Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα, να πω ότι είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία παραλάβαμε μια γνωστή κατάσταση -δεν την επαναλαμβάνω- και μάλιστα μια κυβέρνηση, οι οποίοι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και της λειτουργίας του κράτους και όχι να κάνουμε μια απλώς καλύτερη διαχείριση των όσων βρήκαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ίσως θέλατε να πιστεύετε, πριν να αναλάβετε τα ηνία του τόπου κ. Πεταλωτή.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως δεν είναι εύκολα. Ξέραμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, δεν ξέραμε βέβαια το μέγεθος. Αυτό, όμως, εμάς δεν μας τρομάζει. Εννοείται και εμμένουμε στο ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία έλαβε μια ισχυρότατη λαϊκή εντολή, άρα τις ριζικές αλλαγές εμείς τις δρομολογούμε από τώρα. Ανοίγουμε όλα τα μεγάλα θέματα, γιατί πρέπει να ανοίξουνε. Και σ` αυτό το επίπεδο νομίζω ότι στις 100 πρώτες ημέρες, που ούτως ή άλλως είναι και ένα συμβολικό πλαίσιο, έχουμε κάνει τόσα πράγματα και παρά το ότι δεν είναι ρυθμισμένο τίποτα εκ των προτέρων. Συνεπώς, και κάποιες αρρυθμίες μπορεί να υπάρχουνε και κάποια πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζαμε, τα αντιμετωπίζουμε. Το αποτέλεσμα των πρώτων 100 ημερών είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό για μας και εάν κάνουμε και λίγη υπομονή μέχρι την Τετάρτη, όπου ο Πρωθυπουργός, όπως είπατε και σεις, θα ανακοινώσει και τα συμπεράσματα, νομίζω ότι θα δούμε ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πεταλωτή ποια πράγματα αναθεωρεί η κυβέρνηση από τις προεκλογικές της εξαγγελίες με βάση την κατάσταση, που όπως λέτε και σεις βρήκε και η οποία ήταν χειρότερη από αυτό που περίμενε;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θέλαμε να είναι διαφορετική η κατάσταση, θέλαμε τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας, τα οικονομικά να είναι σίγουρα καλύτερα. Περιμέναμε ότι θα είναι άσχημα, αλλά όχι σ` αυτό το βαθμό. Άρα, εάν ξεκινούσαμε με αυτά που είχαμε υπόψη μας, σίγουρα και εμείς θα είχαμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις πρώτες αυτές 100 ημέρες. Από εκεί και πέρα όμως, αυτά που θέλαμε, εμείς τα δρομολογήσαμε. Αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί εμείς θα τα κάνουμε και βέβαια το γενικό κριτήριο που υπήρχε και υπάρχει στις δεσμεύσεις μας, εμείς δεν το εγκαταλείπουμε, την προστασία του Έλληνα πολίτη δηλαδή, κυρίως του αδύναμου πολίτη. Σ΄ αυτή την κρίση, μια κρίση που οφείλεται στην πολύ άσχημη διακυβέρνηση της χώρας τα προηγούμενα 5,5 – 6 χρόνια, δεν θα αφήσουμε να την πληρώσει ο απλός Έλληνας πολίτης, παρά το ό,τι αναγκαστικά θα είναι επιβαρυμένος και είναι επιβαρυμένος ήδη με όλη αυτή την κατάσταση. Αλλά κάνουμε συγκεκριμένα βήματα, έχουμε χρονοδιάγραμμα, έχουμε σχέδιο, έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να μπορούμε πλέον να μιλάμε με άλλες αποφάσεις, με άλλη γλώσσα και πραγματικά να βλέπουμε και τα αποτελέσματα των αλλαγών, τις οποίες ήδη δρομολογούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πεταλωτή ακούσαμε χθες τον πρόεδρο της κυβέρνησης τον κ. Παπανδρέου να εκφράζει την αισιοδοξία του για το αύριο της χώρας, παρά την πολύ σκληρή συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε και να ζητά όχι πανικό και από τους πολίτες και από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με το τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Θέλω να σας ρωτήσω, όμως, δεν ήταν κίνηση πανικού για παράδειγμα η επαναφορά με τον τρόπο που έγινε του φόρου γονικών παροχών από την πλευρά της κυβέρνησης;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κίνηση πανικού δεν θα τη χαρακτήριζα. Ήταν και είναι μια κίνηση ανάγκης, η οποία μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αύριο, θα αποσαφηνιστεί, έτσι ώστε να μην υπάρχουνε μελανά σημεία στην ενημέρωση, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει πολύ καλά σε τι θα φορολογηθεί, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συναλλαγών. Από εκεί και πέρα, κάποια μέτρα, τα οποία αναγκαστικά παίρνουμε, είναι γιατί είμαστε και σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει ότι θα θέλαμε να λειτουργούμε διαφορετικά σε κάποιους τομείς, αλλά αναγκαστικά επισπεύδουμε τις διαδικασίες, αναγκαστικά δεν έχουμε εκείνο το περίσσευμα χρόνου, έτσι ώστε να προετοιμάζουμε τον Έλληνα πολίτη για κάποια πράγματα τα οποία αναγκαστικά θα τον αγγίξουν. Άρα νομίζω με βάση το πώς βρισκόμαστε, με βάση το πού βρισκόμαστε, λειτουργούμε με ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό τρόπο. Αυτή είναι η άποψή μας και όπου βλέπουμε ότι υπάρχουνε στρεβλώσεις ή αρρυθμίες, αμέσως τις διορθώνουμε, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό κατά την άποψή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, βλέπουμε ότι αυτή η βιασύνη συνοδεύεται και από αντιρρήσεις έτσι κάποιων στελεχών μέσα στην κυβέρνηση και αυτό είναι ένα πράγμα που εάν θέλετε προβληματίζει τους πολίτες, το κατά πόσο δηλαδή υπάρχει σύμπνοια - σύμπλευση της κυβέρνησης για τις αλλαγές που δρομολογούνται. Ας πούμε για το θέμα της νομιμότητας – συνταγματικότητας αυτής της αλλαγής είχαμε και διαφορετικές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας, μπορεί να βγαίνει προς τα έξω επικοινωνιακά, υπάρχει όμως μια συντεταγμένη άποψη, η οποία επικρατεί κιόλας, ακόμη και για την τροπολογία. Είναι μια τροπολογία που, όπως είπα και προηγουμένως, έχει μια ιδιαιτερότητα και θα αντιμετωπιστεί και νομίζω ότι μέχρι αύριο θα υπάρχει και μια διευκρίνιση. Από εκεί και πέρα υπήρξε και εντολή του Πρωθυπουργού να αποσαφηνιστεί η τροπολογία αυτή κατά το περιεχόμενο και όλες οι δηλώσεις των στελεχών βγήκαν στα πλαίσια αυτής της εντολής του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε λίγο στο θέμα του Φ.Π.Α., διότι με κάθε ευκαιρία κ. Πεταλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαψεύσει τα όποια σενάρια περί δύο γραμμών, μέσα στην κυβέρνηση κ.ο.κ. Έχουμε τώρα από την πλευρά της κ. Λούκας Κατσέλη, ας πούμε τη θέση ή την άποψη ή δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορώ να το πω, ότι εξετάζετε στην κυβέρνηση τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%, κάτι που εδώ και καιρό διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών. Τι συμβαίνει τελικά με όλα αυτά ;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: κα. Κοσιώνη να πω πρώτα απ΄ όλα, ότι επειδή εμείς κάνουμε διαβούλευση, μέχρι να υπάρχει τελική πρόταση νομοθετήματος, μέχρι να κατατεθεί σχέδιο νόμου, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια κάθε μέρα, όπου ένα τεράστιο μέρος αυτών που κυκλοφορούν, εγώ σας βεβαιώνω ότι δεν έχουν καμία υπόσταση, δεν έχουν καμία δόση αληθείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ δεν μιλάμε για μια διαρροή, εδώ η ίδια η κ. Κατσέλη είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και ο υπουργός Οικονομικών θα αναγγείλει τα μέτρα όταν θα κατατεθεί το φορολογικό.