 |
Του Βαγγέλη Γκιάτα
Έντονη είναι η ανησυχία τα τελευταία χρόνια ότι η παραγωγή καυσίμων από άλλες πηγές των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Αυτό γιατί τα κοιτάσματα αυτά δεν είναι ατελείωτα και κατά δεύτερο λόγο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση παραγώγων πετρελαίου είναι μεγάλη.
Έτσι η επιστήμη προσπάθησε να βρει και άλλους τρόπους παραγωγής καυσίμων και φαίνεται ότι τα κατάφερε.
Βέβαια χρειάζονται πολλά χρόνια ώστε η ανθρωπότητα να εξασφαλίσει τα καύσιμα με παραγωγή βιοκαυσίμων.
Υπάρχει όμως η αισιοδοξία ότι η παραγωγή αυτή όλο και θα αυξάνει στα επόμενα χρόνια.
Η παραγωγή όμως βιοκαυσίμων επιφέρει ακόμη ένα θετικό. Αυτό είναι ότι αποτελεί βασικό κίνητρο για νέες καλλιέργειες.
Ένα από τα βασικότερα προϊόντα για την παραγωγή βιοκαυσίμων αποτελεί ο Ηλίανθος.
Είναι ευκαιρία για την περιοχή μας οι γεωργοί να ασχοληθούν με την παραγωγή αυτή όπου εξασφαλίζει σίγουρα έσοδα.
Με αφορμή την καλλιέργεια ηλιάνθου για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στην Μύκανη Χασίων. Την οργάνωση της ημερίδας είχαν η ΕΑΣ Καλαμπάκας, η εταιρία κατασκευής βιοκαυσίμων ΕΛΙΝ και η εταιρία διάθεσης υβριδίων ηλιάνθου PIONEER.
Ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΑΣ Καλαμπάκας υποδιευθυντής Λιακατής Αθανάσιος ανέφερε πως η Ένωση σε συνεργασία με την ΕΛΙΝ και την PIONEER διαισθανόμενοι τα προβλήματα που περνάει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, εισάγει αυτήν την μορφή της Συμβολαιακής Γεωργίας.
Συμβολαιακή Γεωργία σημαίνει ότι όλες οι ποσότητες του προϊόντος που παράγονται θα απορροφούνται άμεσα από την ΕΛΙΝ χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η Ένωση θα έχει την ευθύνη της συγκέντρωσης όλων των ποσοτήτων ηλιάνθου από τους παραγωγούς, την προώθηση του προϊόντος στα Ψαχνά της Ευβοίας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και θα αναλαμβάνει την πληρωμή των παραγωγών εντός 15νθημέρου.
Ο κ. Λιακατής ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής (αρχικό στάδιο) ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις 2000 στρεμμάτων στην επαρχία Καλαμπάκας ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός στα 6000 στρέμματα.
Ο Διευθυντής εκμετάλλευσης της ΕΛΙΝ Χάρης Ανδριανός ανέφερε τα εξής:
«…Το Βιοντίζελ αναμιγνύεται σε όλα τα καύσιμα κίνησης σε ποσοστό 5% και σύντομα το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 7%.
Φέτος η συνολική παραγωγή Βιοντίζελ έφτασε τα 182 χιλιάδες κυβικά. Βάση ΚΥΑ η κυβέρνηση προωθεί την συμβολαιακή καλλιέργεια με Έλληνες αγρότες για την παραγωγή σπόρου ο οποίος χρησιμοποιείται για παραγωγή Βιοντίζελ.
Το 2009 έγιναν συμβάσεις από παραγωγούς Βιοντίζελ της τάξης των 400 χιλιάδων στρεμμάτων από όλη την Ελλάδα (μεγαλύτερο μέρος στον Έβρο) ενώ για φέτος στόχο της ΕΛΙΝ είναι η αύξηση σε ποσοστό 20%.
Κάθε παραγωγός κάνει σύμβαση καλλιέργειας για παραγωγή Βιοντίζελ όπου αναγράφονται η τιμή, ο τρόπος πληρωμής και η καλλιεργήσιμη έκταση.
Η τιμή αυτή κυμαίνεται στα 370 Ευρώ τον τόνο περίπου, ανάλογα με την απόδοση.
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας PIONEER κ.κ. Φτάρας Γιώργος και Μαραζής Χρήστος, γεωπόνοι ανέφεραν:
«…Ο ηλίανθος είναι μια ανοιξιάτικη καλλιέργεια με χαμηλό κοστολόγιο, κατάλληλη για την παραγωγή Βιοντίζελ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι (42%).
Απευθύνεται σε χωράφια μέτριας ή χαμηλής παραγωγικότητας και οι αποδόσεις στην επαρχία Καλαμπάκας κυμαίνονται από 150 έως 400 κιλά το στρέμμα (μέσος όρος 250 κιλά).
Η σπορά του ηλίανθου γίνεται τον μήνα Μάρτιο ενώ η συγκομιδή του τον μήνα Αύγουστο.
Η εταιρία PIONER διαθέτει υβρίδια κατάλληλα για την περιοχή ανθεκτικά στις ασθένειες και ειδικά στην Οροβάνχη η οποία αποτελεί πρόβλημα για την καλλιέργεια.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων έγινε διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων και των αγροτών και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις στις απορίες των γεωργών.
|  |