ΓΤΤ


Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

«Εφτάψυχος» ο «Καλλικράτης» στο ν. Λάρισας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ 7 ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

* Σε εκκρεμότητα η ένταξη Νίκαιας και Κραννώνα * Ποιοι δήμοι ενσωματώνονται σε ποιους * Επιβεβαιώνεται η δυναμική των παλιών πρωτευουσών των επαρχιών

Του Γιώργου Μακρή

Σε γόρδιο δεσμό για τη χωροταξική δομή του προγράμματος «Καλλικράτης» στο νομό Λάρισας εξελίσσονται οι δήμοι Νίκαιας και Κραννώνα, οι οποίοι μένουν μετέωροι ακόμη και μετά την επίσημη ανακοίνωση της νέας αυτοδιοικητικής δομής της χώρας.
Όπως έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό η «Ε», στο νομό Λάρισας συστήνονται 7 νέοι δήμοι:
- Οι επαρχίες Φαρσάλων και Ελασσόνας γίνονται ένας δήμος, με το δεύτερο να χαρακτηρίζεται ως «δήμος-μαμούθ» αφού συγχωνεύει 6 δήμους και 3 κοινότητες.
- Ο Τύρναβος ενώνεται με τον Αμπελώνα αποτελώντας το προφανές «δίδυμο».
- Η παραλιακή ζώνη διαιρείται στα δύο με Μελιβοία και Ευρυμενές να ενσωματώνονται στην Αγιά (μαζί με τη Λακέρεια) και το δήμο Κάτω Ολύμπου να υπάγεται στο δήμο Τεμπών μαζί με Γόννους, Μακρυχώρι, Νέσσωνα και Αμπελάκια.
- Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι δήμοι Λαρισαίων και Κιλελέρ όπως (θα) ονομάζεται ο αγροτικός δήμος. Στη Λάρισα ενσωματώνονται Γιάννουλη και Κοιλάδα, ενώ στον δήμο Κιλελέρ Πλατύκαμπος και Αρμένιο. Για τη Νίκαια και τον Κραννώνα η εκκρεμότητα παραμένει: είτε θα ενταχθούν στη Λάρισα είτε στον αγροτικό δήμο Κιλελέρ.
Από τη νέα αυτοδιοικητική δομή του «Καλλικράτη» επιβεβαιώνεται η δυναμική των πρωτευουσών των (παλιών) επαρχιών αφού Λάρισα, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Τύρναβος και Αγιά ορίζονται πρωτεύουσες των νέων δήμων. Μάλιστα δίνουν και τα ονόματά τους στους νέους δήμους.
Καινούργιες πρωτεύουσες είναι το Μακρυχώρι στον υπό σύσταση δήμο Τεμπών και ο Πλατύκαμπος ή η Νίκαια στον υπό σύσταση δήμο Κιλελέρ.
Αμπελάκια και Κιλελέρ ορίζονται «ιστορικές» έδρες στους δήμους Τεμπών και Κιλελέρ και μένει να φανεί αν ο τίτλος αυτός είναι απλά τιμητικός ή (θα) έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο.
Από τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης προκύπτει ότι η αντιπαράθεση για το μέλλον της Νίκαιας και του Κραννώνα οδηγείται σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες (κάποιοι μιλούν ήδη για τη νέα «Τσαριτσάνη» υπονοώντας ότι οι αντιδράσεις μπορεί να εξελιχθούν τόσο οξείες όσο και των κατοίκων της Τσαριτσάνης στον «Καποδίστρια»).
Για την κυβέρνηση η μοίρα των δύο δήμων είναι κοινή: είτε θα υπαχθούν αμφότεροι στον υπό σύσταση δήμο Κιλελέρ με τη Νίκαια μάλιστα να παίρνει την έδρα είτε θα ενσωματωθούν στο δήμο Λαρισαίων. Περίπτωση να υπαχθεί ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί αποκλείεται, όπως αποκάλυψε χθες το απόγευμα στην «Ε» υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Κατά το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει πώς θα γίνει η διαδικασία για να τοποθετηθούν οι τοπικές κοινωνίες. Το βέβαιο είναι ότι θέλει «επίσημη» απόφαση, δηλαδή η απόφαση αυτή να είναι, για παράδειγμα, του δημοτικού συμβουλίου, των τοπικών συμβουλίων ή και όλων των συμβουλίων μαζί.
Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει πως θα διαχειρισθεί το –εξαιρετικά πιθανό στην περίπτωση Νίκαιας και Κραννώνα – ενδεχόμενο το ένα δημοτικό συμβούλιο να «ψηφίσει» τον δήμο Κιλελέρ και το άλλο τον δήμο Λαρισαίων, όπως άλλωστε έχει συμβεί. Ούτε έχει αποφασίσει πώς θα «υποδεχθεί» την περίπτωση που κάποιος δήμος προχωρήσει σε δημοψήφισμα παρ’ όλο που τα χρονικά περιθώρια είναι «σφιχτά».
Είναι, πάντως, εμφανές ότι με τα δύο σενάρια που δίνει για δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση θέλει να εκτονώσει τις ασφυκτικές εκατέρωθεν πιέσεις που δέχτηκε για την περίπτωση των δήμων Νίκαιας και Κραννώνα. Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά προχθές το βράδυ κι όταν επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο, αποφασίστηκε μαζί με άλλες 13 περιπτώσεις σ’ όλη τη χώρα, να «επιστραφεί» η απόφαση στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», για να αρθεί το αδιέξοδο τοπικοί παράγοντες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν να γίνει δεύτερος αγροτικός δήμος αποτελούμενο από τους δήμους Κοιλάδας, Κραννώνα και Νίκαιας. Σ’ αυτήν την περίπτωση ανακύπτουν τρία προβλήματα:
- Η Κοιλάδα επιθυμεί να ενταχθεί στη Λάρισα και χωρίς αυτή δεν μπορεί να σταθεί δήμος.
- Θα ζητήσουν κι άλλες περιοχές να γίνουν αυτόνομοι δήμοι (για παράδειγμα, ορεινή Ελασσόνα).
- Θα μεταβληθεί ο συνολικός αριθμός των δήμων πανελλαδικά αν και ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης είναι εμφανές ότι επίτηδες «χαμήλωσε» τον αριθμό των νέων δήμων σε 333-343 ώστε, αν χρειαστεί, να δημιουργηθούν κάποιοι περισσότεροι.
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Ελασσόνας με έδρα την Ελασσόνα αποτελούμενος από τους δήμους α. Αντιχασίων β. Ελασσόνας γ. Λιβάδιου δ. Ολύμπου ε. Ποταμιάς στ. Σαρανταπόρου και τις κοινότητες α. Βερδικούσης, β. Καρυάς γ. Τσαρίτσανης, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Φαρσάλων με έδρα τα Φάρσαλα αποτελούμενος από τους δήμους α. Ενιππέα β. Ναρθακίου γ. Πολυδάμαντα και δ. Φαρσάλων, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Αγιάς με έδρα την Αγιά αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγιάς β. Ευρυμενών γ. Λακέρειας και δ. Μελιβοίας, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Τεμπών με έδρα το Μακρυχώρι και ιστορική έδρα τα Αμπελάκια αποτελούμενος από τους δήμους α. Γόννων β. Κάτω Ολύμπου γ. Μακρυχωρίου δ. Νέσσωνος και την κοινότητα Αμπελακίων, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Τυρνάβου με έδρα τον Τύρναβο αποτελούμενος από τους δήμους α. Τυρνάβου και β. Αμπελώνος, οι οποίοι καταργούνται.
Πρόταση 1
6. Δήμος Λαρισαίων με έδρα τη Λάρισα αποτελούμενος από τους δήμους α. Λαρισαίων β. Κοιλάδας γ. Γιάννουλης δ. Νίκαιας και ε. Κραννώνος, οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Κιλελέρ με έδρα τον Πλατύκαμπο και ιστορική έδρα το Κιλελέρ αποτελούμενος από τους δήμους α. Πλατυκάμπου β. Αρμενίου γ. Κιλελέρ, οι οποίοι καταργούνται.
Πρόταση 2
6. Δήμος Λαρισαίων με έδρα τη Λάρισα αποτελούμενος από τους δήμους α. Λαρισαίων β. Κοιλάδας και γ. Γιάννουλης, οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Κιλελέρ με έδρα τη Νίκαια και ιστορική έδρα το Κιλελέρ αποτελούμενος από τους δήμους α. Πλατυκάμπου β. Κραννώνος γ. Αρμενίου δ. Κιλελέρ και ε. Νίκαιας, οι οποίοι καταργούνται.
ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2014
Ανατροπές σε όλα και στην Αυτοδιοίκηση
Η καθιέρωση πενταετούς θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές από το 2014, μαζί με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους νέους από το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι μερικές από τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης», στην Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται σε διαδικασία διαβούλευσης, ώστε σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, αλλάζει σημαντικά τη δομή και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, αφού όπως τόνισε στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, «στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος – νοικοκύρη».
Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα δηλώνει την αρχή μιας νέας πορείας. Έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι’ αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.
«Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 50% ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000 ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους. Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας και όλα αυτά ως πρώτο βήμα, ως η νέα αρχή.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
Οι «Καλλικράτειοι» δήμοι θα τροφοδοτούνται από: Το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ οι ΚΑΠ των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν: Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η σύνδεση των πόρων της αυτοδιοίκησης με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ειδικά, που είναι ένας δυναμικός φόρος και πόρος, εξασφαλίζει στην αυτοδιοίκηση την καλύτερη δυνατή οικονομική θέση που μπορεί να αποκτήσει.
Όσον αφορά στο προσωπικό, τις συνενώσεις των Δήμων των ΟΤΑ, αλλά και τις μεταφορές των αρμοδιοτήτων και στις Περιφέρειες και στους Δήμους, θα ακολουθήσει η μετάταξη και του αντίστοιχου προσωπικού. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ διατηρούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος, και σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, θα αξιοποιηθούν όπου υπάρχει ανάγκη με μια εξορθολογισμένη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
Kατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός ενέταξε τον «Καλλικράτη» στις μεγάλες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό «πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας».
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πάντως στο κείμενο του προσχεδίου, δεν υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι προτείνονταν για της ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων, ζήτημα για το οποίο είχε εκφραστεί έντονη αντίδραση από την ΚΕΔΚΕ. Ειδικότερα, το υπουργείο προτείνει η ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων να γίνεται ανά δημοτικές κοινότητες (σημερινά δημοτικά διαμερίσματα) και τους πρώην δήμους, ενώ η θέση της ΚΕΔΚΕ και μεγάλης μερίδας αυτοδιοικητικών ήταν η εκλογή να γίνεται από το σύνολο των ψηφοφόρων του Δήμου.
* Σε ό,τι αφορά, τέλος στις 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις, συγκροτείται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα.
ΑΡΗΣ ΨΥΧΑΣ
ΧΡ. ΖΩΗΣ
Γενικόλογο, με κενά και χωρίς διαβούλευση
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Νέα Δημοκρατία έχει, εξ αρχής, αναγνωρίσει την ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει, τόσο την Κεντρική Διοίκηση, όσο και την Αυτοδιοίκηση. Ήταν και παραμένει όραμά μας. Ακριβώς, για το λόγο αυτό, δεν θα επιτρέψουμε την υπονόμευση, ούτε θα συναινέσουμε στην απαξίωσή του.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» για την αναδιάρθρωση της δομής της Αυτοδιοίκησης παρουσιάστηκε, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε και πήρε «πράσινο φως» από τους Επιθεωρητές του ΔΝΤ. Είναι προφανές, λοιπόν, και σημειολογικά ότι απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η υποτιθέμενη εξοικονόμηση ενός 1,8 δισ. ευρώ από τον «Καλλικράτη» ισχυρισμός που παραμένει ακόμη ατεκμηρίωτος, και όχι οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής ανάπτυξης και τελικώς του ίδιου του πολίτη.
Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις αναφορές του κ. Υπουργού για τη δήθεν διαβούλευση που προηγήθηκε. Είναι γνωστό ότι το χωροταξικό διαμορφώθηκε στα κλειστά υπουργικά και κομματικά γραφεία και η διαβούλευση περιορίστηκε στα όρια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Το σχέδιο «Καλλικράτης», και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραμένει γενικόλογο και διακηρυκτικό, με τόσα κενά και ελλείψεις, ώστε να διερωτάται κανείς αν συνιστά, τελικά, σχέδιο νόμου.
Ελάχιστες από τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί. Ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα για τις αρμοδιότητες, την κοστολόγησή τους και το χρόνο έναρξης άσκησής τους ενώ οι απαραίτητοι πόροι για τη στήριξη του εγχειρήματος παραμένουν ζητούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής είναι θολή.
