ΓΤΤ


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

"Κάναμε ό,τι έπρεπε για τις Νηές"

«Κάναμε ό,τι έπρεπε για τις Νηές»

Καμία εκκρεμότητα από πλευράς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας δεν υπάρχει σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση της Aristo Developers, στις Νηές του δήμου Σούρπης, υποστήριζε χθες η αρμόδια αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου.
 Η αντινομάρχης δήλωνε χθες ότι η υπόθεση για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έχει κλείσει από τις 22 Ιουλίου 2009, όταν το νομαρχιακό συμβούλιο γνωμοδότησε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) και της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΠΠΕ). Πλέον, όπως σημείωνε, είναι θέμα των κεντρικών υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας η διευθέτησή του.
 «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η εταιρία, με την αναφορά της, επιτίθεται, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στη ΝΑΜ, σε τι, ποιους εξυπηρετεί και πού αποσκοπεί η τακτική αυτή», έλεγε η κ. Οικονόμου απαντώντας σε μια παραπλανητική, όπως είπε, εντύπωση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με εκκρεμότητες της Νομαρχίας απέναντι στην επένδυση.
 Έδωσε στη δημοσιότητα την πολυσέλιδη απάντησή της στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου προσέφυγε η Aristo Developers, αναφέροντας προβλήματα και σημαντικές καθυστερήσεις γύρω από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ξενοδοχείου 5*, δυναμικότητας 999 κλινών.
 Στην πολυσέλιδη απάντηση, η κ. Οικονόμου περιγράφει τις ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και ειδικότερα της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος αναφορικά με την προγραμματιζόμενη επένδυση στις Νηές, ενώ παραθέτει σειρά εγγράφων για την υπόθεση.
 «Ούτε καθυστερήσαμε, ούτε παρελκυστική τακτική ακολουθήσαμε σχετικά με τη γνωμοδότηση», είπε η κ. Οικονόμου, η οποία εξέφρασε την απορία της για ποιο λόγο η νομαρχιακή αρχή εγκαλείται έξι μήνες αργότερα.
 Στο Συνήγορο του Πολίτη, η αντινομάρχης εξηγεί ότι η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία θα έπρεπε να προχωρήσει στις ενέργειές της και συγκεκριμένα: ή στην έκδοση απόφασης περιβαλλοντικών όρων για την επένδυση, εφόσον δε θεωρούσε ως ιδιαίτερης βαρύτητας τα επιχειρήματα, με βάση τα οποία εκδόθηκε η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ζητώντας ίσως παράλληλα τη βελτίωση της μελέτης σε κάποια σημεία της ή στην αντίθετη στην αποστολή του φακέλου στο αρμόδιο υπουργείο σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου.
 Η ΝΑΜ, όπως σημειώνει, δεν έχει τη διοικητική αρμοδιότητα να επιβάλει στην Περιφέρεια τις απόψεις της.
 Σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου αναφέρει ότι γνωμοδότηση αφορούσε στην ουσία της ΜΠΕ, αξιολογώντας τα επιμέρους σημεία της, με παρατηρήσεις που αφορούσαν σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, σε εκτενές κείμενο 16 σελίδων και υποστηρίζει ότι «η ιδιαίτερη υπευθυνότητα, με την οποία αξιολόγησε τη ΜΠΕ η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας, οδήγησε στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης εισήγησης, αναγκάζοντας ουσιαστικά την εταιρία να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τροποποιημένη ΠΠΕΑ για την επένδυση».
 Για την καθυστέρηση, την οποία ισχυρίζεται η εταιρία ότι είχε σημειωθεί πριν από τη συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο η ΜΠΕ η κ. Οικονόμου παραθέτει στοιχεία, από τα οποία, όπως σημειώνει, προκύπτει:
 «Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, αντίθετα, η αρμόδια υπηρεσία επέδειξε υπευθυνότητα, σοβαρότητα, προσοχή και αντικειμενικότητα, κατά την αξιολόγηση της εν λόγω ΜΠΕ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της για την εκτίμηση ενός έργου που, λόγω του διαφαινόμενου μεγέθους του, θα έχει καθοριστικές επιδράσεις από περιβαλλοντικής άποψης στην περιοχή, και φροντίζοντας να διασφαλίσει κάθε παράμετρο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.»
 Καταλήγοντας διευκρινίζει ότι: «Η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΜ, κατά την αξιολόγηση της εν λόγω ΜΠΕ, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, δείχνοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, τηρώντας, κατά γράμμα, την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία και με μοναδική της μέριμνα την ασφαλή εκτίμηση του κατά πόσο οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη δημιουργία της εν λόγω επένδυσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη ΜΠΕ και τις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις, είναι ελεγχόμενες, ανεκτές και αναστρέψιμες.
 Αναφορικά δε, με τις αιτιάσεις για τη δήθεν δημιουργία εμποδίων στην ανάπτυξη της επένδυσης, πεποίθησή μας είναι ότι, στο όνομα της ανάπτυξης, δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος.»
 
taxydromos.gr