ΓΤΤ


Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΕΑΣ Λάρισας και Ροδόπης ζητούν χρηματοδότηση από την ΑΤΕ για τα σιτηρά

 
 «Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αγορά δημητριακών ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θανάσης Κοκκινούλης, ο οποίος ζητεί από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή να μεσολαβήσει στην ΑΤΕ προκειμένου να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ. Ανάλογο αίτημα σκέφτεται να υποβάλλει εντός των ημερών και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Νίκος Σκοπιανός.
Ο λόγος που ζητεί το δάνειο η ΕΑΣ Λάρισας είναι για να μην αναγκαστεί να πουλήσει τώρα που η αγορά πιέζει τις ήδη πολύ χαμηλές τιμές... ακόμη χαμηλότερα. Στελέχη της ΕΑΣ θεωρούν ότι αν η Ένωση αντέξει έως τον Φεβρουάριο, τότε ενδεχομένως να πετύχει καλύτερες τιμές. Αν όχι, η μοναδική της επιλογή σήμερα είναι να πουλήσει το σιτάρι στην τιμή των 17,5 λεπτών παραδοτέο στο λιμάνι του Βόλου (φορτώνεται καράβι αυτές τις ημέρες σ' αυτήν την τιμή), το οποίο σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν μεταφορικά και κόστος αποθήκευσης, ο παραγωγός δεν μπορεί να ελπίσει σε κάτι παραπάνω από 15 - 15,5 λεπτά.
«Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά δημητριακών είναι απελπιστική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θανάσης Κοκκινούλης σε επιστολή που απέστειλε πριν λίγες ημέρες στην κα Μπατζελή.
Από την επιστολή συνάγεται ότι η Ένωση Λάρισας, όπως και άλλες Ενώσεις που εμπορεύονται δημητριακά, δέχεται σήμερα διπλή πίεση:
-         από τη μία πλευρά δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά ή όταν υπάρχει ζήτηση, οι τιμές δεν κρίνονται ικανοποιητικές και συμφέρουσες για τους παραγωγούς (σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ κ. Χρήστο Σιδερόπουλο, στην περιοχή των 15 λεπτών το κιλό ο παραγωγός σιταριού οριακά καλύπτει το κόστος παραγωγής)
-         από την άλλη πιέζεται από αγρότες, οι οποίοι έχουν παραδώσει το προϊόν τους από τον περασμένο Ιούνιο κι ακόμη δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.
Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Αθ. Κοκκινούλη, στις αποθήκες της ΕΑΣ Λάρισας υπάρχουν απούλητοι περίπου 60 χιλ. τον. σκληρού σιταριού. Απ' αυτούς, οι παραγωγοί των 41,5 χιλ. τον. παραμένουν απλήρωτοι κι όπως είναι φυσικό πιέζουν για να πάρουν τα χρήματά τους.
«Επειδή ο όγκος των συγκεντρωμένων ποσοτήτων είναι πολύ μεγάλος, οι ποσότητες που πουλήθηκαν μικρές, η εκτίμηση για ανάκαμψη των  τιμών στο σκληρό σιτάρι είναι ευνοϊκή και τα πιστωτικά μας όρια δανεισμού έχουν εξαντληθεί, ζητάμε την παρέμβασή σας στην Αγροτική τράπεζα για βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση 2 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Θ. Κοκκινούλης στην κα Κατερίνα Μπατζελή.
Ανάλογο αίτημα πρόκειται να υποβάλλει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Νίκος Σκοπιανός ζητώντας άτοκο δάνειο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Στις αποθήκες της ΕΑΣ Ροδόπης βρίσκονται σήμερα 10 χιλ. τον. σκληρού σιταριού και 6 χιλ. μαλακού.
Ο κ. Ν. Σκοπιανός δηλώνει στο paseges.gr ότι η ζήτηση στην αγορά είναι πολύ μικρή και σε τιμή χαμηλή. Αυτές τις ημέρες η τιμή βρίσκεται στα 165 ευρώ τον τόνο πληρωτέα στο καράβι, το οποίο μεταφράζεται σε 16,5 λεπτά το κιλό. Αν αφαιρεθούν τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, τότε ο παραγωγός δεν μπορεί να παραμένει κάτι παραπάνω από 14-15 λ. το κιλό.

paseges.gr