ΓΤΤ


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Απαιτούνται προοδευτικές αλλαγές στο νέο Καποδίστρια

ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΑΝ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Στις βασικές κεντρικές του προτάσεις ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης και του νέου «Καποδίστρια», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μελιβοίας κ. Αντώνης Γκουντάρας, στο πλαίσιο του δημόσιου απολογισμού της δημοτικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.
Στην ομιλία του ο κ. Γκουντάρας και αναφερόμενος στη διαδικασία του απολογισμού επισήμανε πως πρόκειται στην ουσία για την κορυφαία στιγμή των δημοτικών δρώμενων ως μία τακτική -ανοικτή σε προτάσεις και απόψεις- λαϊκή συνέλευση. Για μας, συνέχισε ο δημαρχος, η ενημέρωση και η επικοινωνία με τους δημότες αποτελούν μόνιμη προτεραιότητα. Επίσης η ανταπόκριση στα καθημερινά προβλήματα συνιστά πρωταρχικό καθήκον και η συνεργασία με τον πολίτη αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση του οράματος της Δημοτικής Αρχής. Ενδιαφερόμαστε για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την ανάπτυξη του τόπου μας», τόνισε από την αρχή ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως «όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία αξιώσεων, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Επενδύσαμε στην ανάπτυξη και στην οικονομική ευρωστία του τόπου μας, αξιοποιώντας κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία, εθνική και ευρωπαϊκή».
Ταυτόχρονα απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες στον αγώνα για έναν Δήμο σύγχρονο και ισχυρό, για μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, για τους θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών».
Αναφερόμενος στην ουσία του δημιουργικού διαλόγου επισήμανε πως «πρέπει να αναγάγουμε το διάλογο ως ύψιστη διαδικασία. Μια διαδικασία άκρως πολιτική, χωρίς μεμψιμοιρίες, προσωπικές αντιπαραθέσεις, κομματικές διαφορές, μια διαδικασία που ως κεντρικό στόχο έχει τη διαμόρφωση αρχών και κανόνων, που να αγγίζουν το καθημερινό πρόβλημα του καθένα μας, σε ισότιμη βάση αρχών και κανόνων που θα ανοίγουν τις προοπτικές και θα δίνουν δυνατότητες, βασισμένοι στην αρχή της ισονομίας, της ισοπολιτείας, των ίσων ευκαιριών».
Αναφερόμενος στο ρόλο των ΟΤΑ είπε πως «πρέπει να διαμορφωθούν ως θύλακες πολιτισμού, ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού των θεσμών και των αρχών που διέπουν τη λειτουργία των ανοικτών κοινωνιών. Ως θεματοφύλακες των ίσων ευκαιριών, των ίσων δυνατοτήτων συμμετοχής των δημοτών τους, τόσο στην ενασχόλησή τους με τα κοινά όσο και στην ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς αποκλεισμούς και πολιτικούς – κομματικούς ρατσισμούς».
Για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τον νέο Καποδίστρια επισήμανε τις απαραίτητες προοδευτικές αλλαγές:
1. «Το ριζικό και βαθύ μετασχηματισμό του κεντρικού κράτους ώστε να μετατραπεί σε επιτελικό κράτος – στρατηγείο, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα το συνταγματικά κατοχυρωμένο «τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ της αυτοδιοίκησης.
2. Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα να απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και τις Περιφέρειες (με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη).
3. Οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν πρέπει να είναι ισχυροί, οικονομικά αυτοτελείς και πλήρως απεξαρτημένοι από τη γραφειοκρατία και την πολιτική χειραγώγηση του κεντρικού κράτους».
4. Η διοικητική ανασυγκρότηση πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από φορολογική και οικονομική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους, στο πλαίσιο ενός νέου και εξορθολογισμένου συστήματος κατανομής των οικονομικών υποχρεώσεων.
5. Αλλαγή του εκλογικού συστήματος, κατάργηση του 42% - που ουσιαστικά υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες – και επαναφορά του 50% + 1, ώστε η τοπική διοίκηση να ασκείται με την μεγαλύτερη νομιμοποιητική βάση και να προωθούνται ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες.
6. Η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να περιλάβει το σύνολο της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), και όχι μόνο την Ελληνική Περιφέρεια.
7. Αυτονόητη θεωρείται η εξάλειψη του οξύτατου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι. Εάν δεν δοθούν τα παρακρατηθέντα, υπονομεύεται εκ των προτέρων οποιαδήποτε προσπάθεια».
Επίσης, ο κ. Γκουντάρας, αναφέρθηκε σε σειρά τοπικών ζητημάτων.
 
eleftheria.gr