ΓΤΤ


Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές, πολιτική και εντυπώσεις

Tου Πασχου Μανδραβελη

Στην Ελλάδα, πολλοί έχουν μπερδέψει την πολιτική με τις εντυπώσεις. Σίγουρα τα τηλεοπτικά μέσα, που έτσι κι αλλιώς βγάζουν το ψωμί τους από τη διαχείριση των εντυπώσεων, αλλά και ουκ ολίγοι πολιτικοί που νομίζουν ότι πολιτική είναι να κερδίζεις τις εντυπώσεις. Ο ασφαλέστερος, δε, δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μην κάνεις τίποτε ή να σκορπίζεις λεφτά.
Επί των εντυπώσεων, λοιπόν, στήθηκε ένας ολόκληρος χορός ερμηνειών, αναλύσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των κομμάτων. «Κερδίσαμε», λέει το ΠΑΣΟΚ που είναι μεν πρώτο, αλλά έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους από το 2009, εφαρμόζοντας μια σκληρή πολιτική. «Κερδίσαμε», αναφωνεί και η Νέα Δημοκρατία, διότι διατήρησε το ποσοστό της, αλλά έχασε 500.000 ψήφους παρά το γεγονός ότι πόνταρε ενάντια στην αντιδημοφιλή κυβερνητική πολιτική. Και αφού «κέρδισαν» και οι δύο μάχονται στα τηλεοπτικά αλώνια για τα επιπλέον κέρδη των εντυπώσεων. Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος κερδισμένος από αυτή την αναμέτρηση είναι το ΚΚΕ, διότι σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό
σκηνικό, κατόρθωσε να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε ψήφους και λόγω της αποχής να ανεβάσει το ποσοστό του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επιβραβεύθηκε η αυθεντική αντιμνημονιακή του θέση ή μπορεί να λειτούργησαν και οι διαχρονικές οργανωτικές αρετές του κόμματος, με αποτέλεσμα «να μην πάει καμιά ψήφος χαμένη».
Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ διακινούσαν σενάρια για διαφορές επτά ή οκτώ μονάδων με το δεύτερο κόμμα, υπολογίζοντας προφανώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προ της κρίσης εποχή. Δηλαδή, υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργεί η αρχή του ώριμου φρούτου: ένα κυβερνών κόμμα χάνει χρόνο με το χρόνο κάποιες ψήφους που κερδίζει η αντιπολίτευση. Σε φυσιολογικές εποχές και με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πάντα πιο χαλαρές, οι απώλειες φτάνουν τις δύο και τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Σε εποχές όμως που περικόπτονται μισθοί, κλείνουν επιχειρήσεις επειδή αναδιαρθρώνεται η παραγωγική βάση, δεν χρηματοδοτούνται προγράμματα επιδοτήσεων, ανοίγουν επαγγέλματα (με αποτέλεσμα να ξεβολεύονται κάποιοι) δεν έπρεπε κανείς να περιμένει ότι το εκλογικό σώμα θα συμπεριφερθεί σαν να κυλάει ο χρόνος όπως πριν. Εκ των πραγμάτων άλλαξαν πολλά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται επιμέρους δυσαρέσκειες, που καταλήγουν σε εκλογικά αποτελέσματα «πρωτοφανή». Αν κάποιοι υπολόγιζαν, για παράδειγμα, ότι οι ιδιοκτήτες φορτηγών θα φιλοτιμηθούν να ψηφίσουν υπέρ ενός κόμματος διότι το άνοιγμα των χερσαίων μεταφορών θα φέρει ανάπτυξη στην οικονομία, πλανώνται πλάνη οικτρά. Η αντιδράσεις των συντεχνιών θα είναι σε πρώτη φάση σφοδρές και, φυσικά, θα εκφραστούν και στην κάλπη. Μπορεί να αλλάξουν στάση, όταν αυτή η πολιτική θα αρχίσει να αποδίδει και οι ίδιοι θα καρπωθούν το μερτικό από την επιπλέον ανάπτυξη.
Το ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλά στις εκλογές αν συνυπολογίσουμε ότι πήρε μέτρα πρωτόγνωρα για την Ελλάδα, μέτρα τα οποία καμιά κυβέρνηση δεν έπαιρνε λόγω ακριβώς του πολιτικού κόστους. Η απώλεια οκτώ ποσοστιαίων μονάδων είναι ένα πλήγμα που πρέπει να υποστεί. Αν παραμείνει όμως στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων, θα καρπωθεί πολιτικά και τα οφέλη που αυτές θα έχουν στην οικονομία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_10_09/11/2010_421671