ΓΤΤ


Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η θεολογική προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας

ΑΝΑΛΥΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

* «Ναι στην αποδοχή της νεωτερικότητας, με θεμελίωση της χριστιανικής μαρτυρίας στη δημόσια εκπαίδευση» τόνισε ο καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης

Υπέρ της αναγκαιότητας να ξεπερασθεί η διαλεκτική αντίθεση μεταξύ του κατηχητικού και γνωσιολογικού χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος τάχθηκε ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης, τονίζοντας ότι αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι η αντίληψη του τρόπου με τον οποίο ένα πιστός ορθόδοξος θεολόγος οφείλει να καταθέτει τη μαρτυρία του στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.
Ο γνωστός καινοδιαθηκολόγος καθηγητής, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Η πολυπολιτισμικότητα στο μάθημα των Θρησκευτικών» που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη την περασμένη Τετάρτη στην κατάμεστη από θεολόγους εκπαιδευτικούς αίθουσα «Επιούσιος» του Επισκοπείου, συσχέτισε το μάθημα των Θρησκευτικών και το συνεδύασε με την ορθόδοξη κατανόηση της αποστολής της Εκκλησίας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία. Ο κ. Βασιλειάδης υποστήριξε ότι θεολογικά πλέον, αλλά και πρακτικά, οι αποδέκτες της θρησκευτικής εκπαίδευσης, είτε είναι ορθόδοξοι είτε πιστοί των άλλων θρησκειών δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «αντικείμενα» της χριστιανικής ιεραποστολής, αλλά ως εταίροι στο διάλογο, με στόχο συνεργικά την εδραίωση, έστω και προληπτικά, της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο.
Αυτό βέβαια, επεσήμανε ο ομιλητής, για τους χριστιανούς μαχόμενους θεολόγους δεν σημαίνει εγκατάλειψη της σωτηριολογικής σημασίας του Χριστού, ο οποίος παραμένει «η οδός, η αλήθεια και η ζωή» (Ιωαν. 14,6), αλλά δυναμική επανερμηνεία της χριστολογίας μέσω της πνευματολογίας, αναγνωρίζοντας με άλλα λόγια ότι το Άγιο «Πνεύμα όπου θέλει πνει» (Ιωαν. 3,8). Η περιεκτική αυτή Ορθόδοξη ιεραποστολική αντίληψη, με την ουσιαστική αποδοχή της νεωτερικότητας, του πλουραλισμού, και της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και η θεμελίωση της χριστιανικής μαρτυρίας στη δημόσια εκπαίδευση σε ένα άλλο, υψηλότερο πνευματικό και θεολογικό επίπεδο, αποτελεί τη μοναδική αποτελεσματική ομολογία και μαρτυρία του ορθόδοξου θεολόγου - δασκάλου στη σύγχρονη εποχή.
Σήμερα η θρησκευτική εκπαίδευση, τόνισε ο ομιλητής, δεν μπορεί να ενεργεί ως βραχίονας παρωχημένων θεολογικών αντιλήψεων, ούτε ακόμη να υποκαθιστά ή και να νομιμοποιεί τη θεσμική έκφραση της Εκκλησίας, αλλά να αντιμετωπίζει κριτικά τους θεσμούς του κόσμου τούτου και προφητικά να καταγγέλλει τις άδικες δομές του. Αναφορικά με το περιεχόμενο θρησκευτικού μαθήματος, ο κ. Βασιλειάδης, αφού υπογράμμισε ευθύς εξ αρχής ότι είναι αντίθετος με τις γνωστές - και εν πολλοίς αντιτιθέμενες - απόψεις περί ομολογιακού ή γνωσιολογικού χαρακτήρα, είπε ότι ευρίσκεται πλησιέστερα σε μια τρίτη άποψη, αυτή που υποστηρίζει τον αναπροσανατολισμό του μαθήματος σε μια νέα θεμελίωση με «βιβλικό» χαρακτήρα, έχοντας ως βάση της διδασκαλίας την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ομολογιακότητας του μαθήματος στη βάση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, ο διευθυντής του 14ου Γυμνασίου, θεολόγος – ιστορικός κ. Νικ. Παύλου, ο οποίος θεμελίωσε βιβλικά την χριστιανική αποδοχή της ετερότητας και ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Απ. Ποντίκας ο οποίος ανέλυσε τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο θεολόγος στο σημερινό πολυπολιτισμικό σχολείο, ενώ τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο καθηγητής του Γυμνασίου Αρμενίου, θεολόγος- δημοσιογράφος κ. Χάρης Ανδρεόπουλος.
* Χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κων/να Πράντζου - Κανιούρα, ο δ/ντής Β’/βάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωαν. Καραμήτρος, της Α’/βάθμιας εκπαίδευσης κ. Χρ. Λιάπης, ενώ παρευρέθηκαν ο Σχολικός Σύμβουλος Α’/βάθμιας κ. Νικ. Γκανάκος, ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Δ.Ε. Αθαν. Μαργαριτόπουλος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής κ. Βασ. Κούργιας, ο πρόεδρος του παραρτήματος ν. Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) κ. Βασ. Στεργιούλης, διευθυντές λυκείων και γυμνασίων, εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων και δεκάδες θεολόγοι εκπαιδευτικοί.
eleftheria.gr