ΓΤΤ


Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Στα μπλόκα ξανά τα τρακτέρ της Αγιάς

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
 
Του Γιάννη Γουργιώτη
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Τη συγκέντρωση των αγροτικών τους μηχανημάτων στην κεντρική πλατεία της Αγιάς για αύριο, Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, στις 10:30 π.μ., και την κάθοδό τους εν συνεχεία συντεταγμένα στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας – Αγιάς – Αγιοκάμπου, αποφάσισαν ομοφώνως μηλοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς σε σύσκεψη που συμμετείχαν προχθές το βράδυ της Τετάρτης στο οικογενειακό κέντρο «Κιβωτός» της Αγιάς, σύσκεψη η οποία διοργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας.
Θέμα της σύσκεψης ήταν τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι χιλιάδες τόνοι μήλα που βρίσκονται αδιάθετα στα ψυγεία, οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες πουλήθηκαν φέτος τα μήλα, το μειωμένο αγροτικό εισόδημα για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα και η ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Στη σύσκεψη, μετά την εισήγηση του προέδρου της Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. κ. Ρίζου Μαρούδα και ύστερα από ευρύ διάλογο, εκτιμήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα και διαπιστώθηκε ότι η αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυσή τους είναι μονόδρομος.
Τα αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση, έχουν ως εξής: Απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων μήλων που βρίσκονται στα ψυγεία από σχολεία, απόρους, ευπαθείς ομάδες, στρατό και νοσοκομεία, όχι στην ελληνοποίηση των εισαγόμενων μήλων, «ταμπελάκι» - ονομασία προέλευσης στο μήλο, υπογραφή Κ.Υ.Α. για αποζημίωση λόγω της ακαρπίας 2009 σε κεράσια, βανίλιες, αμύγδαλα και ελιές, λειτουργία Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην Αγιά με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και το ανάλογο επιστημονικό δυναμικό, η αποπληρωμή των δικαιούχων παραγωγών από τις ενστάσεις για χαλαζόπτωση, η δημιουργία κρατικού εργοστασίου χυμοποίησης στην Αγιά και η δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων για την ασφαλή διέλευση των αγροτών στα κτήματά τους στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας – Αγιοκάμπου.
Επίσης, ζητείται η κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο και μη κύριο επάγγελμα, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών λόγω των εξευτελιστικών τιμών, η θέσπιση κατώτερων ικανοποιητικών εγγυημένων τιμών στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής, η προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, η κατάργηση του Φ.Π.Α. ενώ για όσο ισχύει να γίνεται επιστροφή Φ.Π.Α. στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), η επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα, ανταλλακτικά, μηχανήματα κ.α.), ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και των ταμιευτήρων, η δημιουργία φραγμάτων στις θέσεις «Μπελμά» και «Γρούβιανη», τα δικαιώματα από το αποθεματικό για όσο θα ισχύει να δίνονται με προτεραιότητα στους νέους αγρότες και με ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μικρομεσαίους, να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή σε όλα τα προϊόντα, να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη προς την Α.Τ.Ε. και να γίνει δεκαετή ρύθμιση χρεών χωρίς τόκους ποινής, να επιστραφούν τα χαράτσια για την αίτηση του Ο.Σ.Δ.Ε. σε όσους εργατοαγρότες, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους χαρακτηρίστηκαν ως μη αγρότες, να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, να δίνεται αποζημίωση στο 100% στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις, να δοθούν άτοκα δάνεια για κατοικία στα νέα ζευγάρια, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια και να μπει πλαφόν των επιδοτήσεων στους μεγαλοκαλλιεργητές, να γίνει άμεσα κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2009, να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές σε μια σειρά προϊόντων που βρίσκονται στις αποθήκες και στα ψυγεία, να δοθεί ενίσχυση στους νέους αγρότες μέσα από ειδικά προγράμματα, να δοθούν ικανοποιητικές τιμές στο γάλα, να γίνεται συνεχής και συστηματικός έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία, να νομιμοποιηθούν οι σταυλικές εγκαταστάσεις με απλοποίηση των διαδικασιών, να δίδεται σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες με άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης, να παρέχεται δωρεάν δημόσια παιδεία, υγεία και πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και, τέλος, να καταργηθεί η συμμετοχή του 25% στα φάρμακα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος μηλοπαραγωγών, μέλη των διοικήσεων της ΕΟΑΣΝΛ και όλων των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Αγιάς και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Αγιάς, των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών της ευρύτερης περιοχής.
 
eleftheria.gr