Υποστήριξε ότι θα είναι δικαίωση για όλους η μεγάλη προσέλευση στην εκλογική διαδικασία
Συνομιλώντας με το Γιώργο Καρεκλίδη, η κ. Μακρή δεν θέλησε να ανοίξει τα «χαρτιά» της σε ότι αφορά στο πρόσωπο που θα υποστηρίξει στις εκλογές, καθώς όπως είπε αυτό θα αποδυναμώσει την προσπάθειά της που αποβλέπει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτή τη διαδικασία.
Υποστήριξε ακόμη πως δεν μπαίνει ζήτημα διάσπασης του κόμματος μετά τις εκλογές, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα είναι παρούσα στις όποιες εκδηλώσεις πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι για την αρχηγία στο Νομό Μαγνησίας.
Τι περιμένετε από το έκτακτο Συνέδριο της Νέα Δημοκρατίας;
-Κατ’ αρχήν περιμένω να γίνουν οι καταστατικές αλλαγές που πρέπει να αποφασιστούν για να γίνει η εκλογή προέδρου από τη βάση και περιμένω τη δεύτερη ημέρα που θα γίνουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων, συγκροτημένες απόψεις, νηφάλιες και σοβαρές αναλύσεις.
Περιμένω επίσης έναν ουσιαστικό διάλογο που το κόμμα τον έχει ανάγκη και εν συνεχεία τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση για την οποία αγωνίζομαι.
Γιατί αγωνίστηκα πραγματικά να γίνει αυτό το άνοιγμα στη βάση, να ψηφίσουν δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότεροι από εκείνους που πιστεύουν στη Νέα Δημοκρατία και η μεγαλύτερη δικαίωση για όλους θα είναι η μεγάλη προσέλευση.
Μερικοί πάντως, βάζουν χαμηλά τον πήχυ, ίσως γιατί φοβούνται ότι οι Νεοδημοκράτες δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Εσείς ποια εκτίμηση κάνετε, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο;
-Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας είναι απογοητευμένος, στενοχωρημένος και πληγωμένος, όμως δεν είναι αδιάφορος.
Ήταν όμως τόσο ισχυρή η πίεση να ανοίξουμε το Συνέδριο στον κόσμο και δεν αποτελώ εξαίρεση, που δεν φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φώναζαν, που ήθελαν, που πίεζαν, που ενδιαφέρονταν, τώρα να αδιαφορήσουν.
Ποιες αλλαγές περιμένετε να γίνουν στο κόμμα σας;
Ήταν τόσο μεγάλη και οδυνηρή η ήττα, που νομίζω ότι ουσιαστικά μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή, κάτι το οποίο θα επιθυμούσα.
Δεν θα αναφερθώ σε ποια συγκεκριμένη βελτίωση θα ήθελα να υπάρξει. Θα ήθελα όμως να γίνει συζήτηση στα κομματικά όργανα και να μην μιλήσουν μόνον οι υποψήφιοι και όσοι έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζονται σε δημόσιες τοποθετήσεις.
Υπάρχουν σύνεδροι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά πολλές φορές οι απόψεις τους είναι πολύ πιο εύστοχες από τις δικές μας και οι παρατηρήσεις τους πολύ πιο καίριες.
Επειδή μάλιστα σε μια εκλογική ήττα τα στελέχη είναι αυτά που υφίστανται τις συνέπειες και εννοώ τη στενοχώρια και την πολιτική απαξίωση, καλό θα είναι να τους ακούσουμε όλους και να μην είναι η πρώτη φορά, αλλά να είναι η αρχή και να έχει ουσιαστική συνέχεια.
Αυτή ήττα μας δίνει την ευκαιρία να ανασυνταχθούμε κομματικά, να βελτιωθούμε ποιοτικά και να μάθουμε να ακούμε και να συζητούμε χωρίς εντάσεις, ιδιοτέλεια, καχυποψία και αλαζονεία.
Αν τα αντιληφθούμε όλα αυτά και συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο, τότε και η Ελλάδα θα κερδίσει και η Νέα Δημοκρατία.
