ΓΤΤ


Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας στην... Τσαριτσάνη

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ
* ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ – ΠΩΣ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Του Δημ. Κατσανάκη
Σε σύγχρονο γεφύρι της... Άρτας έχει εξελιχθεί η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου στην Τσαριτσάνη. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη θεμελίωσή του μερικές κολόνες και μια πλάκα θυμίζουν τα φιλόδοξα σχέδια μιας κοινοτικής αρχής να στηρίξει τον πολιτισμό της ιστορικής κοινότητας, που έμειναν δυστυχώς σχέδια.
Την «ξεχασμένη» ιστορία του Πνευματικού Κέντρου επανέφερε στο προσκήνιο ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος της περιοχής ανακοινώνοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τη συνέχιση και την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου χώρου πολιτισμού και παιδείας για την περιοχή.
Ενδεικτική της απογοήτευσης, που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων της Τσαριτσάνης για την πορεία του έργου, είναι η περιγραφή σχετικής δημοσίευσης στην εφημερίδα «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ» του Μορφωτικού Συλλόγου: «Η σημερινή εικόνα δεν τιμάει κανέναν. Στο κέντρο του χωριού, οι κολόνες και τα σκουριασμένα σίδερα, τα διαβρωμένα από τον καιρό τσιμέντα, δεν δημιουργούν μόνο μια αντιαισθητική εικόνα αλλά μένουν για να θυμίζουν πως κάποτε σε αυτά τα θεμέλια εναποτέθηκαν όλες οι ελπίδες και τα οράματα των Τσαριτσανιωτών. 20 ολόκληρα χρόνια στασιμότητας και αδιαφορίας αλλά και ευθυνών. Δεν είναι της ώρας να αποδοθούν. Τώρα είναι η ώρα, η υπόθεση του Πνευματικού Κέντρου να βγει πάλι στο προσκήνιο. Να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου προς το σκοπό αυτό. Η Τσαριτσάνη της προόδου, της δημιουργίας, του πολιτισμού, η Τσαριτσάνη με τη μακραίωνη ιστορία, την παράδοση και την πλούσια κληρονομιά, η Τσαριτσάνη με το ζωντανό πολιτισμό και τη σύγχρονη δραστηριότητα δικαιούται να έχει έναν χώρο πολιτισμού και παιδείας».
Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΤΕΛΜΑ»
Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου θεμελιώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1989 σε μια απλή τελετή από τον τότε νομαρχεύοντα Δημήτρη Καλαφατάκης παρουσία των τοπικών αρχών, των βουλευτών κ. Νίκου Φαρμάκη και Αντώνη Σκυλλάκου και φυσικά πλήθους κόσμου.
Το έργο είχε ξεκινήσει, «μπήκε στα σκαριά» και δικαιολογημένα επικρατούσε η γενική πεποίθηση ότι σύντομα θα ολοκληρωνόταν, τονίζει ο Μορφωτικός Σύλλογος. Οι υποσχέσεις των αρχών για τη χρηματοδότηση του έργου έδιναν και έπαιρναν, ενώ αυτά τα πρώτα βήματα έγιναν με ένα ποσό της τάξης των 4.000.000 δραχμών, το οποίο εξασφάλισε η Κοινότητα με τη μορφή άτοκου δανείου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έλειπαν ακόμη 76.000.000 δραχμές...
Οι προσδοκίες των κατοίκων δεν άργησαν να διαψευστούν. Η αναγκαία χρηματοδότηση δεν βρέθηκε ποτέ και το έργο παρέμεινε ακριβώς όπου ξεκίνησε και βρίσκεται σε «τέλμα». Εκεί ακριβώς το παρέλαβε ο σημερινός πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Τσιμπόλης στις αρχές του 1995 και εκεί το παρέδωσε στις 31 Δεκεμβρίου όταν και η κοινότητα Τσαριτσάνης καταργήθηκε για να απορροφηθεί από το Δήμο Ελασσόνας με βάση το σχέδιο Καποδίστριας.
«Όταν η κοινότητα δικαιώθηκε μετά τον πολύχρονο αγώνα της και επανασυστάθηκε το 2007 παραλάβαμε μια κοινότητα κατεστραμμένη με προβλήματα ακόμα και στην ύδρευση με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια να κινήσουμε τις διαδικασίες για τη συνέχιση του έργου» παραδέχεται ο κ. Τσιμπόλης χωρίς να κρύβει την πρόθεσή του να κινηθεί η υπόθεση του Πνευματικού Κέντρου με οποιοδήποτε κόστος.
ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τσαριτσάνης η κοινοτική αρχή σχεδιάζει την επανέναρξη των εργασιών ενώ έχει ζητήσει από τον μελετητή την επικαιροποίηση της μελέτης ιδιαίτερα της οικονομοτεχνικής, που αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον επόμενο μήνα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος της αποπεράτωσης σε 400 χιλιάδες ευρώ, που θεωρείται απαγορευτικό με τις οικονομικές δυνατότητες της κοινότητας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Στην κοινότητα έχει συγκεντρωθεί ένα κονδύλι ύψους 30 χιλιάδων ευρώ από τα ενοίκια διαμερίσματος της δωρεάς Δαλδόδιαννου για να διατεθεί μαζί με άλλα χρήματα της κοινότητας για να συνεχιστεί το έργο με τα μπετά του 1ου ορόφου.
Παράλληλα ο πρόεδρος της κοινότητας διεκδικεί χρήματα από τα υπόλοιπα κονδύλια του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, προοπτική πάντως με αρκετές δυσκολίες καθώς για να γίνει αποδεκτό το αίτημα απαιτείται η τροποποίηση του προγράμματος ενώ ακόμα και αν διατεθεί όλο το υπόλοιπο ποσό θεωρείται βέβαιο ότι δεν επαρκεί για την αποπεράτωση κατασκευής του κτιρίου.
Τις προσπάθειες της κοινοτικής αρχής φαίνεται να στηρίζει και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης που υποχρέωσή του είναι να συμβάλλει με κάθε τρόπο και να προβεί σε όλες τις πρωτοβουλίες, προκειμένου επιτέλους να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Όπως άλλωστε δηλώνει στην εφημερίδα «ξεκινάμε έναν αγώνα, η δικαίωσή του είναι μονόδρομος. Για το μέλλον του πολιτισμού στον τόπο μας, για το μέλλον του τόπου μας...».
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Σημειώνεται ότι το Πνευματικό Κέντρο, με βάση τη μελέτη, αποτελείται από τρεις ορόφους (ημιυπόγειο- 1ος και 2ος όροφος). Στο ημιυπόγειο θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της θέρμανσης, το κλιμακοστάσιο κι ένας χώρος για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες όπως χορό, γυμναστική κλπ.
Ο 1ος όροφος περιλαμβάνει, μαζί με τμήμα του ημιυπόγειου, αμφιθέατρο 400 περίπου θέσεων, για ομιλίες, διαλέξεις, θεατρικά έργα, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές κλπ. Ο υπόλοιπος χώρος του 1ου ορόφου προβλέπεται για αίθουσα χορών με παράλληλη λειτουργία καφέ μπαρ.
Ο 2ος όροφος περιλαμβάνει αίθουσα λαογραφίας και χώρο ο οποίος θα φιλοξενεί μουσείο, αίθουσες για εκμάθηση ζωγραφικής, μουσικής και γραφεία για τους Συλλόγους της Τσαριτσάνης καθώς επίσης και ξενώνα για τη φιλοξενία χορευτικών ή μουσικών συγκροτημάτων.
eleftheria.gr