ΓΤΤ


Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ερώτηση Ταλιαδούρου για τα Stage.

  Ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα stage δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα και ζητά την επανεξέταση του θέματος της παραμονής των εργαζομένων (με προγράμματα stage) στις θέσεις που υπηρετούν και την αξιοποίηση τους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Αναστάτωση έχουν προκαλέσει -στους εργαζόμενους με προγράμματα stage στον Δημόσιο Τομέα - οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, για:
α) την άμεση κατάργηση των προγραμμάτων stage και την άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους,
β) την κατάργηση  - και  μάλιστα με αναδρομική ισχύ - της μοριοδότησής τους για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Σημειώνω ότι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση  των προγραμμάτων stage, τα οποία συγχρηματοδοτεί και η Ε.Ε., χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Πολλοί εξ αυτών εργάζονται ακόμη και  πέντε (5) χρόνια με ανανεωνόμενες συμβάσεις - που κατά κοινή ομολογία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών όπου απασχολούνται - προσδοκώντας ότι  θα τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης με συναδέλφους τους των προγραμμάτων  stage (έτους 1998) στους ΟΤΑ, που μονιμοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν. 2738/1999 και την παρ. 15, του άρθρου 11 του ν. 2839/2000 με μόλις 18 μήνες απόκτησης εργασιακής  εμπειρίας  ( πρόγραμμα stage ).
Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης, το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνο κοινωνικό- καθώς αφορά νέους ανθρώπους με  γνώσεις, προσόντα, και εργασιακή εμπειρία στα αντικείμενα των υπηρεσιών που υπηρετούν- και να βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της πολιτείας, οδηγώντας τους στην ανεργία όταν τόσα χρόνια προσέφεραν, αναγνωρισμένα, σημαντικό έργο στο Δημόσιο. Είναι και ζήτημα συνέχειας και συνέπειας που πρέπει να έχει ένα κράτος δικαίου, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα με διαφορετικό τρόπο και ανάλογα με τις περιστάσεις.
Θεωρείται αδιανόητο, μια πολιτεία που διαθέτει πόρους για την επαγγελματική  κατάρτιση στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση να μην τα αξιοποιεί.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :

  1. Προτίθενται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στους απασχολούμενους με πρόγραμμα stage και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους;
  2. Προτίθενται να μην καταργήσουν τη  μοριοδότηση  (λόγω προϋπηρεσίας μέσω stage) σε προκηρύξεις - διαγωνισμούς, δεδομένου ότι το ΑΣΕΠ  αποδέχεται και υπολογίζει μοριοδότηση ακόμη και σεμιναρίων  επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης που προκηρύχθηκε;
  3. Προτίθενται να επανεξετάσουν το ζήτημα της παραμονής των εργαζομένων (με προγράμματα stage) στις θέσεις που υπηρετούν, μέχρι την προκήρυξη προσλήψεων για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δημοσίου, και την αποδοχή και υπολογισμό της μοριοδότησης ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους;» karditsanews.gr