ΓΤΤ


Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Έντονες αντιδράσεις για τη μεταφορά της 1ης ΤΑΞΥΠ

Ενημέρωση από τη δημοτική αρχή θα ζητήσουν αύριο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης * Λυπηρή χαρακτηρίζει την εξέλιξη ο εμπορικός κόσμος

γράφει Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
Κάθετα αντίθετες στο ενδεχόμενο μεταφοράς της 1ης Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως, που εδρεύει στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα», στη Μεραρχία Υποστήριξης στη Λαμία, είναι οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης Νέας Ιωνίας.
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική για την τοπική οικονομία ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μετά την εξέλιξη αυτή πλέον ανεπιφύλακτα διατυπώνεται ο φόβος πως δεν αποτελεί παρά την αρχή για τη συνολική μεταφορά του Στρατοπέδου εκτός του Νομού.
Στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας, στις 6.30 το απόγευμα, οι επικεφαλής των παρατάξεων αναμένεται να ζητήσουν ενημέρωση από τη δημοτική αρχή εάν προηγήθηκε κάποια αλληλογραφία ή σύσκεψη της απόφασης του ΚΥΣΕΑ. Η αντιπολίτευση εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση όχι μόνο από τη Νέα Ιωνία αλλά και από όλους τους φορείς του Νομού.
Καμία ενημέρωση
Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας ενημερώθηκε επίσης από τον Τύπο για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη μεταφορά της 1ης ΤΑΧΥΠ. Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παύλος Μαβίδης, υπογράμμισε ότι εκτός από αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν γνωρίζει για την απόφαση.
Ο κ. Μαβίδης θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με παράγοντες του υπουργείου Αμύνης. Η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας, όπως είπε, μένει σταθερή στη θέση της για τη μεταφορά του Στρατοπέδου εντός των διοικητικών ορίων της Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της 111η Πτέρυγας Μάχης.
Όπως τόνισε, το Στρατόπεδο αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της πόλης. «Εμείς ζητάμε τη μεταφορά του Στρατοπέδου εντός των διοικητικών ορίων της Μαγνησίας στην περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί» επανέλαβε, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει κάποια ενέργεια διαφορετική από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Στο μεταξύ, η μελέτη για τον τρόπο αξιοποίησης του Στρατοπέδου «Γεωργούλα» ώστε να καταστεί χώρος επισκέψιμος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η πρώτη προκήρυξη της μελέτης ακυρώθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή αναμένει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων, που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση που ακολούθησε.
Η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Χαλέβας, ερωτηθείς σχετικώς, υπενθύμισε την αντίδραση της δημοτικής αρχής Νέας Ιωνίας, επί θητείας Στ. Φούσκη όταν ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να διαμορφωθούν οι υποδομές στη Μεραρχία Υποστήριξης στη Λαμία για να φιλοξενήσει την ΤΑΞΥΠ.
Ο κ. Χαλέβας τάχτηκε υπέρ της μεταφοράς του Στρατοπέδου σε χώρο εντός των διοικητικών ορίων της Νέας Ιωνίας και πιο συγκεκριμένα στην έκταση μεταξύ Μελισσιατίκων και Κάπουρνας, όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα χώρο, ο οποίος έχει δυνατότητα πρόσβασης στην εθνική οδό και έτσι θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τη θάλασσα για τις αποβάσεις των πεζοναυτών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Νέα Ιωνία, ανθρώπινη πόλη», Γιάννης Μολοχίδης, ανέφερε πως η εν λόγω έκταση, 2.000 στρεμμάτων, θα μπορούσε να καλύψει συνολικά τις ανάγκες του Στρατοπέδου.
