ΓΤΤ


Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Χρήση των φυτοφαρμάκων μόνο με οδηγίες

Σημαντικά τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη χθεσινή θεματική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Σύλλογο Τρικάλων




Του Αποστόλη Ζώη
Σημαντικά και χρήσιμα προς κάθε κατεύθυνση ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων κατά τη χθεσινή θεματική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Σύλλογο Τρικάλων, στο Επιμελητήριο Τρικάλων και είχε ως θέμα «η ορθή και ασφαλής για τη δημόσια υγεία χρήση των γεωργικών φαρμάκων και πρωτοβουλία για την ασφαλή χρήση».
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων και των ΕΑΣ Τρικάλων και Καλαμπάκας. Για το θέμα μίλησαν η Δρ. Κυριακή Μαχαίρα, τοξικολόγος, ενώ εισηγήτρια είναι η κ. Αγαθή Χαριστού, χημικός στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Για το θέμα που αφορά στην πρωτοβουλία για την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων εισηγήτρια είναι η Κατερίνα Βησσαρίτη, υπεύθυνη θεμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης και ασφαλούς χρήσης, ΕΣΥΦ.
Η πρόεδρος
Πριν τους παραπάνω χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Αικ. Καραβασίλη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:
«Σήμερα η παγκόσμια γεωργία καλείται να βγάλει από το φάσμα της πείνας το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης που υποσιτίζεται, να βελτιώσει τις συνθήκες διατροφής στο δεύτερο ένα τρίτο που διατρέφεται κακώς και τέλος να εξασφαλίσει επί πλέον τροφή για τις πολλές χιλιάδες στόματα που καθημερινά προστίθενται στον πλανήτη μας λόγω της αύξησης των γεννήσεων που παρατηρείται στις χώρες του τρίτου κόσμου .Στη προσπάθεια της αυτή η γεωργία χρησιμοποιεί διάφορες σύγχρονες, ας τις ονομάσουμε έτσι, μεθόδους και μέσα .Ανάμεσα στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, για τα οποία τα τελευταία χρόνια εκφράζονται φόβοι, όχι αδικαιολόγητα, για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και τις άμεσες και μακροχρόνιες δυσμενείς επιδράσεις στο οικοσύστημα». Ακόμα η πρόεδρος τόνισε πως χρέος μας είναι η προστασία των παραγωγών και η συνεχής ενημέρωση τους σε θέματα που αφορούν στην ασφαλή χρήση των φυτοφαρμάκων γιατί οι άμεσα επιβαρυνόμενοι από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Η χρήση φυτοπροοτατευτικών προϊόντων είναι απαραίτητο να λαμβάνει χώρα βάσει των οδηγιών της ετικέτας του εκάστοτε προϊόντος, επάνω στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σαφώς το χρονικό διάστημα που πρέπει να παρέλθει από την ημέρα της τελευταίας εφαρμογής του φυτοπροστατευτικού προϊόντος μέχρι τη συγκομιδή, καθώς και τα είδη των καλλιεργειών για τα οποία επιτρέπεται, δια του νόμου, η χρήση του, κατέληξε η ίδια.
Στην ετικέτα
Η Κατερίνα Βησσαρίτη, υπεύθυνη θεμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης και ασφαλούς χρήσης, ΕΣΥΦ, υπογράμμισε πως για τη σωστή υλοποίηση της αειφόρου χρήσης κυρίως από τους ψεκαστές, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εγκεκριμένα προϊόντα, πληροφορίες ασφαλείας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κτλ, περιλαμβάνονται στην ετικέτα και η προτροπή γεωπόνων/ πωλητών για την επαναλαμβανόμενη ανάγνωση αυτής, αποτελεί μόνιμη και επιτακτική ανάγκη/υποχρέωση. Η κ. Αγαθή Χαριστού, χημικός στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ανέφερε πως τα τελευταία 20 χρόνια και ιδιαίτερα μετά από την απαγόρευση της χρήσης των πολύ τοξικών Γεωργικών φαρμάκων αλλά και εκείνων που εμφανίζουν μεγάλη εμμονή στο περιβάλλον, η προσοχή του επιστημονικού κόσμου έχει στραφεί στον εντοπισμό και την πρόληψη επιδράσεων στον άνθρωπο και το περιβάλλον από την χρόνια έκθεση. Την τελευταία εικοσαετία και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχουν θεσπιστεί νέες διατάξεις όσον αφορά στην έγκριση, διάθεση στην αγορά και τον έλεγχο των γεωργικών φαρμάκων με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αποτροπή των κινδύνων υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κατέληξε. Τέλος η Δρ. Κυριακή Μαχαίρα, τοξικολόγος, ανέφερε πως με την Οδηγία 91/414/ΕΟΚ ορίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακριβείς διαδικασίες του τοξικολογικού ελέγχου των φυτικών προϊόντων τόσο για τις δραστικές ουσίες όσο και για τα σκευάσματα που περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες.
Με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, μια δραστική ουσία καταχωρείται στο Παράρτημα της Οδηγίας για μια αρχική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα έτη, εφόσον τα φυτικά προϊόντα που την περιέχουν πληρούν συγκεκριμένους όρους.

Η ΕΡΕΥΝΑ 11 Δεκεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15377,   σελίδα 10