ΓΤΤ


Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΤΕΔΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Ναι» στο χωροταξικό, εν μέσω διαφωνιών

Κόντρες Β. Κοντορίζου με Αλ. Βούλγαρη και Κ. Λεβέντη, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ * Την αναβολή του «Καλλικράτη» ζήτησε ο Θ. Παπαευθυμίου * Για παλινωδίες έκανε λόγο ο Στ. Βακούλας

γράφει Η ΣΟΝΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

«Ναι» στο χωροταξικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε χθες η ΤΕΔΚ, στη δεύτερη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, με σκοπό να καταλήξει σε μία τελική πρόταση, την οποία και θα καταθέσει τελικά στη δεύτερη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ.
Μία σειρά προτάσεων από την πλευρά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και των παρευρισκομένων αιρετών, έπεσαν στο «κενό», καθώς οι παρόντες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία από αυτές.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όμως δεν έλειψαν και οι αιχμές για «προσωπικές επιδιώξεις» και κομματικές θέσεις και συμφέροντα, αποπροσανατολίζοντας ουσιαστικά τη συζήτηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κόντρα που αναπτύχθηκε μεταξύ των δημάρχων Πορταριάς και Μουρεσίου, με τον κ. Λεβέντη να κατηγορεί το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ ότι κατέθεσε πρόταση για συνένωση της Πορταριάς με τον διευρυμένο δήμο Ζαγοράς, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κ. Μανίνη και του κ. Λεβέντη.
Λεβέντης κατά Κοντορίζου
Για πλαστογράφηση των πρακτικών του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ στις 30 Απριλίου έκανε λόγο ο δήμαρχος Μουρεσίου κ. Κώστας Λεβέντης. Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο αναφέρονταν ότι αποφασίστηκε να προταθεί η συνένωση του Δήμου Πορταριάς με τους Δήμους Ζαγοράς και Μουρεσίου, με τον κ. Λεβέντη να επισημαίνει ότι εκείνος ποτέ δεν ψήφισε κάτι τέτοιο και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση μέχρι να λάβει σχετική απόφαση το Δ.Σ. Μουρεσίου. «Δεν μπορεί στο πανικό του ο κ. Κοντορίζος επειδή δεν θέλει να πάει στο δήμο Βόλου να ζητά αυτή τη συνένωση με ένα δήμο που ούτε καν συνορεύει. Απορώ πως σοβαροί δήμαρχοι τα συζητούν ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.
Απαντώντας ο κ. Κοντορίζος επέκρινε τον κ. Λεβέντη για τη θέση του κατηγορώντας τον ότι άλλα πράγματα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. «Ας μας αποπέμψουν λόγω ψώρας, διαφορετικά άλλο λόγο δεν έχουν. Ας μας ζητήσουν και ιατρικό πιστοποιητικό. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν και τα δύο δημοτικά Συμβούλια Ζαγοράς και Μουρεσίου με τη συμμετοχή μας και θα τους πείσουμε» κατέληξε ο κ. Κοντορίζος σε δηλώσεις του.
Βούλγαρης κατά Κοντορίζου
Δεύτερη κόντρα όμως αναπτύχθηκε και μεταξύ των Δημάρχων Βόλου και Πορταριάς, όταν ο κ. Κοντορίζος ανέφερε ότι «δεν έγινε και τίποτα να χάσει ο δήμος Βόλου μία αποικία, εν προκειμένω την Πορταριά ή και την Αρτέμιδα». Η δήλωση του κ. Κοντορίζου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βούλγαρη που τον ευχαρίστησε για τις «πατριαρχικές» συμβουλές και δεν δέχθηκε τον όρο «αποικία».
Μία άλλη αιτία για ανταλλαγή διαφόρων χαρακτηρισμών ήταν η πρόταση του κ. Κοντορίζου να επιμείνει η ΤΕΔΚ στην πρόταση για χωροταξική κατανομή σύμφωνα με τα παλιά συμβούλια περιοχής για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βούλγαρη, «ας μην γινόμαστε γραφικοί ζητώντας αυτό που ξέρουμε ότι δεν γίνεται, εφόσον το νέο νομοσχέδιο δεν επιτρέπει να γίνει διάσπαση των Καποδιστριακών δήμων σε επιμέρους διαμερίσματα πριν ψηφιστεί ο νόμος». Αναφέρεται ότι αυτό μπορεί να γίνει σε δεύτερη φάση, όπως προβλέπει και ο ισχύων νόμος Δήμων και Κοινοτήτων, δηλαδή με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων μπορούν ναλλάξουν τα διοικητικά τους όρια δύο όμοροι δήμοι.
Δεν έγιναν δεκτές
