ΓΤΤ


Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford: Το καθισιό ευθύνεται για την παχυσαρκία

Γράφει ο Γιάννης Γεωργίου
 
Το νήμα που συνδέει την έλλειψη σωματικής άσκησης με την παχυσαρκία επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, μέσα από νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας. Η έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine, υπογραμμίζει τη συνταγή της …αποτυχίας, η οποία έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας την περίοδο 1988-2010: διατήρηση της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων από τη διατροφή και ταυτόχρονη μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Αποτέλεσμα; Τα ποσοστά της παχυσαρκίας στις γυναίκες αυξήθηκαν μεταξύ 1988 και 2010 από 25% σε 35% και από 20 σε 35% στους άνδρες.
Η νέα μελέτη, που αφορά στις ΗΠΑ, μία γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, η οποία κάνει …πρωταθλητισμό στην παχυσαρκία, δείχνει ότι -το εξεταζόμενο διάστημα- οι Αμερικανοί δεν αύξησαν τις συνολικές θερμίδες που "τρώνε".
Αυτό που άλλαξε στην πορεία των 22 ετών, που καλύπτει η μελέτη, είναι η σωματική αδράνεια και η έλλειψη άσκησης. Για την ακρίβεια τα ποσοστά των «ανενεργών» σωματικά Αμερικανών αυξήθηκαν, συμπαρασύροντας, κατά την έρευνα, και τα ποσοστά της παχυσαρκίας.
 
Η γλώσσα των αριθμών
Οι αριθμοί αποτυπώνουν εύγλωττα του λόγου το αληθές: το 1988 το 19% των γυναικών απείχαν παντελώς από τη σωματική άσκηση, ποσοστό που εκτινάχθηκε στο 52% το 2010. Για τους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 11% και 43%, ενώ και στις δυο περιπτώσεις ο αριθμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων παρέμεινε σταθερός, γεγονός που επιτρέπει στους ερευνητές να μιλούν για σύνδεση της παχυσαρκίας με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τη καθιστική ζωή.
Βέβαια, όπως διευκρινίζει ο Dr. Uri Ladabaum, ιατρός στο Stanford University Medical Center και επικεφαλής της έρευνας αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποσυνδέσουν την παχυσαρκία από τη διατροφή, αλλά ότι πρέπει να δίνουν αντίστοιχη προτεραιότητα και στο κομμάτι της σωματικής δραστηριότητας.