, αλλά έχει εγκαταλειφθεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς δεν περιλαμβάνεται σε κανέναν σχεδιασμό.