ΓΤΤ


Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Αναφορικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου.



Με αφορμή το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις διατάξεις του Ν.4250/2014 και το κάλεσμα εκ μέρους των υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας να λάβουν δημοσίως θέση οι εκπρόσωποι των υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κίνησης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» Νίκος Πουτσιάκας, αναφέρει τα παρακάτω:

Παρότι έχω τοποθετηθεί κατ’επανάληψη (και στη συνέλευση του Συλλόγου των Υπαλλήλων Περιφέρειας Θεσσαλίας), δημοσίως κατά του Ν.4250/2014, με τον οποίο γίνεται προσπάθεια να θεσπιστεί ένα πρωτοφανές στα χρονικά άδικο και ανορθολογικό σύστημα αξιολόγησης, θεωρώ χρέος μου να τοποθετηθώ δημόσια για ακόμη μια φορά ανταποκρινόμενος στο δημόσιο αίτημα τόσο για λόγους συνέπειας όσο και ως υποχρέωση μου να γνωστοποιήσω στο ευρύτερο δυνατό κοινό τις ολέθριες συνέπειες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για όλη την κοινωνία από την εφαρμογή του εν λόγω Νόμου.
Δηλώνω λοιπόν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Ν.4250/2014 πρέπει να καταργηθεί άμεσα διότι απλά είναι παράλογος και μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του διοικητικού μηχανισμού της χώρας μας και αυτό ενδεικτικά διότι:
1.       Εισάγει προκαθορισμένο – αναγκαστικό σύστημα ποσοστώσεων για τις κατηγορίες βαθμολόγησης (άριστοι 25%, μέτριοι 60%, κακοί 15%) ανά Γενική Διεύθυνση, δηλαδή αναγκαστική κατηγοριοποίηση ανεξάρτητη από την πραγματική κατάσταση για όποια κατηγορία και αν πρόκειται.
2.       Δεν παρέχει κανένα εχέγγυο αμεροληψίας κυρίως για υπαλλήλους που δεν υποκύπτουν σε διαδικασίες χειραγώγησης.
3.       Οδηγεί αναγκαστικά σε ένα σύστημα συνεχών συγκρούσεων και ανθρωποφαγίας, που δυναμιτίζει το ήρεμο συναδελφικό κλίμα, αναγκαίο για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και εκ των πραγμάτων οδηγεί στη διάλυσή τους.
4.       Έχει ως μοναδικό σκοπό να απολύσει υπαλλήλους, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, παρά μόνο με βάση μια υποκειμενική και αυθαίρετη άποψη προϊσταμένου, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει τοποθετηθεί χωρίς την τήρηση καμίας διαδικασίας και συχνά είναι αποτέλεσμα κομματικών παρεμβάσεων και ευνοιοκρατίας.
5.       Προσπαθεί να απαξιώσει τον κρατικό τομέα και τα δημόσια αγαθά με απώτερο στόχο το μεγαλύτερο μέρος αυτών να περιέλθει στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.
Ως εκπρόσωπος της περιφερειακής κίνησης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» είμαι υπέρ ενός δίκαιου και ορθολογικού συστήματος αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, για να αποτραπούν στο μέλλον κάθε μορφή χειραγώγησης και να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία, που τόσο μας έχουν παιδέψει για δεκαετίες.
Ως «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» θα παλέψουμε, χωρίς μισόλογα και περιστροφές,  για την άμεση κατάργηση του Νόμου και τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου αξιολόγησης που να βελτιώνει τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες και όχι να είναι δούρειος ίππος απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πρέπει να επιβάλουν την κατάργηση του Νόμου με διάφορες μορφές αγώνα και κάνοντας σύμμαχο την κοινωνία. Η σαλαμοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, σε μερίδες καλών και κακών κοινωνικών ομάδων και οι διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού, που στρέφουν τη μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, αποδείχθηκε ότι ήταν τακτική επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων, που εξυπηρέτησε την σχεδόν χωρίς αντιδράσεις σταδιακή εφαρμογή των πλέον βάρβαρων και απάνθρωπων μέτρων που έχει γνωρίσει ο τόπος.
Οφείλουμε να καθίσουμε όλοι μαζί, γύρω από ένα τραπέζι, να συνδιαμορφώσουμε τους κανόνες αξιολόγησης και να συναποφασίσουμε για το οριστικό πλαίσιο, ώστε αυτό να είναι προς όφελος των πολιτών, στους οποίους παρέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και της χώρας μας, η οποία μόνο μέσω μιας ισχυρής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης μπορεί να ορθοποδήσει και να ανακάμψει.
Με πνεύμα αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση πρέπει να αναπτύξουν κοινές δράσεις με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για να μη περάσουν άλλα αντιδραστικά μέτρα, που αποδομούν την ελληνική κοινωνία και απομακρύνουν το ενδεχόμενο ανάκαμψης από την κρίση. Επίσης να αναλάβουν όλοι μαζί πρωτοβουλίες στήριξης προς τους απολυμένους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, θεσπίζοντας εισφορές αλληλοβοήθειας και προσφέροντας εθελοντική εργασία για την υλοποίηση δράσεων υπέρ συμπολιτών μας που βρέθηκαν στην ανεργία.