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα σας πω, θα καταλήξω εκεί. Και ακριβώς αυτό που αναφέρω τώρα ήταν η ακριβής δήλωση της κ. Κατσέλη. Άρα, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην αναπαραγωγή ειδήσεων χωρίς βάση και στα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν, δεν ξέρω από ποιους παράγοντες. Από κει και πέρα, η απάντηση της κ. Κατσέλη νομίζω ότι ήταν ακριβώς αυτή που είπατε ότι υπάρχει δημόσια διαβούλευση. Όμως ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός ο οποίος θα έχει και την τελική απάντηση ως προς όλα τα σενάρια. Άρα το να πούμε ότι υπάρχει σενάριο για 15% Φ.Π.Α., ότι υπάρχει τέτοια πρόταση, δεν είναι υποστατή. Και νομίζω ότι σύντομα, πολύ γρήγορα θα υπάρχει και απάντηση επ΄ αυτού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το διαψεύδετε;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Αλλά αυτό που είπε η κ. Κατσέλη όντως υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση. Όπως υπάρχουν και δεκάδες άλλες προτάσεις, οι οποίες μπαίνουν στο τραπέζι της διαβούλευσης από φορείς, από πολίτες, από κόμματα, από υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα είναι και απόφαση της κυβέρνησης στο τέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά βλέπουμε από τη μία το υπουργείο Οικονομικών να το διαψεύδει εδώ και καιρό ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές Φ.Π.Α. και από την άλλη την υπουργό Οικονομίας να το βάζει στο τραπέζι του διαλόγου. Αλλά μας λέτε ότι ούτως ή άλλως υπήρχε στο τραπέζι του διαλόγου.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν το έβαλε η κ. Κατσέλη στο τραπέζι του διαλόγου. Είπε ότι υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση. Αυτή είναι η ακριβής έκφραση και ας μείνουμε εκεί πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε στο σχέδιο «Καλλικράτης» κ. Πεταλωτή. Η βασική κριτική που σας ασκείται από την αντιπολίτευση είναι ότι προωθείτε μια μεταρρύθμιση χωρίς να έχετε εξασφαλίσει τους πόρους. Τι απαντάτε σε αυτό;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι το να μιλά σήμερα η Ν. Δ. είναι μια υπέρβαση στο κατά πόσο ή όχι δικαιούται -σαφώς και δικαιούται και υποχρεούται να μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση γενικώς- αλλά με τα δικά της πεπραγμένα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Πρώτα απ΄ όλα, να πω ότι χθες έγινε ένα Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν ουσιαστικότατο. Και η διαφορά αυτής της κυβέρνησης από την προηγούμενη είναι ότι εφαρμόζει τις δεσμεύσεις και τις αρχές της. Τα Υπουργικά Συμβούλια είναι ουσιαστικά, δεν είναι πενταλέπτου ούτε είναι ελάχιστα, όπως έκανε στα έξι χρόνια η Ν.Δ.
Χθες παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση ένα σχέδιο επί των αρχών πάνω στο τεράστιο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της αυτοδιοίκησης, αλλά και της διοίκησης γενικότερα, το σχέδιο «Καλλικράτης». Άρα μιλάμε για ένα σχέδιο αρχών, όπου θα εξειδικευθούν οι ειδικότερες πτυχές μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Θα έρθει στη διαβούλευση -ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο διαβούλευση έγινε χθες, δεν υπήρξε απόφαση- γιατί αυτή είναι η διαδικασία την οποία εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν διασφαλισθεί οι πόροι για να μπορέσουν να καταστήσουν