Πρόταση να ψηφίσει το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ την αναβολή της εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από τον Καλλικράτη, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Αγριάς κ. Θωμάς Παπαευθυμίου. Ο κ. Παπαευθυμίου, στηρίζοντας την πρόταση του, δήλωσε ότι οι μικροί κυρίως δήμοι θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, καθώς δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις αυξημένες αρμοδιότητες. Το πρόβλημα, όπως τόνισε θα είναι διαχρονικό και δύσκολα οι Δήμοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, καθώς δεν θα έχουν στη διάθεση τους τα απαιτούμενα μέσα. Το ίδιο αίτημα κατέθεσαν και οι δήμοι Ιωλκού και Ν. Αγχιάλου μαζί με τους επικεφαλής των μειοψηφιών του δήμου Ν. Ιωνίας.
Ακόμη μία πρόταση που δεν έγινε δεκτή ήταν εκείνη που ανέφερε να ζητηθεί τέσσερα χρόνια αναβολή του σχεδίου.
Τη δημιουργία εννέα δήμων στη Μαγνησία με ένατο αυτόν του Κεντρικού Πηλίου όπου θα συμμετείχαν Αρτέμιδα, Αφέτες και Μηλιές πρότεινε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Απόστολος Αρέθας, ενώ μία άλλη πρόταση ήταν ο Δήμος Αρτέμιδας να συγχωνευθεί στο δήμο του Ν. Πηλίου όπως αυτός διαμορφώνεται από την πρόταση της κυβέρνησης.
«Παλινωδίες»
Αποστάσεις από τις κόντρες και τις αντιπαραθέσεις εμφανίστηκαν να παίρνουν ορισμένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκφράζοντας την απογοήτευση και την αγανάκτηση τους.
Για παλινωδίες που οδηγούν σε αδιέξοδο την ΤΕΔΚ, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Σηπιάδος, κ. Σταμάτης Βακούλας, που κάλεσε το Σώμα να λάβει μία σοβαρή απόφαση και να ζητήσει να ξεκαθαριστεί το τοπίο που αφορά στα διάφορα θεσμικά θέματα και στην εκλογική διαδικασία. Με την άποψη του κ. Βακούλα, συμφώνησε και ο Δήμαρχος Σούρπης κ. Κώστας Καραγκιόζογλου, ενώ τη λήψη μιας ομόφωνης απόφασης ζήτησε ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Αρέθας, ώστε να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις» στο μέλλον.
Η πρόταση της ΤΕΔΚ
Σε ότι αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό η ΤΕΔΚ, ταυτίζεται με τη ρύθμιση του προσχεδίου Νόμου για τη δημιουργία οκτώ νέων Δήμων. Περαιτέρω, προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης των γεωγραφικών ορίων των Δήμων με μετακινήσεις προσαρτήσεις οικισμών η τοπικών διαμερισμάτων και σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια που έθεσε η ΚΕΔΚΕ, έτσι ώστε οι νέοι Δήμοι να καταστούν περισσότερο λειτουργικοί. Εν προκειμένω, να παραμείνει σε ισχύ το άρθρο 4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με τίτλο «Προσάρτηση Τοπικών Διαμερισμάτων Οικισμών» και να εξετασθούν το ενδεχόμενο απλούστευσης της διαδικασίας.
Σε ότι αφορά στους πόρους η ΤΕΔΚ εμφανίζεται σύμφωνη με τις κυβερνητικές προβλέψεις και ρυθμίσεις: φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε ποσοστό 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου, φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε ποσοστό 12% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πόροι θα επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.
Το τέλος παρεπιδημούντων προτείνεται να εισέλθει στο 2% για να ενισχυθούν τα έσοδα των Δήμων και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με 4δις ευρώ του προγράμματος «Ελλάδα».
Σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο προτείνεται το 1/3 για την εκπροσώπηση των δύο φύλων να υπολογίζεται με ποσόστωση στο σύνολο του ψηφοδελτίου, να διατηρηθούν οι ΦΟΣΔΑ με τη σημερινή γεωγραφική εμβέλεια, ανά Νομούς και την ίδια νομική μορφή και να διασφαλιστεί η ευρύτερη εκπροσώπηση των μικρών Δήμων στα νέα δημοτικά Συμβούλια. Τέλος, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση την οποία κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Πορταριάς, κ. Γιάννης Γκουντελιάς και έγινε δεκτή και αναφέρει ότι «η ΤΕΔΚ διαφωνεί με την μονοπρόσωπη εκπροσώπηση των Τοπικών Κοινοτήτων με πληθυσμό από 301 2000 κατοίκους, έτσι όπως εμπεριέχεται στην πρόταση της ΚΕΔΚΕ, διότι τη θεωρούμε ελλιπέστατη και προτείνουμε τη διατήρηση του αριθμού των μελών των Συμβουλίων των τοπικών Κοινοτήτων σε τρία».
neostypos.gr