Στη συνεργασία των περιαστικών περιοχών έξι πόλεων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, σε ότι αφορά την διακίνηση και προώθηση μεταξύ τους τοπικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Χάρτα τοπικής διακυβέρνησης, που θα συστήσουν οι πόλεις αυτές και θα τεθεί σε ισχύ από το 2011.
Οι περιοχές που δεσμεύονται αρχικά στο εγχείρημα αυτό είναι της Βαρκελώνης, του Τορίνο, της Γκρενόμπλ, της Σιένα, της Εξ Αν Προβάνς και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ερευνούν τους τρόπους διείσδυσης των υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων τους, τόσο στις τοπικές αγορές τους όσο και στις αγορές των υπολοίπων συνεργαζόμενων περιοχών.
Το εγχείρημα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MED, με εταίρο από την Ελλάδα τον τομέα Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν σήμερα στο πανεπιστήμιο, αντιπρόσωποι των συμμετεχόντων περιοχών και 22 δημόσιων και ιδιωτικών φορέων τους, προκειμένου να διερευνήσουν τα κοινά σημεία των εν λόγο περιοχών και να δρομολογήσουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Χάρτας, στην οποία αργότερα θα μπορούν να ενταχθούν και άλλες πόλεις.
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη συναίνεση των παραγωγών, των διανομέων, των εστιατόρων, των καταναλωτικών και οικολογικών οργανώσεων, των δικτύων βιολογικών προϊόντων, των μικρών σούπερ μάρκετ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα όλων των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση τροφίμων, για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Χάρτας τοπικής διακυβέρνησης» τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου MED, καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Ολγα Ιακωβίδου.
Όπως εξήγησε, σήμερα υπάρχει ένα κενό στη συνεργασία των φορέων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τέτοιου είδους προϊόντα, και οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Πολύ περισσότερο, δε, όταν πρόκειται για τα τοπικά προϊόντα των υπολοίπων εταίρων, όπως η ιταλική τρούφα, το γαλλικό φουά γκρα, τα ισπανικά σαλάμια και τυριά.
Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να προωθήσει μέσω του προγράμματος τα προϊόντα των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών της περιαστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα βιολογικά. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από τα προϊόντα αυτά σε όλα τα γυμνάσια της Θεσσαλονίκης.
paseges.gr
Το εγχείρημα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MED, με εταίρο από την Ελλάδα τον τομέα Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν σήμερα στο πανεπιστήμιο, αντιπρόσωποι των συμμετεχόντων περιοχών και 22 δημόσιων και ιδιωτικών φορέων τους, προκειμένου να διερευνήσουν τα κοινά σημεία των εν λόγο περιοχών και να δρομολογήσουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Χάρτας, στην οποία αργότερα θα μπορούν να ενταχθούν και άλλες πόλεις.
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη συναίνεση των παραγωγών, των διανομέων, των εστιατόρων, των καταναλωτικών και οικολογικών οργανώσεων, των δικτύων βιολογικών προϊόντων, των μικρών σούπερ μάρκετ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα όλων των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση τροφίμων, για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Χάρτας τοπικής διακυβέρνησης» τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου MED, καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Ολγα Ιακωβίδου.
Όπως εξήγησε, σήμερα υπάρχει ένα κενό στη συνεργασία των φορέων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τέτοιου είδους προϊόντα, και οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Πολύ περισσότερο, δε, όταν πρόκειται για τα τοπικά προϊόντα των υπολοίπων εταίρων, όπως η ιταλική τρούφα, το γαλλικό φουά γκρα, τα ισπανικά σαλάμια και τυριά.
Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να προωθήσει μέσω του προγράμματος τα προϊόντα των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών της περιαστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα βιολογικά. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από τα προϊόντα αυτά σε όλα τα γυμνάσια της Θεσσαλονίκης.
paseges.gr