ΓΤΤ


Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, σε Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Φ. Κουβέλη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgj8BL36ito9fqCdgINZKnfcQ-0OY8yg9SD4pH9a2Qgp3i2RObFjGPE91jym0CnOrC5PQNnRZgvBvN-XGt7xxBxKx0qFqG2Lyvc_-Ww0fMpdBAvSv1nlSO9YN0hkJv8hIKotjid1KYQEpg/s320/%CF%83%CE%B1%CF%87%CE%B9.jpg

Ο Υφυπουργός Οικονομικών απάντησε την Πέμπτη, 15 Απριλίου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Φώτη Κουβέλη, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Ο Υφυπουργός ερωτήθηκε, ποιος είναι ο σχεδιασμένος προγραμματισμός αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων για το έτος 2010, σύμφωνα με τη δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔ, και ποια από τα ακίνητα αυτά θα αξιοποιηθούν με τη συνεργασία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος των αντίστοιχων περιφερειακών διοικήσεων. Επιπλέον ερωτήθηκε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να προωθηθούν, προκειμένου να ανακτηθούν καταπατημένες δημόσιες περιουσίες, αλλά και να αντιμετωπισθεί η δράση επίδοξων καταπατητών».

Στην ερώτηση του κ. Κουβέλη, ο κ. Σαχινίδης απάντησε ότι το ελληνικό δημόσιο αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας στη χώρα, ενώ διευκρίνισε ότι με την καταγραφή, προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση αυτής της περιουσίας ασχολείται μεγάλος αριθμός φορέων, (Υπουργεία, ασφαλιστικοί οργανισμοί, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.), με διαφορετικές ή επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και παρακινδυνευμένη μια συνολική αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι πρόσφατα δημοσιεύματα, που εκτιμούσαν ότι η αντικειμενική αξία των εβδομήντα ένα χιλιάδων ακινήτων που ανήκουν στη διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ, ανέρχεται περίπου σε 272 δισεκατομμύρια ευρώ, έδωσαν αφορμή και σε κατάθεση σχετικών ερωτήσεων και αναφορών προς το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν τεκμηριώνονται σε σχετική μελέτη που να είναι στη διάθεσή του Υπουργείου.

“Αυτές οι εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις πολλαπλές δεσμεύσεις που έχει το σύνολο σχεδόν των δημοσίων ακινήτων και τους περιορισμούς ως προς την αξιοποίησή τους, στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν την αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και ιδιαίτερα την εμπορική της αξία σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά που συνήθως βλέπουν το φως της δημοσιότητας”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει τόσο για τα δεκάδες σημαντικά αστικά ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως όσο και για εκατοντάδες άλλα δημόσια ακίνητα σε παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές, με έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων που έχουν περιορισμένη προοπτική αξιοποίησης.

Στη συνέχεια ο κ. Σαχινίδης είπε ότι τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και σημείωσε ότι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, για την ορθολογική διαχείριση των αναγκών και των υποχρεώσεων, των εσόδων και των εξόδων του κράτους, η αποδοτική και προγραμματισμένη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου με ορθολογικά κριτήρια, αλλά και η διασφάλιση του κοινωνικού συμφέροντος είναι επιβεβλημένη.

Ο Υφυπουργός Οικνομικών σημείωσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση το Φεβρουάριο υπογράφτηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου μία σημαντική σύμβαση, η οποία προετοιμαζόταν επί μακρόν και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου ανάπτυξης ακινήτων της ΚΕΔ αναμένεται να αλλάξει ριζικά το μοντέλο αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου και να δημιουργήσει μια δυναμική ορθολογικής και άμεσης αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Σημείωσε δε ότι, βάσει της σύμβασης, η ΚΕΔ από κοινού με την κοινοπραξία των εταιρειών, αξιολογούν τριάντα σημαντικά δημόσια ακίνητα, τα οποία διαθέτουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά και προοπτικές ώστε να καθίσταται σκόπιμη και βιώσιμη η δρομολόγηση της ανάπτυξής τους.

“Οι σχεδιαζόμενες αναπτύξεις αναμένεται να εξασφαλίσουν σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, αναπτυξιακά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και θα εξασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας”, είπε ο κ. Σαχινίδης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι προωθείται η αξιοποίηση τουλάχιστον πενήντα δημοσίων ακινήτων στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει η ΚΕΔ με τους ΟΤΑ, ενώ έχουν ετοιμαστεί τεύχη δημοπράτησης για τρία σημαντικά δημόσια ακίνητα: στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, στο Αντίρριο και στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα.

Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι η Κυβένρηση δεν πρόκειται να προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις υπό την πίεση των δημοσιονομικών προβλημάτων. “Προχωρούμε σε έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό από τον οποίο αναμένουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης, σημείωσε ότι βεβαίως είναι τεράστιο λάθος σε βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων φορολογουμένων, το ελληνικό δημόσιο να μη γνωρίζει το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας, “διότι όταν δεν το γνωρίζεις, δεν μπορείς και να το αξιοποιήσεις”, όπως ειπε, “και μάλιστα σε τόσο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, πιθανότατα να είχαμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα για να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά μας προβλήματα”, συμπλήρωσε. Περαιτέρω σημείωσε ότι “όταν δεν γνωρίζεις τι έχεις, είναι πάρα πολύ εύκολο κάποιοι να καταπατήσουν την περιουσία, η οποία ανήκει στο ελληνικό δημόσιο”.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των αυθαίρετων καταπατήσεων μεγάλου μέρους των δημόσιων ακινήτων από ιδιώτες, ο Υφυπουργός απάντησε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Κυβέρνηση. “Γνωρίζετε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων, επιχειρείται επί δεκαετίες να αποσαφηνιστεί μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Είναι μια κατάσταση, η οποία συντηρεί δικηγόρους, δικαστήρια και συμβολαιογράφους με δίκες παρωδίες και πολύ συχνά έχουμε το αποτέλεσμα οι αποφάσεις να καταλήγουν και υπέρ των καταπατητών και σε βάρος του δημοσίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης έχουν εκδοθεί κατά καιρούς νόμοι, με τους οποίους επιδιωκόταν η εκποίηση των κατεχόμενων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου προς τους νομείς και τους κατόχους αυτών. Το πρόβλημα δεν λύθηκε και ο επιδιωκόμενος σκοπός, η ενίσχυση των κρατικών εσόδων και η αποδέσμευση των διοικητικών υπηρεσιών και δικαστηρίων, επιτεύχθηκε μόνο κατά ένα μικρό μέρος.

Η βούληση αυτής της Κυβέρνησης, είπε ο Υφυπουργός, είναι να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το πρόβλημα με έναν τρόπο που δεν θα επιβραβεύει τις πρόσφατες καταπατήσεις, θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου, θα ικανοποιεί τυχόν μακροχρόνια κοινωνικά ζητήματα, αλλά και θα αποτρέπει νέες καταπατήσεις στο μέλλον.

Σημείωσε δε, ότι στο Πρόγραμμα Δράσης της ΚΕΔ για το τρέχον έτος έχει ενταχθεί δράση με συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τη στήριξη των Κτηματικών Υπηρεσιών, που είναι τα αρμόδια όργανα για τη λήψη κατασταλτικών μέτρων σε βάρος αυθαίρετων κατόχων δημοσίων εκτάσεων. Η δράση αφορά συγκεκριμένα το έργο της αποβολής αυθαίρετων κατόχων από τουλάχιστον εκατό σημαντικά δημόσια ακίνητα.