Ο Παύλος Γ. Μαρκάκης γεννήθηκε στο Βόλο, στις 8 Σεπτ 1948.
Είναι έγγαμος με τη Φαρμακοποιό (ΤΦ/ΑΠΘ) Χριστίνα Ευγενίδου-Μαρκάκη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου (1984-1989), Α΄ Γραμματέα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (2000-2004), αιρετή αντιπρόσωπο του Φ.Σ. Μαγνησίας στο Πανελλήνιο Φ.Σ.( ανελλιπώς από το 1989) .
Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τη Δέσποινα (Φαρμακοποιό), το Γεώργιο (Δικηγόρο) και τον Ευγένιο (Πολιτικό Μηχανικό). Από την Δέσποινα έχουν αποκτήσει τρία εγγονάκια.
Επάγγελμα: Πολιτικός Μηχανικός (ΑΠΘ).
Ξένες Γλώσσες: Αγγλική
Σπουδές: Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Θεσ/νίκη το 1967 και πέτυχε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε επιτυχώς το 1972.
Συμμετείχε σε σεμινάρια με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και κυκλοφοριακών – συγκοινωνιακών εφαρμογών στην καθημερινότητα της πόλης.
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό στην Κ/Φ «Πυρπολητής» και στη ΣΥΚΕΑ (επιτελείο της ΜΟΜΑ) ασχολούμενος με μελέτες έργων.
Άσκησε το ελεύθερο επάγγελμα με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών έργων επί πενταετία.
Άρχισε την συνεργασία του με το Δημόσιο Τομέα στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων ( ΤΥΔΚ ) του Ν. Μαγνησίας όπου επί 33 χρόνια εξειδικεύτηκε στα Δημόσια Έργα με πλήθος μελετών και κατασκευών υποδομής σε όλους τους ΟΤΑ Μαγνησίας.
Από το 1975 άρχισε την Συνδικαλιστική του δράση:
Στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ν .Μαγνησίας συμμετείχε για τρεις συνεχόμενες θητείες στην Διοίκηση του Συλλόγου με τη ΔΚΜ.
Δημιούργησε και διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών του Δημοσίου ( ΕΜΔΥΔΑΣ ) Ν. Μαγνησίας επί τρεις τριετίες (1980-1989).
Ηγήθηκε μεγάλων συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων των Μηχανικών ενάντια στην ισοπέδωση του «ενιαίου μισθολογίου» και της κομματικοποιήσεως του κράτους από το τότε πολιτικά κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνήσια μέσω της ΔΚΜ.
Διατέλεσε Πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ Μαγνησίας(1993-1996).
Η συνδικαλιστική του δράση βοήθησε και τον Σύλλογο Υπάλληλων της Νομαρχίας Μαγνησίας να επιτύχει υψηλό ποσοστό στις αντίστοιχες εκλογές.
Διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου επί μια τριετία (1990-1993).
Υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση επί 21 συναπτά έτη.
Διατέλεσε Αντιδήμαρχος έργων και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας (ΔΕΜΕΚΑΒ) με πλούσιο και αναγνωρισμένο έργο στην θητεία του 2002-2006, με σοβαρές επεμβάσεις στην πόλη του Βόλου εν όψη μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Στις εκλογές του 2006 εξελέγην πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος και παρέμεινε ενεργό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.
Έχει πλούσιο δημοσιογραφικό έργο. Εκτός από άρθρα και παρεμβάσεις στον τοπικό τύπο του Βόλου διατηρούσε μια σχεδόν μόνιμη «παραπολιτικού» περιεχομένου στήλη, όμως με σοβαρές αιχμές και κριτική στα τοπικά γεγονότα με ονομασία ψευδώνυμο «Η Αλεπού». Ξεκίνησε στο περιοδικό του ΤΕΕ Μαγνησίας και κατόπιν με άμισθη συνεργασία παλαιότερα στην εφημερίδα «Ενημέρωση», πρόσφατα στην εφημερίδα «Γνώμη» και τελευταία στην εφημερίδα «Νέος Τύπος».
Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες
Στις Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, αποκτώντας έτσι η Μαγνησία για πρώτη φορά μια νέα πολιτική φωνή και ανατρέποντας την υπάρχουσα επί εικοσιπενταετία και πλέον, πολιτική κατάσταση στο νομό.
Επιτροπές της Βουλής
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Θέση: Μέλος
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος. Θέση: Μέλος
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Θέση: Μέλος
Υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Θέση: Μέλος