ΓΤΤ


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Σκέψεις αναδίπλωσης στην Αθήνα, μετά την άδεια προσφυγής στο ΔΝΤ

Του Γιάννη Αγγέλη στο capital.gr

Η ελληνική κυβέρνηση πέφτει τελικά στην παγίδα που η ίδια άρχισε να «σκάβει» εδώ και ένα μήνα. Εφόσον δεν ανατραπεί μέχρι αύριο η συμφωνία που τελικά πέτυχε σε διαπραγματεύσεις με Παρίσι και Βερολίνο ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Herman Van Rompuy, η Ελλάδα μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα έχει πετύχει να πάρει την κοινοτική «άδεια» να προσφύγει για δανεισμό στο ΔΝΤ...

Το αν θα κάνει χρήση αυτής της «άδειας» είναι πλέον το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό στοίχημα του κ. Παπανδρέου.


Θα προτιμήσει τα...

10 έως και 15 δισ. ευρώ του ΔΝΤ (που θα συνοδεύονται πιθανότατα από εγγυήσεις επιπλέον 4 – 8 δισ. ευρώ από χώρες της ευρωζώνης εκτός Γερμανίας) ή θα καταφύγει και πάλι στα «ακριβά» επιτόκια της αγοράς για να αποφύγει τον «ζουρλομανδία» της οικονομικο-πολιτικής επιτήρησης του ΔΝΤ;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα «όχι αργότερα από το φθινόπωρο...».


Ήδη η αμεσότητα της προοπτικής προσφυγής στο ΔΝΤ έχει προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και «δεν θα αργήσει αυτό να εκφρασθεί και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης...».


Οι ανησυχίες έχουν διευρυνθεί στον τραπεζικό τομέα καθώς όπως παρατηρούν στελέχη της ΕΚΤ το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου από το ΔΝΤ«δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διορθώσει θετικά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών από την διατραπεζική αγορά...».


Επιπρόσθετα η απόφαση για να δοθεί άδεια προσφυγής στο ΔΝΤ, σύμφωνα με τον σημερινό γερμανικό τύπο, θα συνοδεύεται με την δέσμευση της Συνόδου Κορυφής ότι θα γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια παραμονής μιας χώρας στην ευρωζώνη. Γεγονός που θα ανοίξει το απαγορευμένο μέχρι στιγμής θέμα του «εξοστρακισμού» από αυτή, χωρών που δεν μπορούν να αντέξουν την δημοσιονομική της πειθαρχία.


Η Γερμανία δέχθηκε να δώσει την άδειά της για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ με την προϋπόθεση ότι η ίδια δεν θα δεσμευθεί να δώσει ούτε με την μορφή δανείου ούτε με την μορφή εγγυήσεων ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα αν αυτή ζητήσει τελικά οικονομική βοήθεια.


Στους διαδρόμους των διπλωματικών γραφείων στις Βρυξέλλες μετά την αποκρυστάλλωση αυτής της στάσης από το Βερολίνο, μιλούν ήδη για μια «άλλη» Γερμανία από εδώ και στο εξής στην ευρωζώνη, με στρατηγική επιβίωσης στην βάση της οποίας η Γερμανία δεν θα διστάσει να «θυσιάσει» το κοινοτικό κεκτημένο αν αυτό αντιτίθεται με τα στενά εθνικά συμφέροντα της χώρας…


Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν αύριο το πρωϊ τότε θα μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι η Αθήνα με την τακτική της στην περίπτωση αυτή κατάφερε να σκάψει μια παγίδα πολύ μεγαλύτερη από το μπόϊ της για ολόκληρη την ευρωζώνη...