ΓΤΤ


Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

79 χρόνια ΔΕΥΑΛ

Σήμερα 7 Δεκεμβρίου, η ΔΕΥΑΛ κλείνει τα 79 της χρόνια, στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των Λαρισαίων. Η ΔΕΥΑΛ καταγράφει μία ιστορία για την περίοδο 1942-1943:

79 χρόνια ΔΕΥΑΛΗ διοίκηση του τότε ΟΥΗΛ την περίοδο της κατοχής, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση ειδών διατροφής και την επιβίωση του προσωπικού του οργανισμού και των οικογενειών τους. Έτσι:

-    Παραχωρούσε σημαντικά ποσά – σαν δάνεια – για την κάλυψη οικογενειακών αναγκών και για αγορά φαρμάκων.
-    Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των ζημιών από το σεισμό της 1ης Μαρτίου 1941.
-    Κατά τη διάρκεια της κατοχής, χορηγούσε άδεια στο προσωπικό – με αποδοχές – για ταξίδια εκτός Λάρισας, για την εξεύρεση τροφίμων!
-    Στους ασθενείς από φυματίωση ή άλλες ασθένειες, καταβάλλονταν πλήρεις αποδοχές μέχρι την ανάρρωσή τους.
-    Αποφάσισε (Δεκέμβριος 1942) τη λειτουργία συσσιτίων – μεσημέρι – βράδυ – για τους εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους.
-    Για την εξασφάλιση τροφίμων για τους εργαζομένους, η διοίκηση του ΟΥΗΛ ενοικίασε 420 στρέμματα – απέναντι από τον υδατόπυργο – των αδερφών Χαρακόπουλου και Ερρίκου Χατζηλαζάρου – για τη καλλιέργεια σιταριού και καλαμποκιού.
-    Επίσης, στο χώρο του υδατόπυργου, υπήρξε καλλιέργεια λαχανόκηπου!



Για τα έτη 1942 ως 1943, η καλλιέργεια των αγρών και του λαχανόκηπου απέδωσε μεγάλες ποσότητες προϊόντων για να επιβιώσουν οι οικογένειες των εργαζομένων. Επίσης, η διοίκηση του ΟΥΗΛ και οι εργαζόμενοι, προσέφεραν τρόφιμα δωρεάν για διανομή στη Νομαρχία και άλλες υπηρεσίες, εκείνη τη δύσκολη εποχή.

kosmoslarissa.gr