Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έγραφαν όλοι τις εγκυκλίους του ΙΚΑ περί χορήγησης ορθοπαιδικών υλικών, με αποτέλεσμα το «φαγοπότι» στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας με την άριστα στημένη κομπίνα να συνεχίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο, μέχρι που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Όταν βέβαια ζητήθηκαν διευκρινίσεις και αφού οι δαπάνες είχαν χτυπήσει κόκκινο, ήταν ήδη αργά.
Γιλέκα / δακτύλιος HALO που κοστίζει 2.990 ευρώ, νάρθηκας ώμου αεροπλανάκι κόστους 645 ευρώ, ηλεκτρομαγνητικοί διεγέρτες εξωτερικής εφαρμογής για τη σπονδυλική στήλη που κοστίζουν περίπου 2.800 ευρώ, κλίνες νοσοκομειακές, ήταν από τα πιο προσφιλή είδη που πλήρωνε το ΙΚΑ.
Στα αξιοσημείωτα που δείχνουν ότι κάποιοι θα διαβούν το κατώφλι της Δικαιοσύνης και θα τους απαγγελθούν κατηγορίες είναι ότι στον πρώτο εσωτερικό έλεγχο που έγινε από επιτροπή του οικείου ΙΚΑ Νέας Ιωνίας ο αποκλειστικός προμηθευτής των ορθοπεδικών, έχοντας ενημέρωση από μέσα, φέρεται να έχει ομολογήσει την ύπαρξη παράνομης χορήγησης, με δική του υπαιτιότητα, γεγονός που επισημαίνεται και στο φάκελο που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία Βόλου.
Ο έλεγχος όσον αφορά στις υποθέσεις που ελέγχονται φαίνεται ότι ολοκληρώνεται άμεσα, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει πρόσβαση και σε αρχεία παραπεμπτικών προηγούμενων χρόνων, αφού τώρα έγιναν «φύλλο και φτερό» υποθέσεις από το Δεκέμβριο του 2008 και μετά, όταν παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για απόδοση δαπανών σε συγκεκριμένα ορθοπαιδικά, είδη τα οποία φυσικά ήταν και ιδιαίτερα τσουχτερά σε τιμές.
Οι περιπτώσεις που ελέγχτηκαν συγκεντρώθηκαν σε μία κατάσταση η οποία αποτελείται από τέσσερα φύλλα με σύνολο εβδομήντα μία (71) περιπτώσεις χρονικής περιόδου 1/2008 - 2/2009.
Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από 9/3/2009 έως και 16-3-2009 διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των εβδομήντα μιας περιπτώσεων που θα έπρεπε να βρίσκονται στα αντίστοιχα ημερήσια ταμειακά παραστατικά του τμήματος παροχών, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα αρχεία του οικονομικού γραφείου που βρίσκονται στο υπόγειο της Μονάδας μας, μόνο για τέσσερις (4) περιπτώσεις τα παραστατικά βρίσκονται κανονικά στη θέση τους, ενώ για τις υπόλοιπες εξήντα επτά (67) περιπτώσεις έχουν αφαιρεθεί.
Κατά τον έλεγχο των παραστατικών βρέθηκαν τέσσερα (4) παραστατικά, ενώ από εξήντα επτά (67) περιπτώσεις δεν ευρέθη κανένα στοιχείο των παραστατικών τους, διότι κάποιος είχε φροντίσει να τα εξαφανίσει σε μία περίεργη διάρρηξη που έγινε στο Υποκατάστημα, όλως τυχαίως, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα.
«Να επιταχυνθεί ο έλεγχος…»
Την επιτάχυνση του ελέγχου ώστε να αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος το μέγεθος του σκανδάλου και κατά πόσες χιλιάδες ευρώ ζημιώθηκε το ΙΚΑ, ζήτησε χθες για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΚΑ Χρήστος Σταθόπουλος. Ο κ. Σταθόπουλος προέβη στην εκτίμηση ότι στη συγκεκριμένη κομπίνα δεν εμπλέκονται γιατροί, καθώς οι υπογραφές του, όπως έχει υποστηρίξει εξαρχής , πλαστογραφήθηκαν, υπογράμμισε ωστόσο ότι τα πάντα θα καταδειχτούν όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, μιλώντας στο απογευματινό δελτίο του ASTRA.
Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 93/42/Ε.Ε 93 με την οποία έχει εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στα οποία υπάγονται και τα ορθοπαιδικά και ορθωτικά είδη, τα τεχνητά μέλη, τα οποία διακρίνονται σε είδη μαζικής παραγωγής και σε επί παραγγελία είδη.
Για τη χορήγηση όλων των ειδών απαιτείται γνωμάτευση θεραπευτή γιατρού ανάλογης με την πάθηση ειδικότητας ΙΚΑ. Στη γνωμάτευση θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η πάθηση και η ορολογία του είδους, που θα πρέπει μάλιστα να είναι σύμφωνη με αυτή του συνημμένου καταλόγου για τη διευκόλυνση των Τμημάτων Παροχών στην απόδοση της σχετικής δαπάνης.
Πριν την αγορά εξάλλου του είδους ο γιατρός υποχρεωτικά πρέπει να παραπέμπει τον ασφαλισμένο στο Τμήμα Παροχών, προκειμένου να ενημερωθεί αφενός για τη δυνατότητα ή μη χορήγησης ή αντικατάστασης του είδους και αφετέρου για το ποσό που θα του αποδοθεί, εφόσον όμως προμηθευτεί το συγκεκριμένο είδος που του συστήνουν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα.
Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή
taxydromos.gr