Το Στρατόπεδο, εξήγησε ο κ. Μολοχίδης, «φρενάρει» την ανάπτυξη της πόλης. «Ο χώρος όπου λειτουργεί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις, όπως προβλέπεται και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Υπήρξε μέριμνα να είναι αξιοποιήσιμος για πανεπιστημιακή χρήση, χρήση φοιτητικής εστίας, για ανάπτυξη ελεύθερων δημοτικών χώρων και χώρων πρασίνου, ώστε να επικοινωνεί το ανατολικό με το δυτικό μέρος της Νέας Ιωνίας.
Μπορεί να μετατραπεί σ� ένα μεγάλο πνεύμονα οξυγόνου σε συνδυασμό με το πολιτιστικό ’λσος και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έναν μεγάλο πνεύμονα οξυγόνου και για το δήμο Βόλου. Όμως η μεταφορά του Στρατοπέδου θα αποτελέσει οικονομικό πλήγμα. Δεν συμφωνούμε και θα αγωνιστούμε για τη μεταφορά του Στρατοπέδου εντός των διοικητικών ορίων της Μαγνησίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εκείνοι που έχουν την εξουσία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν κι από κοινού να υπάρξει μία δυναμική αντίδραση».
Ενημέρωση από το δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Παύλο Μαβίδη, πρόκειται να ζητήσει στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μάκης Μπαλλής. Όπως εξήγησε, πρέπει να διευκρινιστεί εάν προηγήθηκαν συζητήσεις με τη δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας και ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει. Ο κ. Μπαλλής, που είναι επίσης αντίθετος με τη μεταφορά του Στρατοπέδου εκτός των διοικητικών ορίων της Νέας Ιωνίας, τόνισε τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση απονέκρωσης του Στρατοπέδου. «Θα αντιδράσουμε και μάλιστα δυναμικά» πρόσθεσε.
Ο κ. Βασίλης Λινάρδος σημείωσε ότι η μεταφορά της 1ης ΤΑΞΥΠ είναι απαραίτητο να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει, σημείωσε, να αντιδράσουμε όχι μόνο σαν δήμος αλλά και σαν Νομός. «Το Στρατόπεδο πρέπει να απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης, καθώς εμποδίζει στην ανάπτυξή της. Δημιουργηθεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στέγαση λαϊκών αγορών και διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου στάθμευσης οχημάτων. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πρασίνου θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και αναψυχής, ενώ η μεταφορά του Στρατοπέδου στο πεδίο βολής δίνει δυνατότητα ανάπτυξης και στο δήμο Κάρλας» κατέληξε.
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ
Η απόφαση μεταφοράς της 1ης ΤΑΞΥΠ βρίσκει αντίθετο και τον εμπορικό κόσμο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλέξανδρος Μαγαλιός τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη είναι λυπηρή. Το Στρατόπεδο, όπως είπε, δίνει ζωή σε μία σειρά από καταστήματα εμπορικά και υγειονομικά, ενώ πρόσθεσε ότι έπρεπε να γίνει σύσκεψη με το Επιμελητήριο.
Όπως είναι γνωστό απόφαση του ΚΥΣΕΑ που γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες δίνει εντολή για κατάργηση της 1ης ΤΑΞΥΠ και μεταφορά αρμοδιοτήτων της στη Μεραρχία Υποστήριξης στη Λαμία. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Στρατού, με λιγότερες και μικρότερες μονάδες υποστήριξης. Έτσι, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» θα παραμείνει μόνο η μονάδα Πεζοναυτών, ενώ παραμένουν, επίσης, τα ΚΑΟΑ στο Μαλάκι και οι Λέσχες Αξιωματικών. Το προσωπικό της ΤΑΞΥΠ που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπερνά τα 70 άτομα, θα μετατεθεί σε άλλες μονάδες, ενώ και στους αξιωματικούς που ευελπιστούσαν σε μετάθεση στην ΤΑΞΥΠ του Βόλου κοινοποιήθηκε ότι θα μετατεθούν τελικά κάπου αλλού. Όπως σχολιάζουν στρατιωτικοί κύκλοι, πρόκειται για «μεγάλη ήττα της πόλης, καθώς χάνονται οι μεταθέσεις, που αν και λίγες θα ενίσχυαν ωστόσο την τοπική αγορά αλλά και τη δυναμικότητα της μονάδας».
neostypos.gr