ΓΤΤ


Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα».

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTbQCcu5qSRzsr4Rt0d3G69uaEPmx4or_vJsf2PT8Y8mPl6og8Dkw6MN6uuFHF66rEEeNLBu6sgwWuQskgECvO3L6azRGrRIaFLZ4is8Ddo80ubz6pIIUNiuAM2-vp1gZfZmxNn9keK4E/s1600/%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82+%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82.jpg


Καμία αναλογία δεν έχει το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με το θέμα της Χάλκης, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, απαντώντας εμμέσως στον Τούρκο ομόλογό του Εγκεμέν Μπαγίς, που σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στο ζήτημα της Δυτικής Θράκης.

«Εσωτερικά ζητήματα, όπως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης - σε μία κοσμική χώρα όπως η Ελλάδα, που σέβεται την ισοπολιτεία αλλά στην οποία δεν μπορεί ακριβώς για τους λόγους αυτούς να εφαρμόζεται η σαρία - καμία αναλογία δεν έχουν με το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ως οικουμενικός θεσμός είναι προς όφελος της Τουρκίας να τον διαφυλάττει», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νίκου Κοτζιά. «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον Χάρη Παμπούκη.

«Εμείς ακολουθούμε απέναντι της Τουρκίας έντιμα και σταθερά μία πολιτική αρχών. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία εφόσον προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που θα είναι προς όφελός της, είμαστε προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και τη Χάγη ως μέσο επίλυσης διαφορών και πιστεύω ότι πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας και πιστεύουμε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών είναι θετική», υπογράμμισε ο Χάρης Παμπούκης.

Εξειδικεύοντας τη βασική θέση του συγγραφέα, ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για μια εξωτερική πολιτική ενεργητική, πατριωτική και στρατηγική, μέσα στο πλαίσιο του κοσμοπολίτικου πατριωτισμού, δηλαδή τη δυνατότητα ευρύτερης διεθνούς ενεργητικής και θετικής παρουσίας ως τέλος αλλά και ως μέσον επίλυσης των ιδιαιτέρων εθνικών ζητημάτων μέσω της αύξησης της επιρροής και της λειτουργίας μας στη διεθνή σκηνή.

«Όταν αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση «ήπιας πτώχευσης», το πρώτο μέλημα του Πρωθυπουργού, όταν το πρόβλημα έγινε γνωστό σε όλες τις πτυχές και το βάθος του, ήταν να δημιουργήσει με μία σειρά σύνθετων ενεργειών που σχετίζονταν μεταξύ τους τη μεταφορά του προβλήματος από το εθνικό και τεχνοοικονομικό στο ευρωπαϊκό και πολιτικό πεδίο», υποστήριξε ο Χ. Παμπούκης. «Κατόρθωσε ο Πρωθυπουργός με μία σειρά έντονων ενεργειών να καταδείξει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό - μάλιστα έκανε προτάσεις για ευρωομόλογα που απερρίφθησαν τότε μετά επαίνων αλλά αποτελούν σήμερα βάση συζήτησης της ευρωπαϊκής μετεξέλιξης. Η επιτυχία αυτή δηλαδή, το ότι η κυβέρνηση απέφυγε την πτώχευση, αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα του κοσμοπολίτικου πατριωτισμού», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.