ΓΤΤ


Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Κ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων



κκεΣε πλήρη διάλυση οδηγείται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ), με βαριές επιπτώσεις στους αγρότες της περιοχής μας και στους εργαζόμενους στα γραφεία της Ένωσης και στις παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της.
Η ευθύνη γι' αυτό βαρύνει, εν πρώτοις, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει και προωθεί, στοχεύει στο τελειωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει, εξ ολοκλήρου, η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, προωθήθηκε η πλήρης διάλυση των υπαρχόντων συνεταιρισμών και εργαλείο γι' αυτό αποτέλεσε ο Ν. 4014/11, που ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται και από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη ευθύνη, βεβαίως, για τη διάλυση της ΕΑΣΤ φέρει και η διοίκησή της η οποία, όχι μόνο εφάρμοσε, χωρίς καμιά αντίρρηση, την διαλυτική πολιτική για τους συνεταιρισμούς των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά και, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις της, οδήγησε την, πάλαι ποτέ κραταιά, Ένωση στην χρεοκοπία.
Πράγματι, σήμερα η ΕΑΣΤ είναι χρεοκοπημένη, (άλλωστε στις 11 – 6 – 2013 η διοίκηση υπέβαλλε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα), καθώς:
 Οι ζημιές που εμφανίζονται στον ισολογισμό της του 2013 ξεπερνούν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
  Το “'άνοιγμα” προς “ημέτερες” και άλλες εταιρίες είναι τεράστιο.
Καλείται να πληρώσει πρόστιμα, ύψους 6 και, πλέον, εκατομμυρίων ευρώ, για αθέτηση συμβολαίων πώλησης βαμβακιού, σε ξένες και ντόπιες εταιρίες, οι οποίες την σέρνουν στα δικαστήρια.
Αδυνατεί να ξεπληρώσει  τραπεζικά δάνεια  με αποτέλεσμα να μην  μπορεί να ξαναδανιστεί και να καλύψει ακόμη και πάγιες λειτουργικές ανάγκες.
Τα τελευταία  έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις, με εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, μειώσεις μισθών ,  απολύσεις εργαζομένων και ένταση της τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους της Ένωσης & του εργοστασίου γάλακτος  “ΤΡΙΚΚΗ” .
Κι ενώ η Ένωση βρίσκεται, επί της ουσίας, σε κατάσταση πτώχευσης, η διοίκησή της προωθεί διαδικασίες που, εξ αντικειμένου, οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση παραγωγικών και άλλων μονάδων και δραστηριοτήτων της και στην εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται ενέργειες και μεθοδεύσεις, όπως η παράδοση της παραγωγής ρυζόγαλων και κρεμών από το εργοστάσιο γάλακτος της Ενωσης σε ιδιωτική επιχείρηση, ιδιοκτησίας του γιού του προέδρου του ΔΣ της ΕΑΣΤ, η ενοικίαση της AGROVIZ και της οξοποιίας “ΜΕΤΕΩΡΑ” σε νεοιδρυθείσα μονοπρόσωπη” εταιρία, οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος “ΤΡΙΚΚΗ” κ.α.
Στις ανησυχίες και τις αντιδράσεις για όλα αυτά – και, ίσως, για άλλα, που ακόμα δεν έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας – που εκδηλώνονται, η διοίκηση της Ενωσης, με προεξάρχοντα, τον πρόεδρό της, Αχ. Λιούτα, επιχειρεί να “απαντήσει” με την τακτική των διαψεύσεων, αλλά και των απειλών και των μηνύσεων σε βάρος οιουδήποτε τολμήσει να πει, ή να γράψει κάτι εναντίον τους...
Σε ό,τι μας αφορά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται κανείς να μας τρομοκρατήσει και μας αναγκάσει να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε τις πολιτικές - αλλά και τις ποινικές ευθύνες αν και όπου υπάρχουν - όλων όσοι είναι “ανακατεμένοι” στην πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης και “διαμερισμού των ιματίων” των συνεταιρισμών. Δε θα πάψουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων και μη αγροτών και των εργαζομένων που πλήττονται καίρια από αυτή την πολιτική.
Το ΚΚΕ, εξαρχής, είχε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες εξελίξεις και οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώνονται στο ακέραιο. Από το 2011 που ψηφίστηκε ο Ν. 4014/11 είχε πει ότι αυτός ο νόμος αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα συρρικνώσει τους υπάρχοντες, εκφυλισμένους και χρεοκοπημένους, συνεταιρισμούς, μετατρέποντας όσους απομείνουν σε επιχειρήσεις – εταιρίες, όπου θα συμμετέχουν, ως κεφαλαιούχοι, μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες.
Και τόνιζε ότι στη διάρκεια διάλυσης των υπαρχόντων ενώσεων, αναμένονται εκποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων.
Αντίθετα, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου πρωτοστάτησαν στην προώθηση και στο πέρασμα της ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία, ως εργαλείο συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής, προωθεί το μοντέλο του αγρότη – επιχειρηματία, που στηρίζεται σε ένα οπλοστάσιο νόμων για να εφαρμοστεί, όπως ο Νόμος 4015/11.
Τώρα αποδεικνύεται, στην πράξη, ότι ο νόμος για τους συνεταιρισμούς δεν στόχευσε στην αντιμετώπιση των “κακώς εχόντων” του συνεταιριστικού κινήματος, όπως ισχυρίζονταν οι τότε κυβερνώντες και οι μετέπειτα συνεχιστές τους, αλλά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και των αγροτοεπιχειρηματιών, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, το δρόμο για την σκανδαλώδη δράση διαφόρων “αετονύχηδων”, που αναρριχήθηκαν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών.
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΤ & την ΤΡΙΚΚΗ να αντιδράσουν αγωνιστικά σ’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και την τρομοκρατία ,  για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Η μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, χρειάζεται να δυναμώσει τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για την δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.
Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με τις απαραίτητες πρώτες ύλες.