ΓΤΤ


Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι επιπτώσεις της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης στην τοπική οικονομία

Ανήσυχοι για τις εξελίξεις οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων – Μιλούν στην ΕΡΕΥΝΑ οι κύριοι Β. Γιαγιάκος, Β. Αγγελάκης και Α. Βασιλειάδης




Τη γνωστή λαϊκή παροιμία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», θυμίζει η αντιμετώπιση από τους τοπικούς παράγοντες της αγοράς την προσφυγή της χώρας στον κοινό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Του Λάζαρου Μάμαλη
«Μπρος γκρεμός» γιατί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό προεξοφλεί τη λήψη περιοριστικών μέτρων τα οποία θα μειώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών επιδρώντας καθοριστικά στην πραγματική οικονομία και «πίσω ρέμα» διότι η διακοπή της κάνουλας χρηματοδότησης και των Τρικαλινών επιχειρήσεων από τις τράπεζες, λόγω της αλματώδους αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, έχει ήδη οδηγήσει στα όριά της, την τοπική αγορά.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος με δηλώσεις του, στην ΕΡΕΥΝΑ αφού αναφέρεται στη σταθεροποίηση των τραπεζών μέσω αυτής της απόφασης, εξηγεί πως «η αγορά είναι μία αλυσίδα, οπότε όταν επηρεαστεί ένας ή και περισσότεροι κρίκοι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αλληλεπιδράσεις». Αναλυτικότερα, τονίζει ότι «η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, οι περικοπές και οι μειώσεις του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων για την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά την αγορά. Τη λεγόμενη πραγματική οικονομία η οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της προϋπάρχουσας παγκόσμιας κρίσης, αλλά και των ειδικότερων αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Το μέγεθος και οι επιπτώσεις του προβλήματος που θα προκύψει είναι συνάρτηση, αφενός αυτών καθ’ αυτών των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν και αφετέρου από την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς και των αναπτυξιακών μέτρων που θα ληφθούν για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και κυρίως της παραγωγής». Ο κ. Γιαγιάκος συνεχίζει λέγοντας: «Αποτελεί σταθερή άποψη του Επιμελητηρίου Τρικάλων η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της παραγωγής. Πρόκειται πλέον για μονόδρομο εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση. Χωρίς παραγωγή, χωρίς εξαγωγές δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική οικονομία κι αυτό πλέον είναι ανάγκη να το κατανοήσουν όλοι…».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης που μετέχει και στο προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ μας μετέφερε τα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου. Τόσο ο ίδιος, όσο και τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΣΕΒΕ εντοπίζουν τη θετική διάσταση της προσφυγής που είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά. Ωστόσο, ο κ. Αγγελάκης υπογραμμίζει: «Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να αγγίξουν τον ιδιωτικό τομέα με περικοπές στους μισθούς που θα μειώσουν περαιτέρω την καταναλωτική δύναμη των πολιτών. Επίσης, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 93% των επιχειρήσεων της χώρας, μιας κι αν η ύφεση είναι μακροχρόνια, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την πορεία της χώρας».
Υπάρχει μέλλον;
Ρωτήσαμε τον κ. Αναστάσιο Βασιλειάδη που είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας και στέλεχος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, αν υπάρχει μέλλον για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και ο ίδιος μας έδωσε μια συνολική εικόνα της σημερινής πραγματικότητας, αλλά και των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος:
«Η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με αυτή που παρατηρείται σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Ενώ δηλαδή στην Ελλάδα το επιχειρηματικό κλίμα θα εξακολουθήσει για αρκετό χρονικό διάστημα να είναι αρνητικό, σε άλλες χώρες ήδη παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη. Όμως και οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες θα πρέπει να καινοτομήσουμε, καθώς δεν γίνεται να δημιουργήσουμε συνεχώς χαμηλής ποιότητας επιχειρήσεις, χωρίς κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Θα πρέπει να δημιουργούμε νέες επιχειρήσεις οι οποίες εισαγάγουν νέες καινοτομίες και ο νέος επιχειρηματίας πριν δημιουργήσει την επιχείρησή του θα πρέπει να εκπονήσει έρευνα αγοράς, να ερευνήσει το τι γίνεται σε άλλες χώρες, και ποια προϊόντα ή υπηρεσίες εκεί προωθούνται».
Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλειάδης αναφέρει: «Επιπλέον, ο υφιστάμενος επιχειρηματίας θα πρέπει να εφαρμόσει στρατηγικές διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό, να εισαγάγει νέα προϊόντα και υπηρεσίες αξιοποιώντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες, το πλούσιο δυναμικό της Θεσσαλίας και τις νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο για τον ίδιο τον επιχειρηματία όσο και για το προσωπικό του. Πιστεύω ότι όταν ξεπερασθεί η παρούσα χρηματοοικονομική κρίση οι θεσσαλικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να ανταγωνισθούν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και θεωρώ ότι πραγματικά αποτελεί μία σημαντική ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες».


Η ΕΡΕΥΝΑ 27 Απριλίου 2010, αρ. φύλλου 15485, σελίδα 7