ΓΤΤ


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Παπαδημούλης: Εμείς δε θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρωζώνη, το Πρόγραμμα μας δεν έχει καμιά σχέση με την άκρα Δεξιά

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, για τα Συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18, Δεκ 2014). Μετά την ομιλία του, απάντησε σε ερώτηση του Ντέιβιντ Κόμπερν (Ευρωβουλευτή του UKIP του κ. Φάρατζ), για το αν θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το Ευρώ. 

Δείτε το Βίντεο





Δημ. Παπαδημούλης: «Κύριε Τουσκ, καλωσορίσατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζετε κι εσείς και ο κύριος Γιούνκερ, που μόλις έφυγε, για το Συμβούλιο της 18ης Δεκεμβρίου. Ναι, το τελειώσατε πολύ σύντομα, αλλά τι ακριβώς αποφασίσατε σε αυτό; Ανταλλάξατε απλώς ευχές "Merry Christmas" και "Happy new year". Τι αποφασίσατε για τη συμμετοχή των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό επενδυτικό πακέτο; Θα συμμετάσχετε; Με ποια ποσά; Με ποια κριτήρια θα κατανεμηθούν οι επενδύσεις; Και θα πάνε εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη αποεπένδυση, ύφεση και ανεργία; Ή πάλι "business as usual";
Ξέρετε ότι τον Δεκέμβριο η Ευρωζώνη σημείωσε αρνητικό πληθωρισμό - αποπληθωρισμό; Ξέρετε ότι όλα τα Νόμπελ Οικονομίας σημειώνουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και ενός νέου κύκλου ύφεσης; Ξέρετε ότι η παγκόσμια οικονομία θεωρεί την Ευρωζώνη τον αδύναμο κρίκο; Ξέρετε ότι στα χρόνια αυτά, από το 2009 μέχρι σήμερα, αυξήθηκαν και η φτώχεια και η ανεργία και οι ανισότητες μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ανάμεσα στο Βορά και το Νότο, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, ανάμεσα στις πλούσιες περιφέρειες και τις νότιες;
Ως πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κοιτάει να καθησυχάζει τις ενστάσεις και τους εκβιασμούς της Bundesbank και δεν θα λειτουργεί ως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλων των κρατών μελών, αγοράζοντας κρατικό χρέος, προωθώντας την ποσοτική χαλάρωση;
Που είναι οι νέοι, φρέσκοι πόροι που θα πετύχουν να υλοποιηθεί το "πακέτο Γιούνκερ" -ή το "ταμείο" πείτε το όπως θέλετε, κύριε Βέρχοφσταντ; Εγώ, μόχλευση 1 προς 15 δεν έχω κανέναν που να πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί σε αυτή την Ευρώπη της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού. Μόνο ο Ιησούς Χριστός πέτυχε τέτοια θαύματα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι Ιησούς Χριστός. Ολοένα και περισσότεροι λένε ότι πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή τη δογματική, μονόπλευρη λιτότητα, που φέρνει ύφεση, ανεργία, φτώχεια, αλλά και αποεπένδυση. Έξι χρόνια δοκιμάζουμε τη συνταγή του Βερολίνου, καιρός είναι να στρίψουμε προς την ανάπτυξη. Προς ένα "New Deal" που θα φέρει δουλειές, ανάκτηση κοινωνικού κράτους, σε συνθήκες κράτους Δικαίου.
Σε λίγες μέρες, ψηφίζουμε στη χώρα μου, την Ελλάδα, και η ψήφος των Ελλήνων πολιτών στις 25 Ιανουαρίου μπορεί να είναι μια θετική στροφή, για μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, με δουλειές, με ανάπτυξη. Το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να διαλύσει την Ευρώπη, αλλά να ξανακάνει την Ελλάδα ένα ισότιμο, δημοκρατικό, κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, με ανάπτυξη, δουλειές, και κράτος Δικαίου. Σας ευχαριστώ.

Μάρτιν Σουλτς: "Κύριε Παπαδημούλη, πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως ο κύριος Γιούνκερ δεν είναι Ιησούς Χριστός! Δέχεστε μπλε κάρτα για επερώτηση από τον βουλευτή Ντέηβιντ Κόμπερν, Συμφωνείτε; Ωραία.".
 
Ντ. Κόμπερν: "Κύριε Παπαδημούλη, συμφωνείτε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα και για πολλά νότια Ευρωπαϊκά κράτη, είναι να φύγουν από το ευρώ; Διότι ήταν καταστροφή αυτό ευθύς εξαρχής... Δεν είναι σωστή αυτή η οικονομική πολιτική! Κανένας εχέφρων δεν θα τα είχε εντάξει και θα ήταν πολύ καλύτερα να βρίσκονται έξω. Συμφωνείτε μαζί μου;"
 
Δημ. Παπαδημούλης: "Σας ευχαριστώ, κύριε Κόμπερν για την ερώτηση. Αυτή είναι η ατζέντα του κυρίου Φάραντζ και της κυρίας Λεπέν. Εφαρμόστε την, αν σας αφήσουν οι ψηφοφόροι σας, στις χώρες σας. Εμείς δεν θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρωζώνη ούτε να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ΕΕ. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να μην έχει ανεργία, να μην έχει φτώχεια, να αναπτυχθεί, να πληρώνουν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί. Γιατί στην Ελλάδα, οι εφοπλιστές πληρώνουν τέσσερις φορές λιγότερους φόρους από τα πληρώματά τους. Tο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα της άκρας Δεξιάς".