Τέλος η ανασφάλεια που καλλιεργείται για το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης οδηγεί μαθηματικά, εκτός όλων των άλλων, σε παράλυση των λειτουργιών των υπηρεσιών και σε κίνδυνο οριστικής απώλειας Κοινοτικών πόρων.
Η Νέα Δημοκρατία συγκαλεί άμεσα συνδιάσκεψη για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο «Καλλικράτης». Θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις πτυχές του εγχειρήματος. Δεν θα συμβιβασθεί με τίποτα λιγότερο από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για μία πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση».
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Βαρύ το κλίμα στην ορεινή Ελασσόνα, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις
Έντονες εν τω μεταξύ είναι και οι αντιδράσεις στην ορεινή Ελασσόνα καθώς το χωροταξικό σχέδιο προβλέπει μόνο έναν δήμο για ολόκληρη την επαρχία. Εκεί το αίτημα ήταν οι δήμοι Σαρανταπόρου, Ολύμπου και οι κοινότητες Λιβαδίου και Καρυάς να αποτελέσουν έναν δήμο, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής.
Το κλίμα φαίνεται να είναι βαρύ και προετοιμάζονται κινητοποιήσεις.
Μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Σαρανταπόρου κ. Αθ. Κλεισιάρης θα μας πει: «Εκφράζω την απογοήτευσή μου...
Δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν τα ίδια κριτήρια σε όλη τη χώρα, σε περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή ορεινότητα, γεωμορφολογική ομοιομορφία και πληθυσμούς σε διάσπαρτους οικισμούς. Πουθενά σε όλη την Ελλάδα εννέα ΟΤΑ δεν συνενώθηκαν σε ένα δήμο όπως στην επαρχία Ελασσόνας.
Επικρατεί αναστάτωση στους κατοίκους που μόλις έμαθαν για το χωροταξικό σχέδιο« έσπασαν» τα τηλέφωνα για να εκφράσουν την αγανάκτηση και την απογοήτευσή τους και να δηλώσουν σε ετοιμότητα για να αντιδράσουν δυναμικά.
Άμεσα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Σαρανταπόρου Ολύμπου και τα κοινοτικά Καρυάς και Λιβαδίου θα προτείνουν την κοινή συνεδρίαση για να εκφραστεί από κοινού η αντίδρασή μας».
* Ειδικά για την περίπτωση αυτή και ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της Ν.Δ. βουλευτής κ. Χρήστος Ζώης θα εκφράσει τον έντονο σκεπτικισμό του: «Πρόκειται, θα αναφέρει για δήμο-μαμούθ που δεν ξέρω εάν θα εξυπηρετήσει τελικά τις αρχές τις επικουρικότητας και εγγύτητας που διέπουν την όλη φιλοσοφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
ΔΗ.ΒΑΛ.
«ΕΩΛΟΙ» ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΝΝΩΝΑ
Αμηχανία και εκνευρισμός
* Εκνευρισμός Κομήτσα, εμμένει σε συνένωση με Λάρισα ο Κ. Καρτσαφλέκης * Κ. Τζανακούλης : «Περιμένω τα αποτελέσματα της διαβούλευσης» - Γ. Σάπκας: Δήλωση για «αλλαγή σελίδας» και καλωσορίσματα στους νέους δημότες της Λάρισας * Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ
Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, να θέσει στη ... βάσανο της «διαβούλευσης», την τύχη και το μέλλον των Δήμων Νίκαιας και Κραννώνα, θέτοντας το δίλημμα «ή με τη Λάρισα ή με τον αγροτικό Δήμο Κιλελέρ (δηλαδή με Πλατύκαμπο, Αρμένιο και Κιλελέρ), προκάλεσε αμηχανία αλλά και ποικίλες αντιδράσεις. Η αμηχανία ήταν έκδηλη τις πρώτες ώρες μετά τις ανακοινώσεις, αφού οι εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, ανέμεναν να υπάρξουν τελικές αποφάσεις και όχι να σημάνει την αρχή μια νέας διαδικασίας, η οποία μάλιστα δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί.
Εντονότατη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Νίκαιας κ. Ρ. Κομήτσα, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» επιτέθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατηγορώντας την για ανευθυνότητα αλλά και σκοπιμότητες, ενώ ο δήμαρχος Κραννώνα κ. Κ. Καρτσαφλέκης, δήλωσε απλώς πως εμμένει στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συνένωση με το Δήμο Λαρισαίων.
