Η υποβάθμιση των οικονομιών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ασκεί έντονες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.
Επιφυλακτική εικόνα επικρατούσε από την αρχή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν αναμονή μιας κρίσιμης συνεδρίασης της Fed , με την Goldman Sachs στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς στελέχη της επενδυτικής τράπεζας απολογούνται ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, στο πλαίσιο κατηγοριών ότι ο οίκος επωφελήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.
Μετά τις αρχικές πιέσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης, η ανακοίνωση δύο θετικών στατιστικών μεγεθών περιόρισε τις απώλειες και δημιούγησε μικτά πρόσημα. Αμέσως μετά ωστόσο, ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας από τον οίκο S&P, που προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στους βασικούς δείκτες.
Ακολούθησε η ελληνική υποβάθμιση που έδωσε τη χαριστική βολή στην Wall και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,13% στις 11.077 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1,44% στις 1.193 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,39% στις 2.487 μονάδες.
Για το αμερικανικό χρηματιστήριο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τακτική συνεδρίαση της Federal Reserve, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Αν και μια αύξηση των επιτοκίων σε αυτή την συνεδρίαση θεωρείται σχεδόν απίθανη, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα προαναγγείλει την λήξη του μηδενικού κόστους δανεισμού.
Από το στατιστικό μέτωπο , ανακοινώθηκε η πρώτη αύξηση στις τιμές ακινήτων σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον κρίσιμο δείκτη S&P/Case-Shiller. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε δεύτερος συνεχόμενος μήνας βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η 3M ενισχύεται 34% και η DuPont 2,8% καθώς οι δύο εταιρίες αναβάθμισαν τους στόχους ετήσιων κερδών.
Η Ford αντιδρά με πτώση στην δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της και η Boston Scientific με πτώση 5%.
Πιέσεις επικράτησαν από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η κρίση στο ελληνικό χρέος συνεχίζει να κλιμακώνεται και να απειλεί με «μετάσταση» και σε άλλες ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης. Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο S&P επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους και επέτεινε τις πιέσεις ενώ μετά και την ελληνική υποβάθμιση, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 2,61%, ο DAX με πτώση 2,73%, ενώ ο CAC 3,82%. Οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ξεπέρασαν το 5% και 4% αντιστοίχως.
Η αντίδραση στην ελληνική-πορτογαλική υποβάθμιση έλαβε διαστάσεις χιονοστιβάδας, με τον δείκτη MSCI Λατινικής Αμερικής να υποχωρεί 3,17%, ενώ το χρηματιστήριο της Ισπανίας έκλεισε με απώλειες άνω του 4%.
Οι φόβοι για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της κρίσης χρεών στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ασκούν έντονες πιέσεις όχι μόνο σε όλα τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, αλλά και στις τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός.
Η τιμή του κόκκινου μετάλλου διολίσθησε σε χαμηλό ενός μηνός μετά την ελληνική υποβάθμιση, ενώ το νικέλιο υποχώρησε σχεδόν 5% και η τιμή του πετρελαίου 1,2% στα 83,2 δολ. ανά βαρέλι.
Ευλόγως, η τιμή του «καταφυγίου» του χρυσού είναι από τους ελάχιστους ευνοημένους της συνεδρίασης και ενισχύεται 7 δολάρια στα 1.161,30 δολ., όπως και τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα που κερδίζουν μια μονάδα βάσης. Μάλιστα η τιμή του χρυσού σε στερλίνες, ευρώ και ελβετικά φράγκα, ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.
Το πέσο Χιλής αντέδρασε με πτώση 1%, το πέσο Μεξικού 1,56% ενώ πιέσεις υφίστανται και όλα τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών. Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας έκλεισε με πτώση 3%.
Το ευρώ εμφάνισε πτώση 1% έναντι του δολαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση και κινείται αυτή την ώρα στο 1,3254 δολ. Εναντι του γεν, το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί 2%.
euro2day.gr