ΓΤΤ


Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πυρκαγιά «καμπανάκι» στην Αλόννησο


Πυρκαγιά «καμπανάκι» στην Αλόννησο
Πυρκαγιά-«καμπανάκι» ξέσπασε χθες στην Αλόννησο. Η φωτιά προκλήθηκε στο σκουπιδότοπο του νησιού και κατασβέστηκε άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, χωρίς να λάβει διαστάσεις. Όμως αποτέλεσε... προειδοποιητικό σήμα για τα μέτρα που είναι υποχρεωμένοι να λάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε χωματερές, ώστε να αποτραπεί τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πιθανότατα από αυτανάφλεξη προκλήθηκαν οι πρώτες φλόγες στη χωματερή της Αλοννήσου, κινητοποιώντας στις 5 το απόγευμα τρία οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλοννήσου. Μικρή καθυστέρηση υπήρξε, ώστε τα οχήματα να μπορέσουν να εισέλθουν στο χώρο, ο οποίος ήταν κλειδωμένος.
Η πυρκαγιά κατασβέστηκε άμεσα και δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Στην αρχή όμως της φετινής αντιπυρικής περιόδου έδωσε υπενθύμιση στους δημάρχους και κοινοτάρχες για τα μέτρα που καλούνται να λάβουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, οι οποίοι λειτουργούν στα όρια αρμοδιότητάς τους.

«Μία περίφραξη του χώρου απλά και μόνο δεν επαρκεί», σχολίαζε χθες ερωτηθείς από τον «Τ» ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζης. Στα μέτρα, πρόσθεσε, που πρέπει να ληφθούν ή μάλλον να είχαν ήδη ληφθεί είναι και η τοποθέτηση ενός υπαλλήλου ως φύλακα της χωματερής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε ο έλεγχος τριμελούς επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον έλεγχο των χωματερών, που ακόμη δεν έχουν κλείσει ή αν έχουν κλείσει δεν έχουν αποκατασταθεί και οχυρωθεί με μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών.

Οι εκθέσεις αυτοψίας αναμένεται να κοινοποιηθούν έως τις 20 Μαΐου, ώστε ανάλογα με τις διαπιστώσεις οι ΟΤΑ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας.

Στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας ευελπιστούν φέτος να μη συνεχιστεί η «παράδοση» αρκετών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αμελούν για τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στους ΧΑΔΑ. Φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο πριν την έναρξη του καλοκαιριού.

Στην πλειοψηφία των χωματερών, ακόμη και εκείνων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας, η Επιτροπή διαπιστώνει ελλείψεις στην τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, όπως περίφραξη, αντιπυρικές ζώνες, φύλαξη, πινακίδες, πυροσβεστικοί κρουνοί.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου επισημαίνουν ότι πέραν των άλλων οι χωματερές αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών. Είναι από τις πρώτες και κύριες αιτίες για πιθανές φωτιές, λένε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο Οκτώβριο επιτροπές ελεγκτών της Νομαρχίας και των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών είχαν διαπιστώσει ότι σε ΧΑΔΑ τόνοι απορριμμάτων συνέχιζαν να πέφτουν καθημερινά στους λόφους σκουπιδιών, η πρόσβασή τους δεν είχε διακοπεί, ενώ για εργασίες αποκατάστασής τους ούτε λόγος.
Το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι αυτοψίες που επαναλήφθηκαν σε δήμους και κοινότητες της Μαγνησίας από κλιμάκιο των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας έδωσαν μια περισσότερο ενθαρρυντική εικόνα. Άλλες 12 χωματερές, όπως διαπιστώθηκε, έπαψαν να λειτουργούν.


Συντάκτης: Βάσω Σαμακοβλή
taxydromos.gr