|
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Με λιμνοθάλασσα έμοιαζε χθες το πρωί ένα μεγάλο μέρος του κάμπου του δήμου Φαρκαδόνας από την υπερχείλιση του Ενιπέα ποταμού στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Κεραμυδίου.
Η υπερχείλιση του Ενιπέα ποταμού ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης εξαιτίας της καθόδου σημαντικών ποσοτήτων νερού που έφτασαν από το Φαρσαλίτη ποταμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις της περιοχής του Κεραμυδίου.
Το βράδυ της Παρασκευής εξάλλου σημειώθηκε μερική υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Κεραμυδίου, Ζάρκου και Πηνειάδας, προκαλώντας νέες ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με σιτηρά.
Η υπερχείλιση των ποταμών στην περιοχή της Φαρκαδόνας σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη προκάλεσε ζημιές σε περίπου 1.000 στρέμματα, προκαλώντας αγανάκτηση στους πληγέντες αγρότες.
Ζημιές προκλήθηκαν και στα αγρόκτημα του δημοτικού διαμερίσματος Βλοχού του δήμου Παλαμά από την υπερχείλιση του ποταμού, περιοχή που γειτνιάζει με το δημοτικό διαμέρισμα Κεραμυδίου του δήμου Φαρκαδόνας.
Νέοι φόβοι
Μέχρι και χθες το απόγευμα τα νερά του Ενιπέα αλλά και του Πηνειού ποταμού στην περιοχή του Κεραμυδίου έρεαν εκτός της κοίτης. Στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Κεραμυδίου όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου στις οποίες γίνεται η διαχείριση των υδάτων τους χειμερινούς μήνες, επισκέφτηκαν για μια ακόμη φορά υπάλληλοι του ΓΟΕΒ καταβάλλοντας προσπάθειες για την αποφυγή περεταίρω ζημιών.
Παράλληλα υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου αλλά και της νομαρχίας βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να συνεργαστούν και να επέμβουν αν και όποτε χρειαστεί.
Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλάκης τόνισε ότι όλοι οι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ τοποθετήθηκαν και ειδικοί πάσσαλοι προκειμένου να εξετάζεται η στάθμη των νερών.
Αγωνία επικράτησε χθες τις μεσημβρινές ώρες στην είδηση του σπασίματος από την κακοκαιρία ενός φράγματος του Σμοκόβου που θα είχε ως αποτέλεσμα την έλευση τεράστιων ποσοτήτων νερού στην λεκάνη του Πηνειού και εν συνεχεία της υπερχείλισης.
Η κατάσταση μέχρι και το απόγευμα ήταν ελεγχόμενη ενώ οι φόβοι εστιαζόταν για τις βραδινές κυρίως ώρες, όταν οι ποσότητες νερού θα κατέφταναν στην κοίτη του Πηνειού.
Βέβαια αγωνία επικρατούσε και για τις καιρικές συνθήκες καθώς η συνέχεια των βροχοπτώσεων θα επιβάρυνε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
| |