Σε ό,τι αφορά στους αυτοδιοικητικούς του Δήμου Λαρισαίων, ο δημαρχος κ. Κ. Τζανακούλης, απέφυγε να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο ή να τοποθετηθεί επί του διλήμματος που τίθεται και περιορίστηκε στην εξής δήλωση – σχόλιο: «Δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερο. Αναμένω τα αποτέλεσμα της διαβούλευσης».
Ούτε και ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γ. Σάπκας, εξέφρασε άποψη για τον εάν η Λάρισα πρέπει να ενσωματώσει ή όχι τους Δήμους Νίκαιας και Κραννώνος. Καλωσόρισε όμως τους νέους δημότες από τη Γιάννουλη και την Κοιλάδα.
* Ειδικότερα, ο κ. Κομήτσας, φανερά εκνευρισμένος μιλώντας, επιτέθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας πως η πρόταση δείχνει ανευθυνότητα από την πλευρά του υπουργείου, προσθέτοντας πως προσβάλλει τη νοημοσύνη των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Υποστήριξε ότι δεν ίσχυσαν ίδια κριτήρια και επισήμανε πως η πρόταση υποκρύπτει σκοπιμότητες, που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Νίκαιας, επισήμανε ότι η πρόταση που είχε αναπτύξει για τη δημιουργία δυο αγροτικών δήμων, είχε απορριφθεί από στελέχη του Υπουργείου ότι θα προέκυπταν μικροί ΟΤΑ και συμπλήρωσε διατυπώνοντας το ερώτημα: «Τώρα πως προκύπτει ότι ο νέος αγροτικός Δήμος Πλατυκάμπου, Αρμενίου, Κιλελέρ) είναι βιώσιμος»;
* Το γεγονός ότι η χώρα γυρνάει σελίδα με την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη» επισημαίνει με δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Σάπκας απευθύνοντας καλωσόρισμα στους νέους μας συμπολίτες:
«Είμαστε ικανοποιημένοι, θα πει στην «Ε», που επιτέλους ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας μας.
Έχουμε την αίσθηση ότι η χώρα γυρνάει σελίδα σε ό,τι έχει σχέση με την αυτοδιοίκηση και έχουμε και την πεποίθηση ότι μας δίνονται οι δυνατότητες να δημιουργήσουμε καλύτερες κοινωνίες, καλύτερες πόλεις και μια καλύτερη χώρα ακόμα και κάτω από τις δύσκολες και πρωτόγνωρες δυσκολίες της οικονομίας μας.
Για την ώρα, καλωσορίζουμε στο Δήμο μας τους νέους συμπολίτες μας των Δήμων Γιάννουλης και Κοιλάδας και είμαστε σίγουροι ότι μαζί θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο Δήμο».
Η ΤΕΔΚ
Πάντως, από σήμερα οι κυβερνητικές προτάσεις για τον «Καλλικράτη» θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας , ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει και διευρυμένη συνεδρίαση με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων του νομού. Επίσης τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο Παρασκευή να πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ. Τέλος, αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων.
Α.Ψ.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ
Σκεπτικισμός στα... παράλια
* «Ουδέν σχόλιον», από το δήμαρχο Κάτω Ολύμπου
Προβληματισμός, σκεπτικισμός και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν και στους δήμους Ευρυμενών και Κάτω Ολύμπου που επιδίωκαν τη συνένωσή τους σε έναν και τελικά ο ένας υπάγεται στο δήμο Αγιάς και ο έτερος στον δήμο Τεμπών.
Με τη φράση «ουδέν σχόλιο» υποδέχθηκε ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νικ. Βαλσαμόπουλος, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενώ ο δήμαρχος Ευρυμενών κ. Δημ. Τσιτσές απογοητευμένος θα μας δηλώσει:
«Είναι απαράδεκτο το νέο χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή του δήμου Ευρυμενών.
Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο δεν στηρίζεται η ανάπτυξη καθώς η έδρα του δήμου απέχει από τη νέα έδρα που είναι η Αγιά τουλάχιστον 70 χιλιόμετρα και το δυτικότερο άκρο του δήμου 80 χιλιόμετρα.
Θα προχωρήσουμε σε λαϊκές συνελεύσεις και θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή...».
ΔΗ.ΒΑΛ.
eleftheria.gr