ΓΤΤ


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Με ελπίδες για συμφωνία ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα




Oι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία προσβλέπει σε μια νέα, παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012, ξεκίνησαν χθες στην Κοπεγχάγη. Στην παγκόσμια διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν στις 18 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν ηγέτες από όλο τον κόσμο, που θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τον περασμένο μήνα η Δανία αναβάθμισε τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης προσκαλώντας επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και από τις 192 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής, 105 ηγέτες έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο και ο Ινδός ομόλογός του Μανμοχάν Σινγκ. Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το κλίμα, Ίβο Ντε Μπόερ, οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Την Κυριακή είχε δηλώσει στο BBC ότι πολλές χώρες προχωρούν σε υποσχέσεις για την μείωση των εκπομπών αερίου. Την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εξέφρασε και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.  Μία συμφωνία δεν θεωρείται εύκολη. Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει τη σύνοδο είναι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ο βαθμός δεσμευτικότητας της όποιας συμφωνίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν στη Διάσκεψη οι χώρες που αποτελούν τους κυριότερους ρυπαντές και κυρίως η Κίνα και οι ΗΠΑ -πρώτη και δεύτερη χώρα, αντιστοίχως, στις εκπομπές CO2. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στη Σύνοδο την τελευταία ημέρα των εργασιών και αναμένεται να δεσμευτεί ότι έως το 2020 η χώρα του θα περιορίσει τις εκπομπές αερίου περίπου κατά 17% κάτω από τα επίπεδα του 2005. Η Κίνα αναμένεται να δεσμευτεί σε μείωση της έντασης άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% σε σχέση με το 2005, ενώ η ΕΕ έχει υποσχεθεί μείωση κατά 20-30% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η Ιαπωνία κατά 25%. Η Ινδία -τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη έχει ανακοινώσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών από 20% έως 25% μέχρι το 2020.
«Πολύ σοβαρό πρόβλημα» οι κλιματικές αλλαγές λένε πολίτες σε 23 χώρες
Δημοσκόπηση για το κλίμα πραγματοποίησε σε πολίτες 23 χωρών το BBC, την ώρα που στην Κοπεγχάγη πραγματοποιείται η Διάσκεψη του ΟΗΕ. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα». Σχεδόν οι μισοί από τους 24.071 ερωτηθέντες επιθυμούν η κυβέρνηση της χώρας τους να πιέσει για την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν μια σταδιακή προσέγγιση. Μόνο το 6% δεν θέλει η κυβέρνηση της χώρας του να καταλήξει στην υπογραφή κάποιας διεθνούς συμφωνίας. Η εταιρεία GlobeScan πραγματοποιεί συστηματικά την ίδια δημοσκόπηση σε 13 από τις 23 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα τα τελευταία 11 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανθίστανται στη γενική τάση καθώς φαίνεται ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά μέσο όρο, το 61% από τους ερωτηθέντες και στις 23 χώρες απάντησαν ότι θα ήθελαν η κυβέρνησή τους να επενδύσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη κι αν αυτό πλήττει την οικονομία. Περίπου το 29% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην ιδέα. Παρά το γεγονός ότι μόνο το 57% των Κινέζων που συμμετείχαν απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας, το 89% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις κυβερνητικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στις ΗΠΑ, το 42% απάντησαν ότι θα ήταν αντίθετοι στην ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν αυτό βλάπτει την οικονομία, ποσοστό που ξεπερνάει μόνο το Πακιστάν (58%) και οι Φιλιππίνες (63%).
Στη Βραζιλία και τη Χιλή το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν σοβαρό πρόβλημα ανέρχεται σε 86%, ενώ στην Ινδία και στις ΗΠΑ σε 45%.
Στις 23 χώρες, όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, το 44%, κατά μέσο όρο, απάντησαν ότι επιθυμούν η χώρα τους να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, ενώ το 39% να υιοθετήσει η χώρα τους μία συντηρητική προσέγγιση στηρίζοντας μόνο τη σταδιακή δράση. Οι ερωτηθέντες στη Βρετανία ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο η χώρα τους (62%) κι ακολουθεί ο Καναδάς και η Κένυα (61% και οι δύο) και οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία (57%).
Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι επιθυμούν η κυβέρνησή τους να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, αλλά το 14% δεν επιθυμεί την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας -ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Συνολικά, 24.071 ενήλικες από 23 χώρες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της GlobeScan από τις 19 Ιουνίου ως τις 13 Οκτωβρίου του 2009.
Κοινό άρθρο 56 εφημερίδων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνεργαστούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση, οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο 56 εφημερίδων, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα σε 45 χώρες.
Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα. «Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει» τονίζεται στο κείμενο. «Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών» προστίθεται στην ολοσέλιδη καταχώρηση. «Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας» υπογραμμίζεται. «Η επιστήμη είναι πολύπλοκη, αλλά τα γεγονότα είναι οφθαλμοφανή. Ο πλανήτης χρειάζεται να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει στους δύο βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ένας στόχος που απαιτεί να φθάσουν στο ακρότατό τους και να ξεκινήσουν να μειώνονται μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια» σημειώνεται στο άρθρο, που προειδοποιεί για τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλες οι ήπειροι και το ζωϊκό βασίλειο από τις κλιματικές αλλαγές. «Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα πρέπει να κατηγορήσουμε το ανθρώπινο γένος, αλλά το πόσο λίγο καιρό διαθέτουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά» επισημαίνεται. Στο κύριο άρθρο προτρέπονται οι ηγέτες, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία μίας δίκαιας και αποτελεσματικής συμφωνίας και για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, για τη μετουσίωσή της σε συνθήκη, ορίζοντας πως η επόμενη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Ιούνιο στη Βόννη, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ

Η ΕΡΕΥΝΑ 08 Δεκεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15374,   σελίδα 26