Η Ζέττα Μακρή, πού ανήκει;
Ξεκαθαρίζω, ότι η δική μου φροντίδα είναι να υπάρχει κατ’ αρχήν πολύ μεγάλη συμμετοχή. Επίσης η πολιτική προσωπικότητα την οποία εγώ θα στηρίξω το γνωρίζει.
Αυτό το λέω γιατί με εμποδίζει μετά την πολιτική αναμέτρηση να κάνω παιχνίδι με κάποιον άλλο που δεν θα έχει τη δική μου στήριξη.
Γιατί θεωρώ ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από όσους με παρακολουθούν, εάν τοποθετηθώ δημόσια υπέρ μιας από τις προσωπικότητες που θέλουν να διεκδικήσουν την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου δεν χρειάζεται να παραστήσω τον καθοδηγητή.
Δεν θέλω να αποδυναμώσω τη δική μου προσπάθεια. Διότι εάν τοποθετηθώ υπέρ ενός ή άλλου υποψηφίου, αυτό θα σημαίνει ότι θεωρώ πολιτικά υποδεέστερη την παρουσία των άλλων ανθυποψηφίων.
Κατέληξα να κρατήσω αυτή τη στάση μετά από πολύ σκέψη χωρίς να δαιμονοποιώ ή να κατηγορώ τον οποιοδήποτε που έχει κάνει δημόσια την επιλογή του και οι δικοί μου άνθρωποι δεν είχαν αντίρρηση.
Υπάρχουν τρία πρόσωπα που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος, όμως δύο είναι οι επικρατέστεροι και γίνεται μια πραγματική μάχη…
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και τιμά τη Νέα Δημοκρατία και επίσης την τιμά η μεγάλη πολιτική ευπρέπεια σ’ αυτή την πολιτική αντιπαράθεση.
Ζημιά ενδεχομένως μπορούν να κάνουν τα περιβάλλοντα των υποψηφίων, που προσπαθούν να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως.
Οι ενδιαφερόμενοι βεβαίως θα προβάλουν τα θετικά τους, ίσως να αφήσουν και κάποιες αιχμές για την παρουσία ή την πορεία των άλλων, όμως αυτά όλα είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι που γίνεται…
Κάνει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ως πολιτικός, για αρχηγός του κόμματος και αύριο για πρωθυπουργός και αντίστοιχα ισχύει το ίδιο και για τον κ. Αντώνη Σαμαρά;
Η απάντησή μου θα είναι ίδια και για τους δύο. Θα υπηρετήσω και επιλέγω συνειδητά αυτό το ρήμα, το πρόσωπο που οι πολίτες θα επιλέξουν, με την ίδια θέρμη, προσπάθεια και αγάπη.
Πολλοί, όπως και ο κ. Αβραμόπουλος έκαναν λόγο για κρίση στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει θέμα διάσπασης μετά τις εκλογές;
Δεν υπάρχει περιθώριο για κανέναν από τους ενδιαφερόμενους και για κανέναν από εμάς που συμμετέχουμε και αγωνιούμε, να υπάρξει κρίση διάσπασης ή συρρίκνωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Η κρίση όπως την αντιλαμβάνομαι σχετίζεται με την ήττα, με την ανάταξη που πρέπει να πετύχουμε και με την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μέχρι το τέλος του μήνα που θα γίνει η εκλογική αναμέτρηση. Κάνω μάλιστα έκκληση για μαζική συμμετοχή και επιλογή με ελεύθερη κρίση.
Από την πλευρά μου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες και όποια επιλογή κάνουν εμείς οφείλουμε να τη στηρίξουμε.
Λέω μάλιστα πως θα είναι τιμή για τη Μαγνησία η παρουσία των ενδιαφερομένων για την αρχηγία του κόμματος. Εγώ σε όποιον έρθει θα είμαι παρούσα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Γιατί είναι διαφορετικά πράγματα η επιλογή στην κάλπη και η παρουσία μας στις διάφορες εκδηλώσεις.
magnesianews.gr