αυτή τη μεταρρύθμιση αποτελεσματική και αποδοτική; Από πού θα προέλθουν; Πόσο θα μας κοστίσει ο “Καλλικράτης”;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: κα. Κοσιώνη και δική μας, σαφής, ξεκάθαρη άποψη είναι ότι αν η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν συνοδευτεί με διασφάλιση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε μπορεί να πετύχει. Δηλαδή, κανείς μας δεν θα ήταν τόσο επιπόλαιος, σήμερα, στο να επιχειρήσει να κάνει μια μεταρρύθμιση χωρίς μεταφορά πόρων, με μόνη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Εμείς κάνουμε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο διοίκησης της χώρας. Ακόμη και το πολιτικό μας σύστημα θα είναι διαφορετικό μετά από την εφαρμογή αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς πόρους, που θα τους συγκεκριμενοποιήσουμε στην πορεία, αυτήν την πολύ μεγάλη αλλαγή, την οποία ήδη δρομολογούμε. Άρα, ας περιμένει η αντιπολίτευση και όλοι μας στο εύλογο ερώτημα όλων των πολιτών, στο αν θα υπάρχουν πόροι και που θα βρεθούν αυτοί οι πόροι, γιατί θα υπάρχει συγκεκριμενοποίηση των αρμοδιοτήτων συνοδευόμενη από πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνδεθούν φόροι με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Και αυτή είναι μια πρόταση, κάποιοι φόροι οι οποίοι εισπράττονται σήμερα να πηγαίνουν στοχευμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο Φ.Π.Α.;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο Φ.Π.Α. Ήταν μάλιστα και μια πρόταση του υπουργού Εσωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θα συνοδευτεί και με αλλαγές στο Φ.Π.Α., ή αύξηση του Φ.Π.Α;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, η είσπραξη του Φ.Π.Α να πηγαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, οπότε με αυτό τον τρόπο γίνεται κοινωνός και ο απλός πολίτης, γιατί όταν γνωρίζει ότι ο Φ.Π.Α. ο οποίος πρέπει να εισπράττεται θα πηγαίνει απευθείας στις τοπικές του υποθέσεις, είναι και ζήτημα δημοκρατίας και συμμετοχής πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώνοντας κ. Πεταλωτή, ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει μια δυσλειτουργία κατά πολλούς, είναι το θέμα της πλήρωσης των κενών θέσεων των γραμματέων. Υπάρχουν ακόμη περίπου τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. περίπου 25, διορθώστε με αν κάνω λάθος, κενές θέσεις γραμματέων.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι είναι πολύ λιγότερες οι θέσεις με δεδομένο ότι κάποιες γενικές γραμματείς θα καταργηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσες παραμένουν κενές σήμερα;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι λίγες πάντως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν έχει προκαλέσει δυσλειτουργία κατά τη γνώμη σας στη δημόσια διοίκηση;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ξεκινήσαμε μια πολύ καινοτόμα διαδικασία, μια καινούργια διαδικασία την οποία τη βάζουμε όχι απλώς για τη στελέχωση των κρατικών θέσεων, αλλά την οποία διαδικασία την αφήνουμε και ως παρακαταθήκη στη λειτουργία στα πλαίσια της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας, της αντικειμενικότητας γενικότερα στο δημόσιο βίο. Και νομίζω ότι το όφελος θα είναι τόσο μεγάλο, ως παρακαταθήκη πλέον και ως διαδικασία επιλογής κρατικών στελεχών, που οποιοδήποτε πρόβλημα υπήρξε μέχρι τώρα θα εκμηδενισθεί μπροστά στο μεγάλο όφελος. Από κει και πέρα, αυτό, το ό,τι υπάρχει δυσλειτουργία το ακούω από