ΓΤΤ


Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

35.000 μετανάστες ζουν στη Θεσσαλία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

* Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι Αλβανοί

Της Λένας Κισσάβου

Ζούνε στη διπλανή μας πόρτα, επί χρόνια. Είναι γείτονές μας και αρκετοί έχουν αναπτύξει σχέσεις με τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο, αν και οι περισσότεροι διευρύνουν τις σχέσεις τους μόνο στα στενά όρια του κύκλου των ομοεθνών τους.
Κάποιοι βρίσκονται πάνω από δέκα χρόνια, στην ελληνική κοινωνία αλλά είναι αναγκασμένοι να ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια την άδεια παραμονής τους, αφού ...είναι ξένοι.
Το νέο προσχέδιο νόμου περί απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας σε τέκνα νόμιμων μεταναστών και περί πολιτικής συμμετοχής ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα, αποτελεί το στάδιο για το επόμενο βήμα τους στην κοινωνία μας και την ομαλότερη ένταξή τους και μάλιστα ως Έλληνες.
Αν και δεν κατατέθηκε ακόμη στη Βουλή των Ελλήνων, ήδη οι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας νιώθουν ότι μπορούν να αποκτήσουν και επίσημα πλέον, νέα πατρίδα, αυτή που τελικά επέλεξαν να ζήσουν και όχι αυτή στην οποία γεννήθηκαν.
Το πότε και το πόσοι από αυτούς θα αποκτήσουν τα προβλεπόμενα από το προσχέδιο νόμου νέα δικαιώματα, είναι άγνωστο, αλλά ο αριθμός αυτών που ζουν σήμερα μόνιμα στη χώρα μας δεν είναι ευκαταφρόνητος.
Εστιάζοντας στη Θεσσαλία, η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα ότι στο θεσσαλικό διαμέρισμα ζουν νόμιμα ( με άδεια παραμονής) 35.000 μετανάστες, τρίτων χωρών (πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Αναλυτικότερα μιλήσαμε με τον διευθυντή της εν λόγω Διεύθυνσης κ. Ιωάννη Τζιμούλη, ο οποίος μαζί με τους προϊσταμένους των αντίστοιχων τμημάτων στην Καρδίτσα κ. Νικόλαο Μανίκα και στη Μαγνησία κ. Δημ. Βότση, μας ενημέρωσαν για τις εθνικότητες των μεταναστών που ζουν σήμερα στη Θεσσαλία και για στοιχεία του συγκροτούν το προφίλ τους.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιμούλη ο συνολικός αριθμός τους τα τελευταία χρόνια παραμένει περίπου ίδιος, περί τους 35.000, με μικρές αποκλίσεις καθώς ένα ποσοστό αυτών είναι μετακινούμενο, ανάλογα με τον τόπο που θα βρει δουλειά. Ο ίδιος υποστηρίζει συγκεκριμένα: «Υπάρχουν μετανάστες που δουλεύουν για κάποιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλία και όταν βρίσκουν δουλειά σε άλλο διαμέρισμα της χώρας, η άδεια παραμονής του θα εκδοθεί αντίστοιχα από αυτό. Η άδεια παραμονής εκδίδεται πάντα από τον τόπο που διαμένει ο μετανάστης.
Το ποσοστό των μετακινούμενων μεταναστών είναι μικρό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό που διαμένει στη Θεσσαλία».
ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ
Βάση των στοιχείων της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών, από τους 35.000 μετανάστες οι 32.500 είναι Αλβανοί (ποσοστό 93%), και ακολουθούν 380 Ουκρανοί, 280 Ρώσοι (0,80%), Αιγύπτιοι 200 (0,56%) εκ των οποίων οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στο Βόλο, 195 Μολδαβοί, (0,55%), 100 Σέρβοι-Γιουγκοσλάβοι (0,30%), 65 Κινέζοι (0,19%), 150 Ινδοί, 70 Αρμένιοι και οι μετανάστες άλλων εθνικοτήτων με μικρότερα ποσοστά είναι από: το Μπαγκλαντές, τον Αγιο Δομένικο, την Κολομβία, το Μεξικό, την Αμερική, την Γεωργία, το Ιράκ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Πακιστάν κ.ά.
Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία ζουν και μετανάστες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ιταλία κ.α. οι οποίοι δεν καταγράφονται στα παραπάνω στοιχεία, καθώς πρόκειται για πολίτες της Ε.Ε.
Οι περισσότεροι εξ αυτών των τρίτων χωρών, είναι οικονομικοί μετανάστες, όπως αναφέρει ο κ. Τζιμούλης, και αντίστοιχα οι περισσότερες άδειες που εκδίδονται αφορούν εξαρτημένη εργασία.
Άλλες κατηγορίες αδειών που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, είναι μεταξύ άλλων οι εξής: άδειες ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, εποχιακής εργασίας, πνευματικής δημιουργίας, άδειες για λόγους σπουδών, για μέλη οικογένειας (για οικογενειακή συνένωση) κ.α. Να σημειωθεί ότι στη λίστα των αδειών που μπορούν να εκδοθούν για διάφορους λόγους εντάσσονται ακόμη και άδειες για μοναχές ή μοναχούς αντίστοιχα!
Οι περισσότερες άδειες είναι διετείς, ενώ το ανώτατο χρονικό όριο άδειας είναι τα δέκα χρόνια, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη σε μετανάστη. Προβλέπεται όμως ότι το 2011 κάποιοι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να την αποκτήσουν προκειμένου να μην υποβάλλονται στη διαδικασία ανανέωσής τους ανά δύο χρόνια. Βασική προϋπόθεση απόκτησής της θα είναι η συμπλήρωση νόμιμης συνεχούς παραμονής επί μια δεκαετία.
ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ
Τη μερίδα του λέοντος, σε πληθυσμό μεταναστών σε όλη τη Θεσσαλία, κατέχουν οι Αλβανοί (περί τα 32.500 άτομα). Αναλυτικότερα όπως αναφέρει ο κ. Τζιμούλης, στο νομό Λάρισας οι Αλβανοί αποτελούν το 95% του συνόλου των μεταναστών με άδεια παραμονής, στο νομό Μαγνησίας το 90,30%, στο νομό Καρδίτσας το 93,50% και στο νομό Τρικάλων το 93%.
Όπως διαπιστώνεται ο νομός Λάρισας κατέχει τα πρωτεία στους διαμένοντες Αλβανούς μετανάστες και ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στους 15.700.
eleftheria.gr