ΓΤΤ


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Μας υποβάθμισε η Fitch – πάρτε …τηλέφωνο τον Παπαδήμο!

 
Η S&P μας απειλούσε, η Fitch πρόλαβε και μας υποβάθμισε πρώτη.

Κι έστειλε την, πρώην, Σοφοκλέους στα τάρταρα και τα περίφημα spreads στο …Θεό!
Κοινώς, μάθανε ότι «χρεοκοπούμε» και πλάκωσαν οι …διεθνείς οίκοι. Και οι «σορτάκηδες» και οι κερδοσκόποι παραδίπλα…
Τι ακριβώς έκανε σήμερα η Fitch; Υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα στο επίπεδο «ΒΒΒ+». Και μας προειδοποίησε και με «περαιτέρω υποβάθμιση σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού»…
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι είμαστε πλέον ένα σκαλί ακριβώς πριν από το επίπεδο εκείνο που τα ομόλογά μας δεν θα γίνονται αποδεκτά από τις διεθνείς αγορές – δηλαδή, πολύ απλά, είμαστε στο παρά πέντε του να μη …βρίσκουμε πιστωτή ούτε για δείγμα στο παγκόσμιο στερέωμα. Εξ ου και η πρώην Σοφοκλέους λιποθύμησε στο άκουσμα της είδησης, εξ ου και απογειώθηκαν τα spreads σε ρεκόρ επταμήνου και βάλε – εξ ου και ο …Θεός να βάλει το χέρι του για να βρεθούν λεφτά και να πληρωθούν από Γενάρη μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο.
Και τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε εμείς τώρα; Αν είχαμε δραχμή, απλώς θα την υποτιμούσαμε και θα περιμέναμε «εξισορρόπηση» από τις δυνάμεις της αγοράς. Επειδή όμως έχουμε ευρώ, μάλλον θα …ξαναπάρουμε τηλέφωνο τον Λουκά Παπαδήμο. Τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ναι. Μπας και μεσολαβήσει ξανά σε Τρισέ και Αλμούνια, να πουν καμιά καλή κουβέντα στις αγορές και να σταματήσει το νέο σφυροκόπημα...
Μετά το τηλεφώνημα δε, χρήσιμο θα ήταν οι αρμόδιοι και γνώστες – κυβερνητικοί, κεντρικοί τραπεζίτες και συναφείς παράγοντες – να πουν και καμιά δυνατή, και καθόλου καλή, κουβέντα και στους διεθνείς οίκους. Στους γνωστούς διεθνείς οίκους, ναι, που πάντα έχουν πρόχειρο ένα καλό άλλοθι για τους απανταχού κερδοσκόπους.
Να τους θυμίσουν, φερ’ ειπείν, πως μπορεί η Ελλάδα να μην αποτελεί και παγκόσμιο …δημοσιονομικό πρότυπο, αλλά αν μη τι άλλο παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από τα πάλαι ποτέ «θαύματα» τύπου Ιρλανδίας. Τα οποία «θαύματα», καίτοι ζουν με δανεικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, εμφανίζουν, όλως περιέργως υψηλότερη «πιστοληπτική ικανότητα» και αξιοπιστία από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους διεθνείς οικους πάντοτε…
 ellispoint