την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν γραμματείς και υπάρχει δυσλειτουργία. Με συνεπή βήματα και μια πολύ ακριβοδίκαιη και λεπτομερή διαδικασία στελεχώνουμε με τους ρυθμούς αυτούς. Κάποιοι λένε ότι είναι καθυστέρηση, εμείς λέμε ότι είναι εμμονή στη διαδικασία, σε μια σωστή διαδικασία, έτσι ώστε σε λίγο χρονικό διάστημα να μην υπάρχει καμία κενή θέση γενικού γραμματέα. Αλλά από κει και πέρα λειτουργεί το δημόσιο, λειτουργεί το κράτος, δεν είναι θέμα στελέχωσης των γραμματέων, έτσι ώστε να λέμε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πεταλωτή σε σχέση με τις διαρροές στις οποίες αναφερθήκατε νωρίτερα, ότι δηλαδή γίνονται από κάποια άλλα κέντρα δεν ξέρω εγώ από πού… Επειδή συχνά σας έχουν κατηγορήσει στην κυβέρνηση ότι ασκείτε πολιτική με διαρροές και ότι τσεκάρετε έτσι κάπως την κοινή γνώμη με βάση αυτές τις διαρροές. Συγκεκριμένα για τις διαρροές περί πόθεν έσχες στις καταθέσεις, που έκαναν ζημιά. Πόση ζημιά πιστεύετε ότι έκαναν αυτές οι διαρροές, αυτά τα σενάρια, από όπου και αν κυκλοφόρησαν, διότι τα στοιχεία λένε ότι έφυγαν αρκετά δις ευρώ στο εξωτερικό με τα γνωστά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα στοιχεία τα ακριβή δεν τα γνωρίζω και νομίζω δεν μπορεί να τα γνωρίζει κανείς απ΄αυτούς που διακινούν αυτά τα σενάρια. Τέτοιες διαρροές δεν κάνει η κυβέρνηση, γιατί είναι μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει τι σημαίνει διαρροή για πόθεν έσχες, άρα δεν θα το ρίσκαρε και δεν θα το έκανε με τίποτα. Το θέμα είναι να υπάρξει τέτοια απόφαση, τέτοια θεσμοθετημένη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πόθεν έσχες. Έτσι ώστε να διαφυλάξει και τις καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει και διαφάνεια και αντικειμενικότητα στον τρόπο προσπορισμού των εισοδημάτων του Έλληνα πολίτη για να μπορεί να φορολογείται, για να μπορεί να υπάρχει, εν τέλει, μια δίκαιη φορολόγηση. Εν πάσει περιπτώσει κα. Κοσιώνη, αυτό που πιστεύω είναι ότι ακόμη και αυτό που λένε τα σενάρια, που κάθε μέρα πραγματικά βλέπουμε στις εφημερίδες, στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα, με την οριστικοποίηση της νομοθέτησης του φορολογικού νομοσχεδίου ή οποιοδήποτε άλλου νομοσχεδίου για το οποίο διακινούνται σενάρια, αυτά παίρνουν τέλος.
Εκείνο που μένει είναι στο τι θα αφήσει αυτή η κυβέρνηση, τι αλλαγές κάνει και είναι κρίμα να αδικούνται αυτές οι τεράστιες αλλαγές με τέτοιους είδους σκιές, όπως είναι διαρροές ή σενάρια και οτιδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι ότι αυτές οι διαρροές και αυτά τα σενάρια συχνά έχουν καταστροφικά αποτελέσματα, όπως το παράδειγμα που σας ανέφερα.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι το καταστροφικό «τσουνάμι», το οποίο επέφερε η προηγούμενη διακυβέρνηση, είναι τόσο μεγάλο που οτιδήποτε και να γίνει σήμερα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Και είναι επόμενο, όταν πάμε να κάνουμε βαθιές ριζικές αλλαγές, να υπάρχουν και στρεβλώσεις, να υπάρχουν και λάθη, να υπάρχουν και παραβλέψεις, εμείς όμως μένουμε στην ουσία και μένουμε σε βάθος χρόνου. Δε νομοθετούμε, ούτε πειραματιζόμαστε για το πρώτο τρίμηνο. Νομοθετούμε για να αφήσουμε και ενεργούμε πολιτικά για να αφήσουμε το ελληνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την οικονομία, ακόμη και την κοινωνία, διαφορετική από ότι την παραλάβαμε, γιατί δεν έχουμε δικαίωμα, δε μπορούμε να πάμε άλλο με αυτό τον τρόπο, όπως πορευόμαστε μέχρι σήμερα.