ΓΤΤ


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αύξηση αστέγων στο Βόλο .


Γλυκερία Υδραίου

Αύξηση αστέγων στο Βόλο

Υπαρκτό φαινόμενο αποτελούν για την περιοχή μας οι άστεγοι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της πολυετούς δράσης του «Εσταυρωμένου», τα οποία παραπέμπουν, σημειωτέων, σε εκατό και πλέον περιστατικά τα τελευταία 14 χρόνια. Η πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που «παρουσιάζει αλματώδη αύξηση» δημιουργεί εύλογο κοινωνικό προβληματισμό σχετικά με τα γενεσιουργά αίτια. Σκιαγραφώντας το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι ζουν σε εγκαταλειμμένα σπίτια, σε παλιά εργοστάσια, σε βάρκες, κάτω από υπόστεγα ή στην χειρότερη περίπτωση σε πρόχειρες χάρτινες κατασκευές, τα μέλη του «Εσταυρωμένου» τονίζουν ότι δεν είναι κατ’ αποκλειστικότητα αλλοδαποί ή λαθρομετανάστες, αλλά κυρίως άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση. «Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για συμπολίτες μας που έχουν καταστραφεί οικονομικά, ανθρώπους που είχαν άλλοτε υψηλές κοινωνικές θέσεις ή τους έχει εγκαταλείψει η σύζυγός τους και μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση, ζουν κυριολεκτικά στο δρόμο» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Εσταυρωμένος» π. Θεόδωρος Μπατάκας. «Πρόκειται, δηλαδή, προσθέτει, για ανθρώπους αξιοπρεπέστατους, για οικογενειάρχες, οι οποίοι ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, διότι τους πνίγουν τα χρέη, τους παίρνουν τα σπίτια ή τους έχει εγκαταλείψει η οικογένειά τους και επιλέγουν να ζουν με τον συγκεκριμένο τρόπο».
Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες είναι τα δεκάδες περιστατικά που έχουν καταγραφεί στα αρχεία του Συλλόγου και βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας μέσα από αυτές τις γραμμές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Θεόδωρος, «εντοπίσαμε άστεγο σε παλιό εργοστάσιο, ενώ άλλος συνάνθρωπός μας έμενε σε παροπλισμένο πλοίο επί έξι περίπου μήνες, άπλυτος, αχτένιστος, ρακένδυτος, με μακριά γένια, έχοντας τη συμπαράσταση επίσης άστεγου φίλου του, ο οποίος του έδινε τροφή και τσιγάρα. Άλλος συνάνθρωπός μας, ο οποίος είχε χάσει τα υπάρχοντά του, κοιμόταν κάτω από χάρτινα κουτιά κι όταν τον πλησίασα και τον ρώτησα τι ήθελε, μου απάντησε «την ανανέωση της επαγγελματικής μου άδειας, για να μπορέσω να εργαστώ». Αποφασίσαμε, λοιπόν, να διαθέσουμε ως Σύλλογος το ποσό των 150 ευρώ που απαιτούνταν για την ανανέωση του διπλώματός του, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να πάει σε ξενοδοχείο για να πλυθεί, να ξεκουραστεί και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή» θα πει ο π. Θεόδωρος. Σεμνά και αθόρυβα επί σειρά ετών ο «Εσταυρωμένος» προσφέρει απλόχερα ελπίδα εκεί όπου επικρατεί απόγνωση και «παρότι δεν επιχορηγούμαστε από πουθενά, παρά μόνο από τις συνδρομές των μελών και των φίλων του Συλλόγου, εντούτοις προσπαθούμε να προσφέρουμε στον βαθμό του δυνατού, ηθική και οικονομική συμπαράσταση σε όσους έχουν ανάγκη» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Συγκλονιστικές ιστορίες
Οι άστεγοι της περιοχής είτε υποδεικνύονται στον «Εσταυρωμένο» από διάφορες υπηρεσίες είτε προσέρχονται στο «Δος ημίν» για ένα πιάτο φαγητό, με αποτέλεσμα οι ιερείς να τους προσεγγίζουν και να συνομιλούν μαζί τους. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οι ίδιοι οι ευεργετηθέντες προτρέπουν φίλους τους να ζητήσουν βοήθεια από τον «Εσταυρωμένο», το Σύλλογο που συμπαρίσταται στους φυλακισμένους, τους αποφυλακισμένους και τις οικογένειές τους, τους λαθρομετανάστες, τους μετανάστες, τους άστεγους και τους τροφίμους των δύο Ιδρυμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Στέγη Φιλοξενίας και Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, έφηβοι αλλά και παιδιά, βρίσκουν στοργή και συμπαράσταση χάρη στο πολύπλευρο έργο του Συλλόγου που διακονεί από το 1995 έως σήμερα πολλούς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται η ιστορία νεαρής κοπέλας η οποία κοιμόταν στον νάρθηκα του ναού του Αγίου Νικολάου, εκτεθειμένη στο κρύο και το αγιάζι. «Της δώσαμε φαγητό και ρούχα για να ντυθεί και με την βοήθεια άλλων κοινωνικών υπηρεσιών της περιοχής, τη βοηθήσαμε να έρθει σε επαφή με τους δικούς της, προκειμένου να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή» θυμάται με συγκίνηση ο π. Θεόδωρος. «Κάθε μέρα, επισημαίνει ο ίδιος, εμφανίζονται νέες περιπτώσεις αστέγων οι οποίοι κοιμούνται στα παγκάκια ή σε απόμερα σημεία, μη έχοντας κυριολεκτικά που την κεφαλή κλίνε, αλλά πάντα διακριτικά και με αξιοπρέπεια».
Γι’ αυτό τον λόγο ο «Εσταυρωμένος» έχει δημιουργήσει αποθηκευτικό χώρο με διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για την ένδυση των αναξιοπαθούντων, καθώς και δύο χώρους φιλοξενίας, στο πλαίσιο της οργανωμένης διακονίας της τοπικής Εκκλησίας. Όπως επισημαίνει ο π. Θεόδωρος, «πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», προσθέτοντας παράλληλα ότι «υπάρχει σε ανθρώπινο επίπεδο αγαστή συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορα περιστατικά». Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των αναξιοπαθούντων ο πρόεδρος του «Εσταυρωμένου» καλεί τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες να συνδράμουν οικονομικά την προσπάθεια που καταβάλλεται, προσφέροντας παράλληλα και εφόσον επιθυμούν, είδη ένδυσης και υποδήματα σε καλή κατάσταση, τηλεκάρτες και είδη καθαριότητας, κατόπιν συνεννόησης με τον Σύλλογο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου, δημιουργήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι στις φυλακές Κασσαβέτειας, στα δύο κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου και στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας, προκειμένου να υπάρχει πληθώρα αγαθών για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται με το ίδιο ενδιαφέρον το έργο συμπαράστασης κάθε συνανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες καθημερινά προβλήματα, αναζητώντας εναγωνίως λύση. taxydromos.gr